tort bez kremu - 1208 przepisów (strona:64/81)

Pierwsze urodziny bloga i torcik czekoladowy z trusawkami 161

migdałowy, pięterko delikatnego musu czekoladowego, a to wszystko zwieńczone całą górą truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek bez białej mąki". Spód (na okrąglą tortownicę o średnicy 22 cm) 150 g masła 150 g gorzkiej(...)Tuż rzed podaniem dekorujemy owocami. Dekoracja: 500 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i wkładamy do miseczki. Dodajemy syrop z czernego buz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane truskawki układamy na powierzchni tortu, wtykajac gdzieniegdzie listki mięty. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekolady

Zawsze głodna!
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 230

mojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające

moj przepis na
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 262

mojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką

moj przepis na
Kokosowa wiewiórka 491

Kokosowa wiewiórka W oryginale był to po prostu biszkopt z masą kokosową, ale brzmiał jakoś tak nudno i mąż pytał się mnie czy nie mogę nazwać

Relaxtime
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 219

domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 216

mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt

moj przepis na
Liebster Blog Award razy cztery 178

bardziej fantastyczne historie, mam mocno rozbudowaną wyobraźnię i nie wyobrażam sobie dnia bez przeczytania choćby kilku stron. 11. Jesteś lub byłaś kiedykolwiek na diecie? Z jakiego powodu? Kilka razy próbowałam, ale to dawno i nieprawda . Oczywiście, chodziło o zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów, ale bez słodyczy czułam się straszliwie smutna... Poza tym taka dieta to podwójne wyrzeczenie - nie można(...)odbierać sobie przyjemności, zaczęłam ćwiczyć - i poskutkowało. Teraz kolej na pytania od Gosi : 1. Bez jakiego sprzętu kuchennego nie umiałabyś się obejść? Odkąd dostałam Wallego, to on jest w centrum mojego kulinarnego wszechświata, głównie za swoją uniwersalność. Jednak pomijając jego - porządny, ostry nóż. Bez niego gotowanie jest katorgą. 2. Czy jest coś, czego nigdy byś nie zjadła? Żywe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowo waniliowa zebra 182

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych

mojewypiekiinietylko
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 180

Weekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o

W kuchni Karmel-itki
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 206

pola walki.  Ale w tym wszystkim nadal pozostaję buntowniczką, często walczącą, ale głównie z utartymi stereotypami, bezsensownymi nakazami, nieuzasadnionymi oczekiwaniami. W takich sytuacjach nigdy nie odpuszczam i zawsze bez wyjątku robię na przekór. Ten cały dualizm to być może zasługa mojego znaku zodiaku... Pytanie 5.  Gdybyś miała wybrać rolę teatralną - wcieliłabyś się w Lady Makbet, czy Julię(...)wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję

KUCHARNIA