skończyło” to wszystko, co nas łączy, dbamy każdego dnia. A co roku świętujemy kolejną, wspólną rocznicę. By podkreślić jej wyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe
W mojej kuchniŚwiatecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru
Gosia gotujeSzybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki. Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250
Rusty ForkKiedy kończą się truskawki, zaczynam intensywnie wypatrywać śliwek – moich ulubionych owoców późnego lata. Nie mogąc doczekać się naszych węgierek, wczoraj zakupiłam pierwszy w tym roku kilogram
WiszniówkaAch, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkiDzień był na prawdę wyjątkowy. Świętowanie rozpoczęliśmy wspaniałym obiadem w restauracji u samego Marco Pierre White. Potem był spacer i bezcenne chwile, spędzone razem. Doniosłość tego dnia podkreślił wspaniały tort. Delikatny i subtelny. Lekki jak piórko i wcale nie za słodki. Kokosowa lekkość połączona z orzeźwiającą nutą malin i puszystym biszkoptem. Nie spodziewałam się, że ten duet tak fantastycznie(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa z truskawkami 500 g malin *** 100 g truskawek 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wędrówki po kuchniświeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki(...)przepyszne i lekkie ciasto. Zniknie w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu. W oryginale ciasto ma kształt prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm. 1 szklanka to 250 ml tortownica ma średnicę 27 cm Składniki na biszkopt 6 świeżych wiejskich jaj o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki
Z Kuchni Do Kuchnijedno z moich dzieci obchodziło swoje urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej
Kolizje SmakówJeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami. Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;) Składniki: ( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm ) Ciasto czekoladowe: 150 g czekolady deserowej 120 g masła 8 jajek 1 szklanka cukru(...)masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Tort chłodzić przez kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowoNajłatwiejszy tort jaki znajdziecie na blogu. Puszysty biszkopt i lekki, truskawkowy krem na śmietanie. Smakuje niebiańsko ;) Skradł nasze serca, jak dobrze, że zamroziłam sporą ilość truskawek! ;) Bardzo dobrze się prezentuje, w prosty sposób deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam! PS innbusiness.pl - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;) Jeżeli przygotowałaś(...)truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu poryć wierzch i boki tortu. Całość
Domowa cukiernia Ewyprzekroić na 2 części. Na jednej z części, po wewnętrznej stronie, rozsmarować dżem truskawkowy lub malinowy. Warstwa malinowa: Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy rozmrozić je i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Część malin odłożyć do dekoracji tortu. 2,5 szklanki wody zgotować wraz z 1 szklanką soku malinowego. W mieszance rozpuścić galaretki i pozostawić do wystudzenia. Do chłodnych
My sweet a lifewakacyjne wojaże są moje urodziny. A jak urodziny to przydałoby się coś słodkiego. Niestety nie mam możliwości upieczenia biszkopta więc o torcie nie było mowy ale za to udało mi się wypróbować nowy przepis na słodki deser. Jeżeli truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodziegłąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki, postanowiłem, że pierwszym przepisem z nimi w roli głównej na blogu będzie koktajl. Klasyka, która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu. Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki
Blendmanjest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut(...)oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron) 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 1 banan 100 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g truskawek Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj. Do powstałej masy przesiej mąkę
greenscarf