Przedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić i chyba najlepszy. Jako że mój maż uwielbia czekoladowe ciasta, do tego
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart jest tej pracy. Taki powiew lata w środku zimy... Składniki(...)wierzch biszkopta. Wykonanie masy i musu truskawkowego: Zamrożone truskawki -całą ilość- 500 g (masa + mus) wrzucamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i gotujemy na małym ogniu, aż truskawki całkowicie rozmiękną. Następnie dokładnie je blendujemy. Żelatynę-całą ilość- 5 łyżeczek-zalewamy małą ilością wody, aby napęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Chłodną żelatynę dodajemy do ciepłego, zblendowanego
Kuchnia MagdaLenyagawy 2 łyżeczki agaru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Polewa czekoladowa: polewa według tego przepisu Do dekoracji: truskawki liofilizowane lub świeże płatki kokosowe Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby się trochę rozmroziły. Polewa czekoladowa: Zanim zabiorzemy się za pieczenie biszkoptów, przyrządzamy polewę czekoladową według przepisu podanego tutaj . W ten sposób polewa(...)samym poziomie. Po upieczeniu, biszkopty wyciągamy z formy, żeby przestygły. Następnie, przekrawamy je na pół poprzecznie. W ten sposób mamy cztery kawałki biszkopta gotowe do zbudowania naszego tortu Budyniowa masa truskawkowa: Rozmrożone truskawki miksuję w blenderze niezbyt drobno – my lubimy czuć większe kawałki owoców. Następnie, zabieramy się za przygotowywanie budyniowej masy. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe
Lamarida.plKażdy początek wakacji moja mama starała się uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe
Raj dla PodniebieniaTo już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i
Malinowo w kuchniJak co weekend piekę jakieś ciasto. Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam
Amatorka kuchennamnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr truskawki 1 garść dżem truskawkowy barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy(...)kwaskiem cytrynowym. Truskawki kroję na małą kostkę. Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam go herbatą i smaruję dżemem tak aby powstała w miarę gruba warstwa, na to wykładam pozostałą ubitą śmietanę. Przykrywam ostatnią warstwą biszkoptu już bez nasączania
Kuchnia VikiTorcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten
Wanilia i KardamonCzekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na
Plate of Joysmakuje, nie jestem pewna, czy się nim z wami podzielę, jeśli będzie warto, na pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną(...)cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki 30% - ok. 300g truskawek Wykonanie tu: krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno. Następnie te drobne łączę z cukrem pudrem i mieszam. Można dać tego cukru mniej, tort może być trochę mniej słodki. Białka ubijam na sztywno dodając po łyżce cukier
I tu będę miała takie tePyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy
My Culinary Artorkiszowej, nie dodawać dużej ilości masła i zrezygnować z cukru. Tak właśnie zrobiłam. Warstwa twarogowa jest wykonana z prostych składników, a zatopione są w niej oczywiście pyszne, dojrzałe truskawki. Wisienką na torcie (lub – jak kto woli – truskawką ;)) jest pianka z dodatkiem liofilizowanych truskawek, które zmieliłam w blenderze na puder. Nadały one piance lekki, różowy kolor i delikatnie wyczuwalny
Fitkottort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyna bitą śmietanę200 ml śmietany(...)skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy200g mrożonych truskawek1 szklanka białego cukruopcjonalnieżółty barwnik spożywczy do kremu i/lub bitej śmietanyświeże truskawki do dekoracji Sposób przygotowania:BezyUbić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając dodawać cukier łyżka po łyżce. Na końcu wlać sok z cytryny.Na arkuszy papieru do pieczenia narysować
W kuchni wieczoremTort pachnący truskawkami, a do tego z pysznym kremem budyniowym i chrupiącym kokosem. Smakuje rewelacyjnie, a pachnie latem i słońcem. Składniki: Biszkopt (tortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń(...)około 5 minut. W pół szklanki wody mieszamy budyń, wlewamy do truskawek i mieszając zagotujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie wymieszamy. Studzimy. Na biszkopt nakładamy połowę kremu budyniowego, następnie masę truskawkową i pozostałą część kremu. Na koniec nakładamy blat kokosowy. Tort schłodzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności SłodkościTORT Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ CZEKOLADOWY BISZKOPT,DUŻA ILOŚĆ BITEJ ŚMIETANY ,TRUSKAWKI Z CUKREM-CZY TRZEBA ZACHĘCAĆ DALEJ? JEST TO SPRAWDZONY PRZEZE MNIE WIELE RAZY PRZEPIS,ZAWSZE WYCHODZI PYSZNY,ROBIĘ GO CO ROKU NA URODZINY MOJEJ CÓRECZKI,TYLKO DEKORUJĘ GO ZA KAŻDYM RAZEM INACZEJ INACZEJ, SKŁADNIKI: BISZKOPT: 8 JAJ 15 DAG CUKRU CUKIER WANILIOWY 20 DAG MĄKI PSZENNEJ(...)PIERWSZĄ NASĄCZAMY SOKIEM LUB HERBATĄ,NA TO DODAJEMY 1/3 ILOŚCI BITEJ ŚMIETANY I POŁOWĘ TRUSKAWEK Z KOLEJNĄ WARSTWĄ ROBIMY TAK SAMO NA WIERZCH DAJEMY OSTATNIĄ CZĘŚĆ BISZKOPTU RÓWNIEŻ NASĄCZAMY I DAJEMY RESZTĘ BITEJ ŚMIETANY, DEKORUJEMY WEDŁUG UZNANIA JEST NAPRAWDĘ PYSZNY..... JESZCZE KILKA ZDJĘĆ TEGO SAMEGO TORTU Z POPRZEDNICH URODZIN TYLKO INACZEJ DEKOROWANEGO,BO OCZYWIŚCIE GUST MOJEJ CÓRCI SIĘ ZMIENIAŁ
Swojskie jedzonko