cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą z cukrem, przełożony musem jabłkowym i bitą śmietaną, udekorowany wiórkami białej czekolady. Zapraszam na pyszny, bardzo prosty biały tort w sam raz na środek sezonu jabłkowego:) Polecam serdecznie! Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną tortownica 23- 24 cm Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 6 łyżecz wrzącej wody 2/3 szkl. mąki(...)antonówka) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 1 łyżka zwykłego cukru ewentualnie - 1 łyżka wody - Krem: 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 660 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce 1/2 szkl. cukru pudru Nasączenie: 1/3 szkl. słabej przestudzonej herbaty z cukrem (może być zielona bez dodatków smakowych) Oraz: około 1 pasek białej czekolady (4 kratki
Posadzone i zjedzoneoraz boki naszego tortu smarujemy kremem budyniowym, wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder i ubijamy . Odstawiamy do lodówki. Trzy batoniki kroimi wzdłóż, a jeden wszerz. Do zdobienia wykorzystamy nie tylko pokrojone przez nas kawałki, ale również drobne odłamki, które odpadły podczas krojenia. Obkładamy boki tortu większymi kawałkami pokrojonych batoników(...)wypełnienia pustych miejsc między nimi- wykorzystujemy te mniejsze (krojone wszerz). Górę tortu obsupujemy drobnymi odłamkami batoników. Bitą śmietanę wyjmujemy z lodówki i umieszczamy ją w rękawie do zdobienia tortów. Wykonujemy na torcie symetryczne, śmietanowe zdobienia, które oprószamy drobnymi kawałkami batoników, a pomiędzy nimi układamy te większe i… …tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin
Domowe Tortycytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną
CiastkozercyRobiąc tort dla mojego rocznego syna chciałam aby było bardzo kolorowo, ale też nie chciałam robić wypieku z masą cukrową. Dlatego też postawiłam na smak wiśniowy
Passions hobbies lifeTort z opisu wydać się może na bardzo skomplikowany ale uwierzcie mi to prościzna :) Do tego przepisu użyłam 4 barwników choć tak naprawdę trzy kolory podstawowe
Kuchnia Vikitort to istny raj na ziemi. Orzechowy biszkopt, masa jabłkowa i krem z bitej śmietany pasują do siebie idealnie. Tort jest wilgotny nawet bez ponczowania biszkoptów. Jak wiadomo do wypieków nie zawsze potrzebujemy tylko formy ale w przypadku tego tortu potrzebna była również patelnia. Miałam okazję przetestować patelnię Fissler SensoRed i powiem wam, że jest rewelacyjna. Patelnia(...)cukrem pudrem wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę zmiksować. Na zimnych jabłkach rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugim blatem orzechowym i na górze rozsmarować resztę bitej śmietany. Na górze posypać posypką orzechową. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wtedy smakuje najlepiej. Inspiracja Klik
Ala piecze i gotujejeden z nich. Tort dla Olgi. Bardzo prosty i smaczny. Z jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany. Praca z tym tortem może być fajną zabawą. Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty. Każdy z nich przekrojony jest na pół (zależało mi aby tort(...)nałożyć krem i tak aż powstanie tort. Każdy blat nasączyłam delikatnie likierem pomarańczowym. -Możecie nasączyć tym czym lubicie najbardziej- Wierzch posmarować bitą śmietaną- 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej) i ubitej z łyżką cukru pudru. Posmarować tort i ozdobić według uznania
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpeppy, przekroić na pół. Dół biszkoptu nasączyć sokiem malinowym lub herbatą, posmarować konfiturą wiśniową i warstwą różowej bitej śmietany. Położyć drugą część biszkoptu wierzch i boki wysmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor i zrobić kształt buzi, oczu, noska. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('9a7c777ca7515b2f31cf7d35a5206f2c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: tort świnka peppa tort z peppą torty dla dzieci motyle z bita smietana zdjecia jak zrobić postać z bajki na torcie tort dla dzieci swinka peppa tort świnka peppa przepis The post Tort świnka peppa appeared
dom-agi.pllodówki dzień wcześniej. Przygotowując tort, który widzicie na zdjęciach, do części bitej śmietany dodałam 2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej, którą przed dodaniem do ubitej śmietany roztarłam z odrobiną wody (dosłownie kilka kropli). Muszę jednak przyznać, że tort lepiej smakuje w wersji tylko z bitą śmietaną i taką opcję także Wam polecam. SKŁADNIKI / na formę o średnicy
cool and mintyzrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru 100 g mąki 30 g ciemnego(...)najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się
Rozpustne gotowanieprzełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać… W związku
Oryginalny smakCzas leci nieubłaganie. Moja Oleńka skończyła 5 lat. Z okazji jej urodzin upiekłam tort na bazie tradycyjnego biszkoptu, przekładany bitą śmietaną i malinami. Na wierzchu tym razem pojawił się opłatek z końmi. Biszkopt (o średnicy 22 cm)- przepis tutaj Bita śmietana: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36 % 4 czubate łyżki cukru pudru niebieski barwnik spożywczy w proszku
tojestpyszne.blogspot.comnasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności(...)pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy górną warstwę obręczą od tortownicy lub folią aluminiową
Malinowe PocałunkiTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki(...)placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany. Polewa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki masła Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą. Smacznego
Pyszności SłodkościTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy(...)należy zwilżyć. Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.Polewa:1 litr mleka1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 łyżeczki masłaWszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.Smacznego
Salonik smaków