mnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru(...)ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort. Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczekolady, to nie czytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że Wam się to spodoba. A mianowicie Tort Czekoladowy, przygotowany z okazji urodzin mojego brata. Facet, jak to facet zjeść lubi, to oczywiste, ale sądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany(...)jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.Składniki:6 żółtek6 białek180 g cukru85 g mąki pszennej70 g mąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki 30 %80 g cukru pudru1/3 szklanki zimnej kawy + 1/4 wodySposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy
Słodkie PrzyjemnościJuż bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się(...)niecałej godzinie (już z pieczeniem). Tort powstał jak zwykle pod wpływem chwili i wielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100
Słodkie Przyjemnościsłodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka.Biszkopt:7 jajek1 szklanka mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki(...)Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna.Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy.Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas wafelki
Kulinarna rozmowaurodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy(...)godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając
Świat Ciastaszczególnie, kiedy mnie nie ma. To Wy trzymacie ją przy życiu, pomagacie się jej rozwijać, sprawiacie, że jest coraz lepsza, dojrzalsza.Że ja lubię ją coraz bardziej.Rok temu obiecałam tort - i jest. Moja wielka niespodzianka - zrobiony specjalnie z myślą o tych urodzinach. Zabójczo słodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona(...)lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt(...)wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Do tak przygotowanego kremu dodajemy połowę startej czekolady i mieszamy łyżką. Resztę czekolady zostawiamy do przyozdobienia tortu. Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe czas stworzyć Tort. Na biszkopt nakładamy masę, równo ją rozsmarowując. Następnie smarujemy kremem (nie żałujemy kremu, na pewno starczy). Następnie kolejny biszkopt
Kolizje SmakówDzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ?W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie.Nie każdemu odpowiada taki sam przepis... Niestety(...)wiele przepisów na biszkopt idealny. Niestety nie każdy przepis, był takim na jaki wskazywał tytuł.Idealny biszkopt wyszedł mi z przepisu z blogu Moje Wypieki. BISZKOPT IDEALNY ( na tort i nie tylko )Składniki:5 jaj 3/4 szkl. drobnego cukru3/4 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki ziemniaczanejWykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Przygotować tortownicę ( oryginalny przepis mówi
kolorowotorcikowoCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję.Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowySkładniki:biszkopt4 jajka60g cukru pudru100g mąki pszennej40g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki wody3 łyżki suchego maku masa budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka
Smakołyki BerenikiBył to jeden z większych tortów jakie wykonywałam do tej pory. Ciasto było jednym z punktów uroczystości jaką jest Pasowanie na Pierwszoklasistę. Oprócz wytycznych jakie dostałam co do doboru smaków przeprowadziłam wywiad z dziećmi znajomych - okazało się, że ulubionymi smakami pociech są: miejsce 1: bananowy, miejsce 2: truskawkowy miejsce 3: czekoladowy Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się(...)słodki ) Złożenie: 1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć
kawawszklanceTort upiekłam na szóste urodziny wnusi. Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy. Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem. Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;) Jednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis(...)masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam drugim blatem kakaowym. Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem. Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami. Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki
Takie tam pichcenieDzisiaj pomysł na prosty ale pyszny tort, który każdy będzie potrafił zrobić w domu. Całą pracę zaczynamy od upieczenia spodów biszkoptowych. Większość uważa że pieczenie biszkoptu jest równie trudne jak układanie kostki Rubika ;) Ja mam wypróbowany przepis 1:1:1 - jajko : mąka : cukier Białko ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni. Mój tort składał się z sześciu spodów. Masa tortowa : 600 ml. śmietany 36 % 200 g. białej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno, a czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest aby spód naczynia bezpośrednio nie dotykał wody, a woda się nie gotowała ale była gorąca. Gdy czekolada jest rozpuszczona należy ją dodać powoli do ubitej śmietany
Full SmakuDrodzy bardzo Was proszę o pomoc. Licytujemy tort z którego cały dochód zostanie przekazany na rzecz odważnej, ciekawej świata, niepełnosprawnej Wiktorii. Tort można będzie odebrać praktycznie na terenie całej Polski. Do akcji pomocy dołączyły także osoby spoza naszego kraju (Anglia- okolice Londynu i Szkocja- okolice Aberdeen). Jeżeli macie ochotę na porządny kawał pysznego tortu, chcecie nim zrobić(...)licytujcie ;) Każdy grosz jest na wagę złota, wierzę, że razem uda nam się zdziałać więcej. A tutaj link do akcji, jeżeli wygra Kraków bądź okolica z wielką przyjemnością przygotuję tort dla zwycięscy. Licytacja dla Wiktorii Zapraszam również na stronkę Wiki A oto Wiktoria. Na pierwszym zdjęciu podczas przygotowywania tortu dla swojej ukochanej mamusi, na drugim zdjęciu natomiast Wiki
Krakowskie smaki AniTort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje się jak w niebie. Biszkopt: 3 jajka 250g cukru 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mąki Rozgrzać(...)wanilii. Krem przełożyć do miski i przykryć folią, która będzie dotykała do kremu (unikniemy tym samym utworzenia skorupy). Schłodzić w lodówce ok. 3h. Krem można przygotować dzień wcześniej. Przygotowanie tortu: 750 g truskawek 2−3 łyżeczki miałkiego cukru 500 ml śmietany kremówki Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć szypułki, przekroić
Humanistka w kuchnimasy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy rozrobionym z alkoholem dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy warstwę kremu malinowego, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy – nasączamy blat, smarujemy kremem wiśniowym. Przed(...)nałożeniem ostatniego blatu możemy też posmarować boki tortu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania
Luźna Kuchnia