Wiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy(...)lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej500 ml śmietanki 36%2 łyżeczki cukru pudru0,5 l lodów waniliowych300 g owoców (malin/jag
Słodkie PrzyjemnościTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3(...)stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i udekorować wierzch rysując oczy
CoolinarniePLTort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy(...)zważył. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około 1/2 godziny.Biszkopt przecinamy na dwa równe krążki. Pierwszy z nich smarujemy kremem i przykrywamy drugim. Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu kremem. Ostatnim etapem jest dekorowanie tortu cukierkami i cukrowymi pisakami
Smakowity Blog KulinarnyCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie
Mała CukierenkaDzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy i masę o smaku czekoladowym. Torcik był niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej(...)takie ciacho nawet najwytrwalszego łasucha. W tym celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch powodów
ciastkarnia na kruchym spodzieRobiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko(...)tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który i tak wsiąknie w biszkopt. Następnie smarujemy kremem z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Złożony tort obsmarowujemy kremem. Boki obkładamy rurkami deserowymi, które przekrawamy na połowę. Na wierzch tortu wysypujemy kolorowe cukierki, które lekko posypujemy startą czekoladą. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeplastyczna). * 1 łyżka syropu ma mniej więcej 22 gramy. Jeżeli nie posiadamy wagi kuchennej na 2 stugramowe tabliczki czekolady należy wziąć 3 i pół łyżki syropu/sztucznego miodu. Ozdobą tortu z poprzedniego wpisu ( klik ) była róża wykonana z czekolady plastycznej. Technika wykonania rozwiniętej róży z czekolady plastycznej jest taka sama jak kwiatu z masy cukrowej ( klik ) Z dwóch(...)róży ( klik ) brzegi podkreślić odrobiną barwnika spożywczego. 6. Oto gotowa róża. Wbrew pozorom wykonuje się ją szybko, a zaręczam, że jest niebanalną ozdobą każdego tortu. Pisząc ten post przypomniał mi się mój pierwszy tort, który wykonałam na zjazd rodzinny ( połączony z 70siątymi urodzinami babci ( 2007 rok)). Tort był piętrowy i byłam z niego bardzo dumna, choć teraz widzę masę
kawawszklancePonieważ dalej przeprowadzam próby z masą cukrową, dziś mam dla Was przepis na kolejny tort - prezent dla mojego znajomego. Tym razem jest to wilgotny tort czekoladowy kształcie łożyska kulkowego :). To jeden z tych, których wykonanie zajmuje sporo czasu, ale dla czekoladowego niezbyt słodkiego smaku naprawdę warto go zrobić. Wyjątkowo we wpisie dużo świetnych zdjęć wykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia
Cynamonowe szczęścieTort bezowy to istne niebo w gębie :) Zdecydowanie dała bym się za niego pokroić ;) Tym razem jednak musiałam obejść się smakiem, gdyż tort był zamówiony. Doszły mnie słuchy, że smakował, więc jestem zadowolona to dla mnie ogromna satysfakcja i chęć do dalszego działania :) Takie torty mogę piec co drugi dzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku(...)ocet nadal miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować 3 koła o średnicy około 24 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 130 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut w lekko uchylonym piekarniku (z termoobiegiem). Po upieczeniu
Kuchnia w opałachbrudnych naczyń. Uwierz mi na słowo! Jeśli jednak chcesz nadać swojej imprezie w plenerze szyku niezbędne będą dodatki szklane. Cudowne patery (np. ta ze zdjęcia), szklanki (na zdjęciu z tortem), talerze możesz nabyć w sklepie pełnym pasji Home and Passion Po czwarte: LISTA GOŚCI Bardzo ważne byś przy jej tworzeniu wziął pod uwagę swoje możliwości finansowe, upodobania solenizanta, pojemność pokoju(...)sali, w której odbywać się będzie impreza. Po piąte: MENU Przemyśl dobrze ten temat. Mam wrażenie, że wśród osób dobrze mi znanych nadal panuje przekonanie, że kupny tort, paluszki i chipsy załatwią sprawę. No i te nieszczęsne napoje gazowane.... Wydaje mi się, że w dobie internetu można postarać się bardziej i wyszukać jakieś fajne, zabawne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu
Wielki apetytkolejny torcik;) Tym razem miałam przyjemność przygotować tort z okazji 20 rocznicy ślubu. Co do wyglądu miałam wolną rękę, a że nie znam jubilatów postawiłam na nutkę elegancji i kwiaty. Smak czekoladowo kawowy z jasnymi biszkoptami. Poniżej znajdziecie przepisy na biszkopt i kremy których użyłam do tortu. Przepis na biszkopt Przepis na krem kawowy Przepis na krem czekoladowy(...)torcie bez wiśni
Krakowskie smaki AniCassata to zdecydowanie włoska a dokładniej sycylijska "królowa deserów". Kiedyś jedzona głównie wiosną, na Wielkanoc, obecnie jest popularna przez cały rok. Cassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny(...)morelowego kandyzowane owoce do dekoracji Dekoracja: 400 g masy marcepanowej 125 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy lub 400 g schłodzonej śmietany 36% 50 g cukru pudru Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru. Krem z ricotty podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Przykryć drugim blatem, skropić
maniapieczeniaPyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej; 125g masła; 80g cukru pudru; 4 łyżeczki cukru waniliowego; szczypta soli; 2 jajka; 100g mąki pszennej; 50g mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Biały krem: 750g jogurtu naturalnego; 90g cukru(...)proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu
In my kitchenZnalazłam jeszcze kilka zdjęć tortów, które piekłam i dekorowałam kilka lat temu. Szkoda mi ich pominąć na moim blogu, w końcu kiedyś przyniosły mi radość i satysfakcję:) Postanowiłam zatem je opublikować
In my kitchenDzisiaj zapraszam na przepyszny tort truskawkowy z kokosem, uwielbiany przez moje dzieci i przyjaciół. Nieco pracochłonny jak to zazwyczaj tort ale mimo prosty w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej(...)krem pokrojone truskawki i znowu krem. Na kremie kładziemy drugi biszkopt i smarujemy go kremem kokosowym a na to układamy truskawki, ostatnią warstwą jest biszkopt . Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietaną , a wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek
Smakowite Dania