książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom
Z Kuchni Do Kuchniwiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama
Mała Cukierenkawiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście
Mała CukierenkaPo lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango
Humanistka w kuchniowoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego(...)warstwą. Na koniec tort przykrywamy bezą z malinami. Delikatnie oprószamy ją cukrem pudrem i dekorujemy listkami świeżej mięty. Tort podajemy od razu po przełożeniu. Kroić go należy bardzo ostrym nożem, wtedy nie będzie żadnego problemu z wypływającymi po bokach masami :) Nie musicie zużyć całego curdu. Jest go sporo i jeśli blaty Waszego tortu mają mniej niż 20 cm to lepiej
MyCookBook.pl200 ml Coli light Freeway 3 plasterki cytryny 2 małe listki świeżej mięty kilka kostek lodu 1 plasterek cytryny do przybrania Do wysokiej szklanki wkładamy 3
Humanistka w kuchniLody to idealny deser na gorące letnie dni, a szczególnie takie zrobione samemu w domu. Przepis który Wam zaprezentuję jest niezwykle łatwy i szybki
Słodki Blogczekoladą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki i wierzch przykrywamy wyciętym kółkiem. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. 6. Przygotowujemy krem maślany do obłożenia tortu: 1) Masło ucieramy aż masa stanie się jasna, a następnie dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy składniki się(...)miksujemy na najniższych obrotach. 7. Herbatniki rozdrabniamy blenderem. 8. Następnie, gdy tort już będzie schłodzony, smarujemy jego boki oraz wierzch kremem maślanym (trochę kremu zostawiamy do przygotowania dekoracji) i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Z pozostałego kremu, wafelków do lodów oraz wyciętego z biszkoptu koła i pokruszonych herbatników formujemy dekoracje. Smacznego
Na kulinarnym poligonierazy zastanawialiście się jak zrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrównie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody i wykorzystujecie(...)nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przygotowałam biszkopt w tortownicy więc wyszedł wysoki, musiałam go przekroić na pół, bo ten dzisiejszy biszkopt wygląda jak tort. Na blogu znajdziecie m.in przepisy na biszkopt z bitą śmietana i pianką , na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i malinami(...)lekko tężejące galaretki, miksujemy i wsypujemy mrożone maliny, mieszamy, masa jogurtowa zacznie szybko tężeć od mrożonych malin, więc wylewamy całość na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy biszkoptem. Wierzch i boki tortu będą posmarowane bitą śmietaną, więc ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru w wysokim naczyniu, uważamy, aby nie przebić śmietanki podczas ubijania, gdyż się zważy. Ubitą śmietankę przekładamy na powierzchnię biszkoptu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDlatego moja przyszła Synowa oraz mój przyszły Zięć - kimkolwiek są..., gdziekolwiek są..., będą musieli również pokochać moje przyjęcia... 😂😂😂 A teraz przejdźmy do menu... Przygotowałam: ➨ tort w kształcie ryby "Połów dnia": ale nie był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka rybki z lukrem(...)jutowym, a także drewniane mini krzesełko dla wędkarza i papierowe talerzyki oraz kubeczki z motywem rybek. Największym hitem przyjęcia okazał się tort ryba, czyli "Połów dnia"... Muszę się Wam przyznać, że chyba nigdy jeszcze nie zrobiłam tak szybko tortu - złożenie i dekoracja zajęły mi dosłownie dwie godzinki. Po wycięciu kształtu ryby z piernikowego brownie i przełożeniu go kremem, obłożyłam rybę
Słodko-Słony Świat IlonyEkstremalnie prosty przepis na domowe lody o smaku śmietankowo-czekoladowym. Robi się je błyskawicznie i nie wymagają użycia maszynki, a smak moim zadaniem lepszy
Słodki BlogDeser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym
Słodki Blog