szklanki gor\u0105cej wody,\r","150g serka mascarpone,\r","1 tabliczka czekolady ciemnej,\r","1 \u0142y\u017cka kakao,\r","\u015bmietan-fix"],"name":"Tort orzechowy z wi\u015bniami i czekolad\u0105","recipeCategory":"torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem.\r","Doda\u0107 \u017c\u00f3\u0142tka delikatnie ubijaj\u0105c.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119(...)posmarowany d\u017cemem blat.\r","Przykry\u0107 drugim blatem. Wstawi\u0107 do lod\u00f3wki na 10 minut.\r","Na drug\u0105 warstw\u0119 wrzuci\u0107 wi\u015bnie i zala\u0107 t\u0119\u017cej\u0105c\u0105 galaretk\u0105.\r","Przykry\u0107 trzecim blatem i wstawi\u0107 do lod\u00f3wki na 30 minut.\r","Czekolad\u0119 rozpu\u015bci\u0107 w k\u0105pieli
Bardzo Gruby Smokmoja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze dla osób, które nie przepadają za ciężkimi, maślanymi kremami. Smakowo, dobrze schłodzony nawiązuje właśnie do popularnych lodów Big milk Trio. Dekoracja ze świeżych owoców i miętowe przybranie nawiązują do wnętrza- co z oczu
Domowe ciastadelikatny i subtelny, nie zabija moreli, a tylko je podkreśla. Całość smakuje wakacjami - i o to właśnie chodziło! Skusicie się...? Póki jeszcze mamy lato! Lody morelowo-lawendowe z mascarpone Składniki: (na 1 l lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 250 g serka mascarpone 75 g cukru pudru 400 g moreli Kremówkę przelać(...)połączyć. Schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć do maszyny do lodów, postępując według instrukcji. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem. Smacznego! Dziś dzień wolny od pracy, ale i tak mam mnóstwo zajęć. Dwupiętrowy tort i pięćdziesiąt muffinek nie przygotują się same
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkisobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowe, odchudzone i bezglutenowe brownie. A jako grzeszek solony karmel na śmietance kokosowej. Oczywiście można karmel pominąć i zajadać ciasto np z domowymi jogurtowymi lodami
coolinarnypostaci pokazów kuchni molekularnej. Głównie raczono nas lodami przygotowanymi przy pomocy suchego lodu m.in. z borowików z tymiankiem i miodem gryczanym czy whisky. Pokazano nam również jak w prosty sposób można zrobić kawior, z czego tylko dusza zapragnie; u nas była to kawa. PANELE I WYKŁADY - CZYLI WISIENKA NA SEEBLOGGERSOWYM TORCIE Ze względu na to, że jak każdy
Food SquareTort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków Składniki na tort: Biszkopt(...)etapie ekstrakt i skórkę cytrynową. Masę dzielimy na 4 równe części. Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu. Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę. Boki schłodzonego tortu obsypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy różyczkami za pomocą szprycy, wsypując pomiędzy orzeszki. Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje
NiePieprz.plpłynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki
naRuszciesobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.Książka ta (moim zdaniem) stanowi
Emcia PichciCo zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny
Rozpustne gotowanieJak najlepiej zacząć poranek? Od dawki witamin i energii. Ananas, kiwi, blender i 5 minut, a efekt...pyszny. pół świeżego ananasa 2 kiwi 1 szklanka wody
Humanistka w kuchniLekko kwaśne jagody, słodka beza i kokosowa kruszonka to przepis na idealne letnie ciasto. Wspaniale połączone smaki i kolory sprawiają że ciasto prezentuje się naprawdę efektownie
Słodki BlogGotujemy pełną parą. Gorączka lodu" to książka kucharska dla dzieci, którą możecie nabyć na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . Jej autorką jest Katarzyna Błażejewska-Stuhr . Kto to taki? Pani Katarzyna z zawodu jest dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. A prywatnie? To mama dwójki dzieci oraz autorka kilku książek o zdrowym żywieniu. Dlatego też omawiana publikacja zawiera mnóstwo rad oraz przepisów na pełnowartościowe(...)zawarte w książce zostały zainspirowane bajką "Kraina Lodu" . To właśnie jej bohaterowie zabiorą małych/większych kucharzy w pasjonującą podróż i przekonają, że gotowanie to nie tylko nudny obowiązek, ale tak naprawdę to świetna zabawa ! (Ja wiem to od dawna!) Kto jest już chętny chociażby na przepis zupy pieczarkowej Oakana, domowy tort lodowy dla Olafa, czy zawijasy naleśnikowe Elsy? Brzmi
Di gotujekońcu gdzieś w głowie powstał pomysł i pewna wizja tortu. Bardzo często ciasta, które robię są zaczerpnięte z różnych stron, książek, zeszytów mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi(...)wszystko chwilkę miksujemy (dosłownie kilka sekund, żeby przypadkiem nie zrobić masła ze śmietanki). Krem można usztywnić śmietan-fixami (przed dodaniem kropli!). Do czasu wyłożenia na tort trzymamy go w lodówce. Przygotowanie tortu: Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy dokładnie naparem z mięty, następnie wykładamy 1/3 kremu maślanego i dokładnie rozsmarowujemy, na to 1/3 kremu z ubitej śmietanki
Jedzeniomania