były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików i ten torcik idealnie pasował na tą okazję. Jeśli chodzi o trudność tego torcika, to jak dla mnie proste. Bałam się kremu(...)może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu!Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże
Blondynka GotujePrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami, smakuje równie dobrze. Jeśli macie swój sprawdzony sposób na biszkopt możecie go wykorzystać, ja tymczasem przedstawiam Wam mój numer jeden. Według mnie najlepszy, a do tego nie zdarzyło mi się, aby nie wyszedł, jest(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu). Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy
Kuchenne aromatymokre więc ponczem skrapiamy je delikatnie. Wyłożyć połowę musu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Na ciasto wyłożyć resztę musu, wygładzić. Można pozostawić trochę musu do obłożenia boków tortu. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, wysmarować boki pozostałym musem i udekorować. Tort można posypać kakao, ozdobić wiórkami czekolady. Ja wierzch ciasta posmarowałam
In my kitchenKrem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić(...)kremowej „białej” masy. Może to trochę potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło. Krem maślany bardzo dobrze nadaje się do pokrywania tortu , jeśli chcemy położyć na nim masę marcepanową, masę cukrową. Ma bardzo gładką konsystencję , dzięki czemu możemy ładnie wyrównać powierzchnię tortu i masa będzie się ładnie układać, bez żadnych „wybojów
Za drzwiami kuchniRobiłam już kiedyś podobny tort klik , tym razem użyłam nieco innych past. Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki(...)Pierwszą, spodnią kromkę posmarować nadzieniem z tuńczyka , przykryć drugą kromką, posmarować farszem pomidorowym, na to położyć trzecią, posmarować tuńczykiem, przykryć ostatnią. Pozostałym farszem pomidorowym posmarować boki tortu (można dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka. Boki owijamy cieniutkimi plasterkami sera, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Tak przygotowane torciki zawinąć w folię
Stare GaryKuskus, tuńczyk, pesto - pięknie się składniki połączyły i tort kolorowy utworzyły. Tort ten w całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Więc torty takie przygotowujcie i nim się na obiad lub przystawkę delektujcie. Składniki: 120 g kuskusu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Moniki Smakołykidzisiejszym wpisie chciałabym się podzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła(...)pociemniały. 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego
W kuchennej krainiekremu powstały też eklerki, troche inne, bo okrągłe i zamiast czekoladą to oblane kawowym karmelem A skoro już o bezie mowa to dla mamy powstał takli o to tort (lekko kokosowe bezy, przełożone kokosowym kremem z mascarpone z ananasem, wszystko zwieńczone ananasowym karmelem i prażonymi płatkami migdałowymi) tort w "przekroju", jeszcze przed złożeniem(...)już w całości, tym razem tort dla D ^^ (kakaowe biszkopty z kawałkami czekolady przełożone kremem karmelowym, snickersami/lionem oraz czekoladowym kremem, nim też pokryty wierzch, zwieńczone snickersami i karmelem (potem
More food, love and dreamsjakoś pogodzić. Nie zawsze dzieci chcą obchodzić urodziny razem a czasem tego żądają... jak to dzieci. Zarówno w ubiegłym jak i w tym roku party urodzinowe robię dwukrotnie a torty będą nawet trzy! Syncia trzecie urodziny połączyły się w czasie z naszym chorowaniem. Choć gości zaprosiłam już na ten zdrowy czas (to juz jutro!!!) to tort naleśnikowy jak miał być(...)sojowej) i posypałam orzechami włoskimi. Warto pamiętać, że naleśniki gryczane są tak jakby bardziej suche od zwykłych więc warstwa dżemu powinna być solidna (u mnie była zbyt cienka i tort próbował się rozwarstwiać
Dzieje kuchennej WiewióryPuszysty biszkopt na torty lub ciasta. Składniki : Biszkopt jasny : Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) : 5 jajek(...)mąkę i krótko mieszamy aby się nam ładnie połączyło. Wylewamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem,równo smarujemy i pieczemy w temperaturze 200 C około 20 minut. Na jeden tort potrzebujemy 3 takie krążki,możemy upiec 2 jasne i 1 czekoladowy krążek. Czekoladowy dajemy wtedy do środka tortu,ładnie wygląda po przekrojeniu go ! Rada : Możemy dodać do naszego biszkoptu odrobinę
Przepisy i porady kulinarneTort Cappuccino przepis na masę i biszkopty zaczerpnięty ze strony klik , wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej. Składniki: 10 jajek 360 ml cukru 320 ml mąki pszennej 160 ml kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać
Krakowskie smaki AniTort na 51 urodziny wujka elektryka. Jedyna taka okazja aby "zasmakować" znaku i gniazdek elektrycznych. Składniki: 10 jajek 360 ml cukru drobnego do wypieków 360 ml mąki pszennej 120 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Gdy piana będzie już sztywna delikatnie wmieszać do niej
Krakowskie smaki Anipropozycjach na ozdoby i zdobienia tortów przyszła pora na przepis na samą masę. To za jej pomocą można wyczarować ozdoby na jakie mamy tylko ochotę. Masa jest bardzo plastyczna, konsystencją przypomina plastelinę dla dzieci i na dodatek jest całkowicie jadalna. Składniki*: 630 gram pianek Marshmallow(najlepiej białych, gdyż będziemy mogli zabarwić masę na interesujący nas kolor) 4 łyżki wody(...)cukru pudru * masy wystarczy na obłożenie 25 cm tortu i zrobienie drobnych dekoracji Wykonanie: Pianki umieścić w naczyniu dodać 4 łyżki wody i podgrzewać je w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się pianek. Gdy pianki się rozpuszczą dodajemy do nich połowę cukru pudru i mieszamy łyżką. Następnie ściągamy naszą masę z ognia i wyrabiamy na stolnicy. Początkowo masa będzie się
Krakowskie smaki AniPiekę kolejny tort, tym razem kokosowy. Niestety tort nie może zostać nasączony alkoholem w związku z tym zostałam zmuszona do poszukania jakiegoś innego płynu nadającego się do jego nasączenia. Tym oto sposobem trafiłam na blog Design your life a tam na cudowny przepis na syrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę(...)żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie smakuje jako dodatek do kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis a na pewno wart odrobinki wysiłku włożonego do jego przygotowania;) Składniki: szklanka wiórek kokosowych 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego łyżka prawdziwego miodu około 400 ml wody Wykonanie
Krakowskie smaki AniTort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka
Krakowskie smaki Ani