Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam tort, który wykonałam na siódme urodziny mojej córeczki. Przygotowania zabrały trochę czasu, ale myślę, że było warto. Wprawy w dekoracji jeszcze
dom-agi.plmini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki i wiosenny. Ja serniczki wykonałam w obręczach cukierniczych jednak bez obaw można je wykonać w jednej, większej tortownicy (o średnicy 16-20 cm). Serniczki wykonałam na spodzie z prażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa masa serowa(...)najlepiej całą noc. Kolejnego dnia, tuż przed podaniem, serniczki dekoruję pozostałym lemon curd, świeżymi malinami oraz świeżą miętą. Smacznego, Klaudia. *Lemon curd to krem, angielskie masło cytrynowe. Jest świetny jako nadzienie do babeczek, przełożenie tortów, do naleśników i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce
Mango Papajamojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis naTo ciasto na czarnej herbacie jest ciekawym urozmaiceniem owocowych ciast robionych najczęściej na jasnym biszkopcie. Nasączone dodatkowo herbatą z cytryną i rumem ciemne ciasto jest wyraziste
Karo in the Kitchenmojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem
moj przepis naChcę tort bezowy. Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy. Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta językiem zaczyna powoli rozpływać się na podniebieniu. Chcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak(...)ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu z octu balsamicznego i w towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu LODY Z KOLOROWYM PIEPRZEM /trzyskładnikowe, bez użycia maszynki do lodów, przepis własny/ 4 szklanki śmietany kremówki
KUCHARNIAŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy Pandasmojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o
moj przepis nagotowanie, rycie w gastronomi i innych ustrojstwach pozwoliły mi nieco potwora cukierniczego oswoić, nie na tyle jednak, żeby zacząć produkować wymyślne torty i miliony ciasteczek. Jednak było coś, co stanowiło moje postanowienie, że kiedyś zrobię — makaroniki francuskie. Maleńkie bezy w cudownych kolorach. Bałam się jak diabli, bo przecież cukiernicy szkolenia na to poświęcali, za ciężki piniondz i straszono piekłem, drogą(...)spożywczego. Odrobinę! Mi ręka drgnęła i zamiast słodkich, różowych makaroników, mam kolor purpury papieskiej. I tak, mój ty pulpeciku, zrobiliśmy bezę włoską! Dumnam! 3. Następnie dodajemy bezę do uprzednio przygotowanej mieszanki migdałowej i dokładnie mieszamy. Boisz się, że beza opada? Ma opaść! Inaczej makaroniki ci popękają. 4. Bierzemy rękaw cukierniczy, szeroką tytkę i wyciskamy małe placuszki. Z doświadczenia wam powiem
ladykitchenTorcik czekoladowy z bananami No dzisiaj to mam dla was prawdziwą rozpustę I to dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby
Relaxtimekrem, który ma nie spłynąć i jeszcze jakieś ozdoby. No tak, będzie wyzwanie. Jednak czasami trzeba się podjąć czegoś przerażającego, aby pójść krok dalej, a nie stać w miejscu i pastwić się nad tym, co już potrafi się zrobić. Przedstawiam mój drugi tort. Pierwszy był jedynie próbą, dzięki któremu wiedziałam, co tak naprawdę zrobiłam źle. Do przygotowania tortu potrzebujemy(...)mocno zaparzonej mięty Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (Łowicz 100%, polecam) Przygotowanie tortu: Późno wieczorem, kiedy biszkopt zdąży się całkowicie wystudzić, a masa jagodowa stężeje, zaczynamy przekładanie tortu. Rozcinamy (najlepiej nitką) biszkopt na 4 części. Pierwszy blat od góry odwracamy i teraz on będzie stanowił podstawę naszego tortu. Nasączamy go kilkoma łyżkami zaparzonej mięty i rozkładamy dżem porzeczkowy. Następnie wykładamy
Eat ShrimpsNa święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że bezę
Jemy PijemyJuż dawno zabierałam się za zrobienie tego niezwykle efektownego deseru. Do szkoły mieliśmy zrobić rzeźbę z nietypowych materiałów. Do samego końca nie
Nastoletnie Wypiekanie