kowym . Zmieszać łyżką, nie używając już miksera, żeby nie doprowadzić do zważenia śmietany. Resztę śmi etany pozostawić do wykonania górnej warstwy oraz dekoracji tortu. Wykonanie tortu: Zaparzyć herbatę owocową w 0,5 szklanki wody. Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą część biszkoptu skropić przygotowaną herbatą owocową. Tort przekładać na obrotowym talerzu, wykonując kolejne warstwy. Talerz wyłożyć 4 pasami z papieru(...)warstwy truskawkowej do wysmarowania brzegu tortu. Będzie to baza do przyklejenia kocich języczków. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia. Do pozostałej ilości bitej śmietany dodać resztę rozpuszczonej żelatyny. Dobrze wymieszać łyżką. Na brzegu tortu naklejać pionowo kocie języczki. Rozprowadzić nożem ostatnią, górną warstwę tortu. Pozostawić odrobinę masy do udekorowania tortu. Dekorować w dowolny sposób owocami oraz pozostał
Pij soki wyciskaneTo zdecydowanie jeden z moich ulubionych tortów. Myślę, że kompozycyjnie i smakowo w niczym nie ustępuje takiemu z cukierni. Jedzą i zachwalają go nawet osoby, które
Smaki Na TalerzuDziś kolejna moja wariacja na temat dobrze znanego i pysznego tortu szwarwaldzkiego. Tym razem tort w białej otulinie - wygląda delikatnie i lekko , a jednocześnie wpasowuje
Malinowa KawiarenkaCzym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy
Ciastkozercynaczynia i lekko ubijamy. W szklance mieszamy cukier puder z śmietan-fixem i dodajemy do lekko ubitej śmietany. Następnie ubijamy ją do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcecie, by dekoracja była kolorowa dodajemy do niej odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy. Składanie tortu: Na paterze układamy dolną część biszkoptu, nasączamy ją 1/3 wody(...)kokosowej z likierem, a następnie wykładamy 1/2 malin oraz 1/3 kremu kokosowego. Postępujemy tak samo ze środkowym blatem, a następnie z ostatnim pomijając dodawanie malin. Następnie dekorujemy tort zabarwioną wcześniej bitą śmietaną. Tu wszystko zależy od Waszej fantazji. Ja próbowałam zrobić falbankę, wyszła jak wyszła, ale jak na pierwszy raz i tak było nieźle. Górę udekorowałam dodatkowo srebrnymi perełkami
Cooking Monsterbitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu(...)więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczekolada się rozpuści. Odstaw do przestudzenia i kolejno włóż do lodówki na minimum 12 godzin . (Jeśli bardzo się spieszysz, to pomiń dodatek białej czekolady i udekoruj tort po prostu bitą śmietaną). Kolejnego dnia zimną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i serem mascarpone (ser najlepiej dodawać partiami do już lekko ubitej śmietany). Przygotowanie Wodę różaną rozprowadź(...)Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze i nasącz połową płynu. Kolejno posmaruj konfiturą malinową, a następnie cienką warstwą kremu i przykryj drugim blatem, który również nasącz. Wierzch i boki tortu ozdób kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś
Food SquareDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone(...)bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu aż do przyjęcia). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita
CiastkozercyNAJCUDOWNIEJSZY CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI Ciasto to skrywa wszystko co najlepsze, wiśnie nadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO: -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy
SMYKWKUCHNIjajka 4 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol(...)szklanki gorącej wody.,,Śnieżkę" ubijamy dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.I szybciutko przekładamy masą nasze nasączone placki, gdyż niesamowicie szybko tężeje. Ja dodatkowo robiłam bitą śmietanę aby tort udekorować po wierzchu, czego w oryginalnym przepisie nie ma, gdyż masy jest tyle, że można spokojnie ozdobić wierzch i boki tortu
Ciasteczkowy PotwórNiedawno w ramach prezentu urodzinowego dla koleżanki upiekłam tort z wiśniami oraz masą z bitą śmietaną i chałwą. Tort udekorowałam czekoladą plastyczną i masą cukrową . Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki. Składniki: biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy
Mama Gotujeboskim wyglądem. W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują czarne porzeczki w syropie, lub truskawki. Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i. Składniki: 7 białek 350 g drobnego cukru do wypieków łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone łyżka cukru(...)upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją tak do wystudzenia. Jak już jest gotowa ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder i ser mascarpone. Na bezę wylewamy i delikatnie rozsmarowujemy porzeczki w gęstym syropie ok 200 ml. Na to wykładamy bitą śmietanę z mascarpone. Całość dekorujemy owocami. Użyłam świeżych truskawek, brzoskwiń, fig, filetów z pomarańczy, jagód
Malinowe PocałunkiŚmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka mięknie pod wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej 500g białej masy cukrowej na pokrycie tortu. Buźka myszki jest zrobiona z masy czarnej
Kulinarne InspiracjeMoja córka oficjalnie została moim ukochanym 2-latkiem! Już Wam wspominałam , że na każde urodziny będę przygotowywała jej tort i co prawda w tym roku miał
Di gotuje