mojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis naWitam Kochani Październik powoli dobiega końca. A koniec października nam Polakom kojarzy się przed wszystkim ze zbliżającym się dniem Wszystkich wziętych. Jednak coraz bardziej popularne robi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMoi drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem
słodki bratekokazja czy impreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie(...)bezy, masę bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem; 1 blat bezowy to 2 białka + 100 g cukru + 1 łyżeczka cynamonu). Ponadto: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g. serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu ja dałam płaskie W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania
Kubki smakuprzypadku orzechy ziemne jakby były wyraźniejsze. Dodatek białka z mleka spowodował, że baton miał maślano-mleczny smak a wraz z karmelowością daktyli i fistaszkami powstała ORZECHOWA KRÓWKA! Podsumowanie: Bez wątpienia są to batoniki, które powinien spróbować każdy gustujący w tego typu przekąskach. Wszystkie wersje nam smakowały ale to proteinowy wymiótł kumpli po całości! Do wszystkich chętnie wrócimy ale proteinowe(...)drodze nie wysypie (a mamy takie doświadczenia… len do teraz nas zaskakuje w torebce :P). Najbardziej upodobałyśmy sobie wersję z czarnym sezamem, którą wykorzystałyśmy również do kremu w naszym pandzim torcie ( klik ). Jak widać napis „mix sałatkowy” to tylko propozycja podania ale tylko nasza wyobraźnia pozwoli nam udoskonalić nimi przeróżne dania :) Cena: 2-3 zł Ciacho z budyniem jagodowo
Candy Pandaspysznym, kremowym nadzieniem. Pachnie jak bukiet najpiękniejszych róż. Idealny. Na urodziny, na Dzień Dziecka, dla księcia z bajki, dla Zębowej Wróżki. I dla Ciebie też. TORT BEZOWY RABARBAROWO-RÓŻANY /pomysł własny/ 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany(...)kilka najbardziej miękkich kawałków rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki na ok. 1-2 godz. Wystudzoną bezę napełnić kremem mascarpone. Udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć paski rabarbaru i polać sosem rabarbarowo-różanym. * cytuję kolejno: słowa znalezione na blogu Mamsam (klik) , Eva Maria Zurhorst "Kochaj siebie..." , Gabriel
KUCHARNIAmojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe
moj przepis naPrzepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie
codojedzeniaTo już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i
Malinowo w kuchnipracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis(...)blaty. Wkładka serowa • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodać ser, przemieszać dokładnie. • Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania. • Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. • Upiec sernik w takiej samej blaszce
To co kochammojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie
moj przepis nałyżek cukru 500 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru Składniki na masę truskawkową 1,5 kg truskawek (umyte i bez szypułek) + 1 ¼ szklanki wody 2,5 opakowania galaretki truskawkowej 2,5 opakowania budyniu śmietankowego + ¾ szklanki wody 1 ¼ szklanki cukru Wykonanie: Upiekłam biszkopt(...)wystudzenia. Dobrze jest czasami zamieszać. Masło zmiksowałam z cukrem pudrem i nie przerywając mieszania dodawałam po łyżce budyń * * Żeby krem maślano-budyniowy nie był rzadki, należy przestrzegać ważnej zasady: budyń musi być cieplejszy niż masło. Gotowy krem odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Podzieliłam na 5 części. Do wykonania masy truskawkowej zagotowałam truskawki z wodą i cukrem
Kuchnia u KrysiW truskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja
Rusty ForkWczoraj wróciłam do domu zdecydowanie później, niż zamierzałam. I to nie dlatego, że dzień był pełen przyjemności (choć właściwie jak inaczej nazwać przygotowywanie tortu przypominającego Raphaela z Wojowniczych Żółwi Ninja ?), ale dlatego, że ilość nadgodzin powoli sprawia, że zapominam, co innego można robić poza pracą. W związku z tym pisanie postów i w ogóle włączanie komputera odeszło w niepamięć. Zamiast(...)teraz weekend. Nareszcie... Tymczasem duńska aura postawiła na zaskoczenie, i zamiast lata serwuje nam jesień. Późną. Chłodną, deszczową i wietrzną. Czekam na choćby odrobinkę słońca, żeby nazbierać kwiatów czarnego bzu na syrop (wiadomo przecież, że cały smak kryje się w pyłku, który spłukany deszczem znika zdecydowanie zbyt szybko). Wbrew prognozom jednak, zachęcona ideą wspólnego gotowania, przygotowałam chłodnik. Ogórkowy. Nie przepadam
Pożeraczka, czyli raz adobrze