tort bez kremu - 1208 przepisów (strona:51/81)

Tort pomarańczowo - kawowy 128

I znów noc i wszyscy śpią, a ja sobie piszę... :-) ale obiecałam sobie, że od Nowego Roku kończę z pewnymi nawykami - m.in. z siedzeniem po nocach

Czary - gary w kuchni
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 171

książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi kolorami, że ciężko się(...)miłośników słodkości też się coś znajdzie - bardzo intrygujące rabarbarowe tiramisu z chałwą, chlebek bananowo-cukiniowy czy chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad

Plate of Joy
Tort bezowy z kremem orzechowym 155

dodatkiem masy orzechowej zdobył moje serce. Delikatny, gęsty i o intensywnym smaku. Połączony z kruchą bezą tworzy istną słodką rozpustę. Składniki: 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu zielony barwnik spożywczy (użyłam pół łyżeczki barwnika w żelu) Krem 100g masła 100g cukru pudru 200g masy orzechowej z puszki ( użyłam Helio ) Białka ubijamy na sztywno(...)wystudzenia. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami

Gotowanie i blogowanie
Tort Szwardzwaldzki 400

mascarpone, zmiksować na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat umieścić w zamkniętej tortownicy, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć 1/3 wiśni, posmarować cienką warstwą kremu, tylko tak aby przykryć wiśnie, wyłożyć drugi blat, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć połowę wiśni, posmarować cienką warstwą kremu, tylko tak aby przykryć(...)wiśnie, wyłożyć trzeci blat, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć pozostałe wiśnie, posmarować cienką warstwą kremu, tylko tak aby przykryć wiśnie. Tort przełożyć do naczynia z kloszem, wstawić do lodówki na min 3-4 godziny, można też na całą noc. Czwarty blat pokruszyć na bardzo drobne okruszki, ja zrobiłam to za pomocą malaksera. Zdjąć obręcz z tortu

moj przepis na
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 228

proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Składniki : 4 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru łyżeczka(...)które nasączamy ponczem (patrz składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Smacznego

Słodkie Przyjemności
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 258

       Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde

W kuchni Karmel-itki
Mini Pavlova 196

wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini. Szczerze mówiąc druga udała się lepiej, gdyż była bardziej chrupiąca. Ja lubię kiedy beza jest chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca się. W przypadku Pavlovej bardzo ciężko jest uzyskać taka konsystencję, a przynajmniej ja miałam z tym trudności. Beza wewnątrz jest bardzo delikatna(...)mini wyszło już o wiele lepiej. Tak naprawdę sekretem jest suszenie bezy. Niestety każdy piekarnik zachowuje się inaczej, dlatego za pierwszym razem trzeba obserwować swój wypiek. Czas suszenia musi być odpowiednio długi. Moim zdanie 2 godziny jest to minimum. Trzeba niestety trochę cierpliwości.  Polecam deser wszystkim miłośnikom bez.   Mini Pavlova   Składniki: 5 białek

Mania Gotowania
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 201

wszystkim dla Was. Dobra, to bierzemy się w końcu za krojenie tortu! ;) Długo się zastanawiałem, jaki ma to być ten idealny tort na drugie urodziny. Szczególnie, że zeszłorocznym tortem Cud-Malina ustawiłem sobie poprzeczkę dość wysoko. Chodziło mi po głowie kilka pomysłów, aż w końcu natrafiłem na tort czekoladowy z truflami w jednej z najważniejszych pozycji książkowych na mojej kulinarnej(...)Księdze Czekolady —  Biblii każdego czekoladoholika (dziękuję Tobie Zuza ponownie za ten wspaniały prezent!). Dłużej zastanawiać się nie myślałem. Tort jest elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się

Food Square
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 191

żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy. Odstawiamy z gazu i dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy. W szklance dodajemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Czekamy aż zrobi(...)konsystencji.  Dodajemy żelatynę do masy. Chłodzimy aż temperatura spadnie do około 30 stopni. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, ale na przynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt.  Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Tort ptysiowy 193

bez przesady! To w końcu praca :) A jeżeli chodzi o pieczenie - hmm, powiem Wam, że strasznie nie lubię tradycyjnych tortów. Nie dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one :  Tort Rocznicowy ,  Wytworny tort truskawkowy . 28 sierpnia(...)Tort ptysiowy. Powiem Wam, że fajna alternatywa dla tradycyjnego tortu biszkoptowego. Może trochę więcej z nim zabawy, ale wartej tego efektu. Polecam dla kuchcików znudzonych monotonią. " Składniki na ciasto ptysiowe: 250 g masła/ja użyłam margaryny 3 szklanki wody 3 szklanki mąki 8 jaj Dodatkowo: 4 gruszki dżem porzeczkowy karmel - 200 g cukru, 80g masła, 120ml śmietanki 30% krem budyniowy

Słodkie Przyjemności
Domowy marcepan i nominacja 166

Trudno mi uwierzyć, że była kiedyś jakaś słodka rzecz popularniejsza od czekolady...a jednak! Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 195

miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu).  Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów.  Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie(...)smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania

Codzienne Gotowanie
Ćwiczenia w rolowaniu 154

zdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze... Oglądam ostatnio Kagekampen . Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy tak C. popatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie... Na blogu  A dupa(...)biszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej... Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze.  Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowym Składniki: (na blachę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
tarta mascarpone z truskawkami i podsumowanie 4 lat blogowania 171

super fantastycznym hotelu. Tak więc mam pełne ręce roboty a  głowę pełną pomysłów. Oby tylko czasu starczyło, żeby to wszystko zrealizować.  A nie byłoby tego wszystkiego bez Was moi kochani Czytelnicy. Bardzo dziękuję za to że jesteście, że czytacie, korzystacie z moich przepisów, wytykacie mi błędy i dajecie mi mega kopa do działania. Z wieloma(...)konstruktywna krytyka zawsze napędza do działania i zmian. Cieszę się, że jesteście ze mną i mam nadzieję, że będzie Was tu przybywać.  Z okazji urodzin powinien być tort, niestety brak czasu nie pozwolił mi na jego upieczenie ale jest chociaż urodzinowa tarta. Myślę, że ten przepis przyda się zwłaszcza latem ale zanim to się pojawi korzystam z zamrożonych owoców

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia