Już nie raz pisałam ,że jestem łakomczuchem i bardzo lubię piec ciasta. Tym razem upiekłam iście świąteczny tort a przepis zaczerpnęłam z książki Doroty Swiątkowskiej - Moje wypieki na 4 pory roku , Większość z Was zapewne kojarzy tę Panią, prowadzi najsłodszy blog w sieci. Wydała już kilka książek, w tej przepisy posegregowane są sezonowo. Przepisy z książki znajdziecie(...)mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów. Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.mojprzepisna.pl | Ptasie mleczko Na przekór pogodzie i porze roku Zrobiłam tą piankę bo bardzo chciałam wypróbować termometr cukierniczy. Zarówno przepis jak i termometr super się sprawdziły
moj przepis naukładać je tak by środki truskawek były na górze. Płatki owsiane drobne wymieszać z wiórkami kokosowymi i posypać ciasto. Piec w 190 stopniach C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Jednak przez pierwsze 15 minut nie należy otwierać piekarnika. Po wystudzeniu brzegi posypać cukrem pudrem Źródło: gazetka ciasta i torty
O kuchni z uczuciemBezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka(...)kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu z linku TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce
Taste Of My Daymojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis namąki - idealne nawet na tort Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretki Czas chłodzenia: około 2 h Ilość porcji: tortownica 25 cm Składniki: • puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego* • 3 galaretki w różnych kolorach oraz 3 szklanki wrzątku Ewentualne dodatki: • 200 g śmietanki 30 % • 2 łyżki drobnego cukru • suszone truskawki • cukrowa posypka
AniaGotuje.pludekorować świeżymi owocami jak np. maliny czy truskawki, które doskonale smakują w połączeniu z wyrazistym w smaku musem czekoladowym na bazie popularnego, włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu
Moja smaczna kuchniaNadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę
Motylkowa KuchniaBrownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami - już samo słowo brownie brzmi pysznie! Gdy do tego dołożyłam masę jogurtową z delikatną ricottą i truskawki , powstało prawdziwe niebo w gębie, od którego ciężko mi się było oderwać! Z premedytacją wybrałam do masy galaretkę z niebieskich owoców - nadaje taki lekki odcień, przełamuje biel, efekt jest piękny (nie wiem, czy widać(...)dobrze na zdjęciach, ale uwierz - to niebiański odcień, podobnie jak smak :D Brownie w tym wydaniu może z powodzeniem występować w roli okolicznościowego tortu, np. na imieniny. I ja tak po części z tej okazji go przygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)). Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego
Kolorowy Przepisowniktarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki . Spód tarty: 300 g mąki pszennej; szczypta soli; 50 g drobnego cukru (u mnie cukier puder); 100 g mielonych migdałów; 180 g zimnego masła(...)masę do tortów). Dodać mielone migdały, wymieszać. Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym całym jajku i miksować na gładką masę. Masę przełożyć na upieczony i wystudzony spód tarty i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 o C (termoobieg 140 o C, gaz 3). Upieczoną tartę studzić na kratce. Wierzch tarty: 1 kg dojrzałych truskawek; cukier puder
In my kitchenanaliza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu na ponawianie, brak składników na dublowanie. I oto jest - superszybki, supersmaczny i całkiem nieźle wyglądający. Sprawdził się doskonale jako awaryjny tort na urodzinach mojej przyjaciółki Kesji ;) SZYBKI BISZKOPT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I OWOCAMI Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3/4 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1,5 łyżki mąki(...)łyżki, delikatnie, do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania. Składniki na piankę truskawkową: - garść truskawek - 600 gram jogurtu naturalnego - 300 gram kwaśne śmietany 18% - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie pianki truskawkowej: Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy
Życie zamknięte w smakuBabka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik
Kulinarne przygody GatityBabka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik
Kulinarne przygody Gatityzastraszającym tempie. Cieszę się, że moje torty przypadły do gustu, nie tylko mnie i mojej rodzinie, ale i znajomym. Myślę, o specjalnym poście na ten temat, tylko czy kogoś by zainteresował ? Dzisiaj z racji urlopu, wygospodarowałam chwilkę i zrobiłam dla moich najbliższych pierogi. Pierogi z jagodami, a jakże, po tych z truskawkami to ulubione danie mojej córki. Przy okazji przetestowałam
Kuchnia w opałachkokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy, a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie. 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi (Śniadanie misiów), romantyczni (Truskawki na patyku) i sentymentalni (Pyry z gzikiem
Delicious Titbits