potrzeby - odpowiem ! Jakiś czas moja córka była na diecie bezglutenowej i w tym czasie wypadły jej urodziny. Bez tortu obyć się nie mogło i trzeba było kombinować. Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort ! Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ? Składniki na biszkopt: tortownica średnicy około(...)pieczenia wymieszać. Wszystko dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut. Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji. Upieczone biszkopty odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt przekroić na pół. Z małego biszkoptu odciąć
kolorowotorcikowokiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla tortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci(...)jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem śmietankowy Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się
CiastkozercyNajłatwiejszy tort na świecie, przynajmniej dla mnie ;) Nie jest pracochłonny, a smak cudowny. Po prostu smak lata ;) Biszkopt przełożony masą śmietanową z kawałkami truskawek, udekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam! Składniki na biszkopt(...)masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki truskawek i delikatnie połączyć. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu z truskawkami, a na nim masę bez owoców. Udekorować płatkami kokosowymi, Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyProsty tort „księżniczkowy” bez użycia gotowych ozdób i skomplikowanych technik. Do dekoracji tego tortu wystarczy przygotować jedną szybką masę. Dekoracje można wykonać 3 tylkami, a można też jedną. Wykonanie tortu w kształcie sukni księżniczki nie wymaga specjalnej formy do pieczenia, ani docinania z regularnego ciasta. Wystarczy upiec ciasto, które rośnie „z górką” :) A ponieważ sukienka musi być proporcjonalna(...)czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się sam korpusik (po wszystkim nogi znalazły się na swoim miejscu), dlatego wystarczyło wykonać mały otwór, który został zamaskowany falbanką z masy. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu, ale gdyby była taka potrzeba, zapraszam. Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm : 600 ml śmietany kremówki
Trzeci talerzwymaga ogromnej cierpliwości. Ponadto, wszystko co znajduje się na torcie możemy zjeść i z pewnością zaspokoić ochotę na słodycz na bardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą(...)tylko staną się miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak. Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu Krem do przełożenia: - 200ml śmietanki kremówki 30% - 250g kremowego serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy
Sajkofanka smakuwliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest(...)naturalnych soków i doskonale smakują z dodatkiem alkoholu. Ciekawym pomysłem jest , oprócz podania o północy tortu weselnego – jako preludium podawania deserów tzw . " Capcake tower " czyli wieża wypełniona mnóstwem małych babeczek przecudnie udekorowanych, które ułożone na specjalnych stojakach tworzą piękny i niepowtarzalny weselny tort. Dobrym pomysłem, komponując stół owocowy, jest umieszczenie na nim tzw. palmy owocowej wykonanej z kilku ananasów
Kulinarny karnet Christopheradostarczają dużej porcji energii Ø korzystnie wpływają na wygląd skóry Jak przechowywać orzechy włoskie? Łuskane orzechy włoskie mogą być smaczne przez długie miesiące bez ryzyka zjełczenia, o ile przechowywane są we właściwy sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać(...)się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast
Trzeci talerzTorcik czekoladowo-kawowy to bez wątpienia wypiek na szczególne okazje. Jednym z najważniejszych dni w ciągu roku, które warto świętować i celebrować jest bez
Mienta blogOstatnio mało mnie tu było, mimo chęci nie udało mi się, długi czas walczyliśmy ze stroną, w międzyczasie dużo, dużo pracy. Oczywiście to nie był czas
dom-agi.plSzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych
MarcinChefwszystkich przekładańców, tortów oraz wszelkich ciast wycinanych i obkładanych lukrem plastycznym. Doskonale się do tego nadaje. Teraz przygotowujemy poncz. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy sok z połowy cytryny, łączymy i dość mocno słodzimy. Dodajemy alkohol. Tak przygotowanym naparem mocno nasączamy połowę ciasta. Najlepiej robić to na czymś, na czym będziemy je przechowywać. Później może być ciężko je przenieść. Krem budyniowy przygotowuje(...)zgęstnieje, krem jest gotowy. W taki sam sposób przygotowuję domowy budyń. Zmniejszam jedynie do 2 łyżek ilość mąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona połówkę ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy
Ratunku obiadmojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia
moj przepis nachrupkie. Po nadzianiu kremem trzymamy w lodówce – po około 4 godzinach zaczną nim już lekko nasiąkać, ale nie powinny przemakać. Ptysie bez nadzienia, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, bez problemu można zamrozić. Odmrażamy je w lodówce, a potem dodatkowo na 8-10 minut wkładamy do piekarnika ustawionego na 180⁰C żeby odparować z nich resztę wody pozostałą(...)minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest
Karo in the KitchenRobienie tortów sprawia mi wielką przyjemność.Staram się, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale również smakował. Biszkopt zrobiony w tortownicy o średnicy 21 cm Składniki na biszkopt : 4 jajka niepełna szklanka cukru niepełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z cukrem, tak długo aż rozpuści się cukier i masa potroi swoją objętość. Mąkę przesiewamy(...)właściwą konsystencję bitej śmietany. Krem pomarańczowy: 1 białko 70 gram cukru 110 gram masła (temperatura pokojowa) sok z małej pomarańczy (ewentualnie można jeszcze dodać skórkę z pomarańczy) Białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy cukier. Naczynie z białkiem umieszczamy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści - ma powstać dość sztywna masa. Następnie naczynie z bezą zdejmujemy z kąpieli wodnej
tojestpyszne.blogspot.comOryginalnie jest to tort, upieczony z 5 jajek i przekrojony na 4 blaty. Kiedy robiłam ciasto po raz pierwszy, wykonałam je w tej właśnie formie. Potem przy różnych innych, większych uroczystościach piekłam je już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie(...)jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki
Smaki Na Talerzu