mój pierwszy w życiu blog, postaram się was czymś zainteresować i pokazać wiele różnych ciekawostek :) Osobiście sama na co dzień zajmuje się Artystycznym Zdobnictwem i Wykonywaniem Tortów, moja pasja tak naprawdę zrodziła się z dnia na dzień, co dziwne bo rzadko takie rzeczy miały miejsce w moim życiu, wszystko zawsze było poukładane, przemyślane i żyło w harmonii(...)się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie
Zainspiruj się kuchniątort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie(...)drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao. Tort ląduje w lodówce na minimum 3 godziny. Jeszcze lepiej by mu zrobiła przeleżana tam cała noc, ale nie. Nie pozwolę. Każdemu zdarzają się chwile słabości, prawda? ;) BISZKOPT CZEKOLADOWY – FORMA
Karo in the KitchenZwany inaczej tortem Mozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki(...)pewnie już nieźle pracuje… Pozostałą śmietanę znowu ubijacie, dodajecie łyżkę lub dwie łyżki cukru, trzeci serek mascarpone (znowu łyżka po łyżce) i robicie biały krem do obsmarowania tortu dookoła i od wierzchu. Na koniec obsypujecie wszystko resztą pistacji oraz borówkami. Wstawiacie do lodówki na kilka godzin, aby wszystko zastygło, żeby nie powiedzieć – zesztywniało… Smacznego! Click to view
GRUBY WAŁEKMiałam ostatnio trochę czasu, więc wzięłam się za robienie tortu, który już dawno miałam w planach. Jest niesamowicie kolorowy, a wierzchnia warstwa ma naprawdę ciekawą fakturę. Trochę pracy niestety trzeba w niego włożyć, ale zapewniam – warto! Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży(...)niską tortownicę, radziłabym zrobić go z 1/2 porcji, lub po prostu podzielić na 2 części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy
kuchcikowniasię także moim prywatnym krytykom kulinarnym, bez których by mnie tu nie było. Dziękuję za obecność, cierpliwość, za próbowanie z uśmiechem tego, co czasem wydaje się (lub jest) niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc
Pełny talerzTort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki na biszkopt(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat makowego biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu kakao i udekorować kwiatkami z brzoskwiń,wiśni, skórki pomarańczowej i wiórek. Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać wiórkami kokosowymi. Tort
Gosia gotujezisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki na biszkopt makowy: 600 g suchego maku 200 g łuskanych migdałów 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki(...)końcu dorzucić zmielone migdały. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części. Tak postępować z każdą warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi.Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać również wiórkami połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki
Gosia gotujeMoja kolejna propozycja ozdobienia tortu. Tym razem dekoracja przeznaczona dla byłego strażaka i elektryka z zamiłowania w jednym. Biszkopty kakaowe z kremem cappuccino
Krakowskie smaki Anirazem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;) Składniki biszkopt: 2 jajka 100 gramów cukru 55 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej odrobina barwnika Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas
Krakowskie smaki Anirazem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka
Krakowskie smaki AniDziś pokarzę Wam Kochani tort, tzn bardziej pomysł na jego dekorację. Do środka dajemy to co lubimy, krem jaki nam tylko się podoba. Inspiracji możecie poszukać ( tu ). Pomysł bardzo się spodobał moim dzieciakom, jak również jubilatom. Podobno był pyszny i z dodatkową atrakcją dla bawiącej się rzeszy rozbrykanych bączków. Przechodząc do rzeczy. Tort jest na bazie bitej śmietany(...)mascarpone i musu brzoskwiniowego. Do dekoracji użyłam tylki 2D i ozdób wykonanych z masy cukrowej, które układamy na torcie dosłownie przed samym podaniem na stół (inaczej masa nam po prostu się rozpuści). Liczę, że się Wam spodoba
Malinowe Pocałunkikilka dni moje kuchenne królestwo, ale zostawiam dla Was nowe przepisy z tego tygodnia... Wczoraj byli goście, a wraz z nimi dietetyczne i nie tylko eksperymenty....Hit wieczoru - dietetyczny tort - przedstawię po powrocie....już wkrótce... Pozdrawiam
Humanistka w kuchnipara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przepis przeleżał cały rok. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-) Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka. Składniki na biszkopt 250 g mąki pszennej(...)krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt
Na słodko lub wytrawnie