której zaczniemy smażenie, sprawia, że uzyskujemy z tej strony lekko chrupiącą skórkę i dopiero przed odwróceniem na drugą stronę przyprawiamy drugą stronę (i tak właśnie zrobiłam), a po trzecie Gordon prezentuje technikę polewania masłem smażonych potraw, które dodatkowo nawilża smażone kawałki. Więc suma sumarum, połączyłam wersje Gordona i Pascala i uważam, że sprawdziła się znakomicie :) The post Stek z polędwicy
Moja Delicjapieczenia, ½ łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, 1 garść posiekanej w paseczki bazylii, ponadto: cukier puder do posypania ciasta. Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy
Moniki Smakołykimąka 200Gramów orzechy 60Gramów jajko 2Sztuki cukier brązowy 200Gramów wiórki kokosowe50Gramów Sposób przygotowania; 1. Sok z puszki ananasa łącze razem z olejem i mieszam. 2. Marchewkę trę na drobnych oczkach na tarce. 3. Ubijam jajka do podwojenia objętości, dodaje cukier brązowy i wanilinowy. Dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta, wlewam ubijając nasz syrop
pichcisztonatkę pietruszki Marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do czasu, gdy marchewka (najdłużej gotująca się jarzyna) zmięknie. Ogórki kiszone trzemy na grubych oczkach i dodajemy do miękkich jarzyn.* Całość zagotowujemy, dodajemy bulion, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. *Kiszone ogórki dodajemy na końcu, gdyż dane na początku sprawią, że jarzyny
Smakowy Rajokoło 10 minut od zawrzenia. Następnie średniej wielkości buraczki myjemy i gotujemy około 20 minut od zawrzenia, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Letnie buraczki obieramy ze skórki, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki. Buraczki mieszamy z kapustą. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem w garnku, po czym łączymy z mieszanką kapuściano- buraczaną i pozostawiamy na godzinę. Następnie nakładamy sałatkę
Smakowy Rajziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki) Olej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich pozostałe składniki lub w wersji szybszej, ziemniaki kroimy na małe kosteczki i wrzucamy po trochu do dzbanka do koktajli i miksujemy. Gdy mamy już
Smakowy Rajjajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miód owoce Ew. śladowe ilości oleju Marchewkę trzemy bardzo drobno na tarce lub miksujemy w blenderze na papkę. Następnie wszystkie składniki, czyli marchewkę, mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczeni i sodę, mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Pancakes
Smakowy Rajduże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy Pieprz Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy cukrem i pieprzem, a na koniec polewamy oliwą. Surówkę pozostawiamy na około
Smakowy Rajroztrzepanym jajku. Następnie smażymy obustronnie na patelni z olejem. Usmażonego karpia układamy w rondelku i pozostawiamy pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki lub trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie wrzucamy do osobnego rondelka z niewielką ilością oliwy i dusimy około 7 – 10 minut. Uduszone jarzyny przekładamy do rondelka z karpiem, a następnie zalewamy śmietaną, dodajemy
Smakowy Rajpekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sól, cukier i pieprz. Zostawiamy na około 10 minut, po czym dodajemy oliwę
Smakowy RajCałość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta. Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze
Smakowy Rajmiksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajdwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy
Smakowy Rajponownie zagotujemy, ciągle miesząc. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku wg uznania . Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do nich jajko, sól, pieprz i po trochu mąkę ( ilość mąki zależy od tego ile soku mają w sobie ziemniaki. Im więcej soku, tym więcej trzeba
Smakowy RajDodatkowo: ½ szklanki wódki lub wody ( przegotowanej zimnej lub nie gazowanej wody mineralnej) Dekoracja: Perełki złote i srebrne Na początek przygotowujemy składniki. Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy
Smakowy Raj