się,że w necie nie było innego śladu po torcie z arbuza.Ciekawi mnie to więc może ktoś zna starszy post sprzed czerwca 2011 roku? SKŁADNIKI: 1 owalny arbuz 500-600 g serka kremowego lub fety (miękka odmiana) 2-3 łyżki czarnuszki podprażonej na patelni czerwone i ciemno czerwone mieszane owoe (truskawki,czereśnie,poziomki,figi,winogrona,jagody itp.) listki mięty(...)walec przekroić na pół lub nawet na 3 blaty Do serka dodać podprażoną czarnuszkę,dodać też brązowy cukier lub miód i wymieszać. Przełożyć blaty arbuzowe serkiem i złożyć jak tort. Na środku tortu zrobić mały kleks z serka na którym lepiej będą trzymać się owoce. Udekorować owocami według własnego pomysłu i uznania.Wykorzystac też czerwoną cebulke z winegretu Obsmarować serkiem dookoła
Sztuka gotowania w/g Samirysłoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam dwa smaki: truskawka i brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na sucharki nałożyłam porcje
W Mojej Kuchni Lubięmnie choroba, ale dzisiaj moim domownikom zrekompensowałam brak ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami. jak dla mnie pycha :) Składniki: biszkopt
Amatorka kuchennaTartaletki w pięknym zielonym kolorze, ale to nie dzięki dodatkowi szpinaku, to dodatek mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho. Jak tylko wypatrzyłam mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tort zrobiłam już jakiś czas temu, a dokładniej na urodziny mojego męża. Od tego czasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego musu wsypuję suche galaretki i mieszam
Ciasteczkowy Potwórostatnio długi ogon do pisania postów. Sporo pracuję, a w wolnym czasie... No cóż, piekę ciasta. Mam więc w zanadrzu trzy ciekawe torty, ale o nich opowiem Wam bliżej weekendu. Dzisiaj mam dla Was coś na idealne, wtorkowe śniadanie. O ile macie wtorki wolne, jak ja. Za dwa tygodnie jedziemy na wakacje. Taki mały urlop na duże zakupy. Niemniej, obiecałam(...)sobie, że nie będę kupować owoców, bo mam ich pełną zamrażarkę i muszę najpierw je zużyć. Oczywiście wiecie, jak to się skończyło: w piątek wróciłam do domu z kilogramem truskawek, kolejnym rabarbaru i sześcioma pudełeczkami z malinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW sezonie rabarbarowym choć raz staram się upiec ciasto z kawałkami kwaskowatych łodyżek. Do tego ciasta dodałam również mrożone truskawki. Ciasto i kruszonkę wykonałam z mąki
Czerwień i błękitnadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego
Food Square********** Wiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii? Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar
W kuchni Karmel-itkijednak postanowiłam zmienić całkowicie główną nutę tortu, czyli krem ze słonych orzeszków zastąpiłam kremem pralinowym, który prezentowałam Wam w przepisie na Paris Brest . Pomyślałam, że ten krem w połączeniu z bezą i białą czekoladą stworzą doskonałą kompozycję, którą postanowiłam również, zamiast truskawkami, lekko "złamać" kwaskową, czarną porzeczką :) Moja intuicja i tym razem(...)masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
Słodko-Słony Świat Ilonytortu, ale odrobinę z lenistwa, odrobinę z chęci zrobienia czegoś innego niż zawsze, finalnie postanowiłam zrobić deser. Idealny na romantyczną kolację we dwoje. Lekki nie za słodki krem w towarzystwie owoców i chrupiących płatków. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny, spróbujcie koniecznie. Składniki (porcja dla 2 osób): 250 ml śmietanki 30% 100 g czekolady białej ok. szklanki truskawek (użyłam
Cynamonowe szczęściesłodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam mojego niezawodnego przepisu na biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj tylko zamiast kakao użyłam mąki ziemniaczanej). Zapraszam na słodkie co nieco. Biszkopt (przepis tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek (ja miałam mrożone i zmiksowane(...)przepis tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przeciąć na 3 części. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do przestudzenia. Wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie tężała wyłożyć na spód biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i wstawić do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienaszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami
Roślinna - blog wegańskiZatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i
W kuchni Karmel-itkiSą takie cudowne chwile w życiu człowieka, że może wyjść do pobliskiego warzywniaka i kupić cudownie pachnących, polskich truskawek. Tylko co wtedy zrobić z zapasem tych
Wielki apetyt