Ciasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prosicie, że nie miałam wyjścia i wstawiam od razu. Melba to przepyszne ciasto na które przepis mam od mojej babci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie(...)Tego smaku nie da się do niczego porównać, po prostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami(...)typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka – 4 szt* sól
Ostra na SłodkoMój drugi tort wyszedł zdecydowanie dużo lepiej niż pierwszy. A nawet mogę się przyznać, że wyszedł naprawdę pyszny. Wszystkim bardzo smakował, z czego bardzo się cieszę. Z bloga Moje Wypieki wykorzystałam przepis na biszkopt - kliknij tu jeżeli masz ochotę odwiedzić ten blog. Z pewnością znajdziesz tam mnóstwo wspaniałych przepisów na słodkości. Składniki: Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm(...)łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki z lukru, srebrne, słodkie kuleczki. Przygotowanie: Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
W kuchni u Monikiuzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy na 10 minut. Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na pył, mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania truskawkowego pudru, o różowej barwie. W truskawkowym pudrze obtaczamy dokładanie każdą uformowaną wcześniej truflę i gotowe Przepis bierze udział(...)stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie
NiePieprz.pluzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy na 10 minut. Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na pył, mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania truskawkowego pudru, o różowej barwie. W truskawkowym pudrze obtaczamy dokładanie każdą uformowaną wcześniej truflę i gotowe Przepis bierze udział(...)stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie
NiePieprz.plsmaczne, bardzo ładnie podane i co ważne bardzo tanie. Obiad składający się z zupy gulaszowej i gulaszu z kluseczkami kosztował ok. 22 PLN. Do tego regionalne piwo o smaku truskawki, imbiru, jagód czy wiśni w cenie ok. 5 PLN. Drum Cafe – adres: Dob Utca 2, VII dzielnica. Najłatwiej dostać się tam w ten sposób: metrem do Dark Ferenc(...)gdzie zjeść Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecamy cukiernię Ruszwurm znajdującą się w jednej z uliczek zaraz przy Placu Świętej Trójcy na Wzgórzu Zamkowym. Cukiernia Ruszwurm Najlepszy tort 2015 – cukiernia Ruszwurm Post Budapeszt – lokalne przysmaki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!konstruktywna krytyka zawsze napędza do działania i zmian. Cieszę się, że jesteście ze mną i mam nadzieję, że będzie Was tu przybywać. Z okazji urodzin powinien być tort, niestety brak czasu nie pozwolił mi na jego upieczenie ale jest chociaż urodzinowa tarta. Myślę, że ten przepis przyda się zwłaszcza latem ale zanim to się pojawi korzystam z zamrożonych owoców(...)cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło i mąka do foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożna dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, ziarenka z owocu granat, kawałki białej i mlecznej czekolady - ja kupiłam gotowe, ale można zetrzeć na tarce(...)blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części. Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie
W kuchni u Monikifrużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami. Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania. Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali. Cztery blaty ciasta czekoladowego. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym zamachem zrobiłam wszystkie. Możecie użyć(...)krótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę. Frużelina truskawkowa 500 g mrożonych truskawek lub świeżych 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać wodą, tylko do przykrycia i odstawić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszny sernik czekoladowo-kokosowy powinien zachwycić podniebienie nawet najbardziej wybrednego łakomczucha :) Bardzo pasuje do sezonowych owoców, dlatego polecam podawać go w ich towarzystwie. 1 kg mielonego
Mienta blogDzisiaj Dzień Ojca , więc dla Tatusia w imieniu dzieci przygotowałam pyszny torcik z pianką śmietanowo truskawkową :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 5
Sama słodycz i szczypta chilipozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :D Naleśniki usmażyłam ze znanego już Wam mojego przepisu na naleśniki, który znajdziecie TU . Aby tort był wysoki, użyłam podwójnej porcji ciasta, z którego wyszło mi 19 naleśników, a które smażyłam na patelni o średnicy 22 cm. Myślę, że połączenie pysznych naleśników, z kremem budyniowym(...)łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 150 - 170 g mascarpone (zimnego) cukier puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki) dżem truskawkowy (lub inny według uznania) maliny, borówki, truskawki do dekoracji listki mięty cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Usmażone placki pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ganku zagotuj 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). W pozostałych
Słodko-Słony Świat Ilonygotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyćJ 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu. 5. Impreza w klubie czy domówka ze znajomymi? Domówka ze znajomymiJ(...)Pies czy kot? Niestety nie posiadam zwierzaka, ale marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psaJ 9. Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu latoJ 10. Wspomnienie z dzieciństwa... Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórkuJ 11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba
Mania GotowaniaSernik Straciatella na jogurtach greckich, uzupełnionych o serek mascarpone, a do tego mnóstwo kawałków przepysznej czekolady. Wyborne połączenie, które zachwyciło podniebienia gości na urodzinach mojej Mamy
Poezja Smaków - blog kulinarny