malaga, 150 g serka mascarpone, 5 łyżeczek syropu z agawy, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1/3 laski wanilii, 2 kruche krówki, oliwa do wysmarowania rusztu. Przygotowanie: Imbir obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. W misce mieszamy mascarpone z 3 łyżeczkami syropu, startym imbirem i ziarenkami z wanilii. Odstawiamy do lodówki. Melona dzielimy na 4 części, wydrążamy pestki
Moniki Smakołykimyjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki. Przestudzoną konfiturę wkładamy
kgwjanczewochyba moja ulubiona forma zdrowych śniadań. Po pierwsze dlatego, że można zrobić nieskończoną liczbę kombinacji smakowo składnikowych, po drugie dlatego, że są proste i szybkie do przygotowania, a po trzecie dlatego, że są po prostu pyszne i dobrze nastrajają na cały dzień. Te dzisiejsze wymagają chwili na wyrośnięcie, ale spokojnie można je rozmieszać po wstaniu z łóżka, zrobić makijaż
Cynamonowe szczęściemini-torcik" z zapiekanej polenty przełożony musem rabarbarowym, podany z domowym masłem z nerkowców~ Dopiero dzisiaj rano uświadomiłam sobie, że to już...3 (trzecie!!!) urodziny bloga! Najpierw się zdziwiłam, potem ucieszyłam, a na koniec zmartwiłam, bo...zapomniałam o urodzinach i nie miałam czasu na przygotowanie specjalnego dania. Jednak doszłam do wniosku, że ten mini-torcik jednak jest jak znalazł
breakfast of dreamsObiecałam sobie jednak, iż od czasu do czasu zmobilizuję się do tego, by podzielić się nowym daniem ze śledzącymi moje poczynania kulinarne czytelnikami. I tak oto dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola
W mojej holenderskiej kuchniciemnej barwie ,gęsty i pyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest
Ladylaura.grupy ambasadorów tej marki. Po prostu są warte tego, by z nich korzystać. Po pierwsze - nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników (wielki, wielki plus!). Po drugie - smak, a po trzecie - intensywne kolory, cieszące oko. Podczas sobotniego spotkania wypróbowałam nowe smaki galaretek, jakie obecnie w wakacyjnym sezonie oferuje marka Winiary. Są bardzo orzeźwiające, ślicznie kolorowe
W kuchni Karmel-itkiblaszy i polewamy oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem . Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. W tym czasie sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni a ser mozzarella trzemy na grubych okach. Wyjmujemy podpieczoną cukinię układamy na niej ser a wierz posypujemy sezamem. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut w zależności od grubości plastrów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki Do ugotowanej botwinki powoli wlewamy śmietanę i jogurt jednocześnie mieszając sprężynką lub trzepaczką Dodajemy ogórki, rzodkiewki, dymkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąkę na razową. Ja użyłam żytniej, ponieważ ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm. Po drugie nie dodajemy cukru - lepiej dosłodzić miodem serek niż pchać cukier do środka. Po trzecie i ostatnie - smażmy nasze naleśniczki na patelni bez użycia tłuszczu. Znakomicie nadaje się do tego patelnia teflonowa. Wszystkie warunki spełnione? Do dzieła i smacznego! Składniki : 3 łyżki mąki żytniej razowej
Chocolate Muffin BlogPamiętacie wyborną tartę Pasikonik ? Babeczki nawiązują do właśnie takiego połączenia smakowego. Orzeźwiająca mięta i całe mnóstwo czekolady... Puszyste, mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego
maniapieczeniaśledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości ich przygotowania. No i po trzecie, ze względu na walory zdrowotne. Śledzie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym
mojewypiekiinietylkoczekacie! Po pierwsze: dziękuję Wam za zgłoszenia (zarówno te mailowe jak i blogowe). Po drugie : daliście mi ciężki orzech do zgryzienia z wybraniem najbardziej kreatywnej odpowiedzi. Po trzecie : niech nie martwią się Ci, którym tym razem się nie powiodło - na wszystkich uczestników konkursu czeka specjalna zniżka na zakupy w Anielskim Domu. Oto mój wybór: Maamaa 15 marca
Mania Wypiekaniamleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy. Kolor świadczy o zawartości masła, bądź jakości jaj. Składniki: (na około 1-2 porcje) Creme Patissiere : szklanka
KreatywnePinypęczek pietruszki -> 1 mały pęczek koperku -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach. Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię
Jedz zdrowo żyj zdrowo!