węglowodany (glukozę i fruktozę) Według badań Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) przeciętny Polak spożywa około 17,5 litra soków rocznie. Największą popularnością cieszy się sok pomarańczowy, warzywny, trzecie miejsce zajmuje sok jabłkowy, natomiast sok grejpfrutowy znalazł się na czwartym miejscu. "Z mojego doświadczenia i wieloletnich obserwacji wynika, że Polacy w pełni nie zdają sobie sprawy z tego, że szklanka
Kulinarne przygody Gatityczosnkiem i szparagami podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy groszek, orzeszki piniowe i dalej smażymy. -szatkujemy dropno nać pietruszki -na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy pietruszkę i wszystko razem mieszamy -trzemy parmezan na średnich oczkach i posypujemy danie Gotowe! Marta GRATULUJEMY serdecznie i prosimy o nadesłanie adresów do wysyłki na Priv! Dziękujemy za pyszną zabawę i obiecujemy , że już niebawem znów
Z Kuchni Do Kuchnidzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa
Kolizje SmakówPieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości
KreatywnePinycukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st. Nadzienie: 600g rabarbaru, 2 łyżki cukru. Rabarbar obrać
Z miłości do słodkościJeśli lubicie placki ziemniaczane na pewno będziecie zachwyceni plackami z kabaczka. Lżejsze i o ciekawszej nucie smakowej. No i kabaczka szybciej się trze niż ziemniaki
Milion SmakówPomysł na takie połączenie powstał gdy nie mogłem się zdecydować czy zrobić tartę czy sernik z truskawkami. Zdecydowałem się na oba jednocześnie. Wyszło pysznie - kruche ciasto z kremowym, puszystym nadzieniem i soczyste truskawki
Milion SmakówDlaczego słoneczna? Bo kojarzy się z latem, ciepłem i słodyczą sezonowych owoców - do tego w słonecznej kolorystyce :) Jak to bywa z tartami - przygotujecie ją bez większego wysiłku a zniknie w mgnieniu oka, zwłaszcza na leniwym, popołudniowym grillu :) Przepis z Smaków życia
Milion Smakówstaram się go od czasu do czasu przemycać w domu. Można z niego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie
Ostra na Słodkodelikatnie mieszam z resztą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24), ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę i wykładam masę serową. Na wierz trę drugą połowę ciasta. Wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 st C 60 minut. Grzałka góra - dół. Studzę w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, wg smaku
Takie tam pichcenieSkładniki: Pomidor Ogórek Sałata rzymska Gruszka konferencyjna - twarda Papryka czerwona Kukurydza z puszki Natka pietruszki Jogurt naturalny Majonez sól i pieprz Metoda: Warzywa pokroimy w małe paseczki/słupki. Gruszkę trzemy na tarce na dużych okach. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski dodajemy jogurt naturalny, 1-2 łyżki majonezu i czarny pieprz. Odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło
MamaOskarkaziemniaków 2 cebule 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej po szczypcie tymianku, oregano sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obieramy, następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy aby na dnie osadziła się skrobia którą dodajemy do ziemniaków. Cały odsączony
kgwjanczewojajka dużych 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku .do pieczenia 2 łyżki kakao 7 gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej części dodajemy
kgwjanczewoBlueberry Corner by "jagodzianka" Cudowny, kremowy, czekoladowy. Krem jest idealnym dodatkiem do ciastek (np. ptysiów) i tart nadziewanych zimnym kremem już po upieczeniu. Moje … Przeczytaj cały artykuł Post Zimny krem czekoladowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner