8 miejsc, których nie można pominąć będąc w Lombardii 393górskie stoki. Status miejscowości oraz związki ze Szwajcarią wpływają na jej charakter. W Campione znajduje się największe europejskie kasyno – Casinò di Campione. Como (jezioro i miejscowość) trzecie co do wielkości włoskie jezioro, ale za to najgłębsze. Wspaniałe miejscowości wypoczynkowe nad brzegiem oraz wyjątkowy klimat, dzięki któremu jezioro otacza wyjątkowo bujna roślinność. Crema miasteczko o starożytnych korzeniach, perła
Bon Ton Italia
Pieczony udziec jagnięcy 424stole raz w tygodniu, więc tym lepsze i większe zrobi wrażenie na rodzinie i gościach. Przepis jest również u Ani z Na miotle i odsłania trzecie okienko z jej kalendarza adwentowego , sprawdźcie koniecznie co jeszcze tam znajdziecie :) Składniki: ok. 2 kg udziec jagnięcy z golenią, 3/4 szklanki białego wina, 2 duże ząbki czosnku + cała
Plate of Joy
Sos czosnkowy 172Świetnie sprawdza się do mięs (również podczas plenerowych imprez jak piknik czy grill), do warzywnych tart, zapiekanek i wszystkiego innego na co macie ochotę ze świetnym i lekkim sosem czosnkowym. Ten sos pomógł mi również wygrać półfinał w konkursie BlogerChef Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem
Wielki apetyt
Nadziewane papryczki 147boczku ząbek czosnku majeranek sól pieprz kolorowy 4 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 duże papryczki olej słonecznikowy do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Dodajemy boczek do ziemniaków, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Papryczki myjemy, osuszamy i przekrawamy
Wielki apetyt
Tarta z musem rabarbarowym 213stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą i gotuję do momentu
Tradycyjna kuchnia Kasi
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 190bardzo dobrej cenie. Poleca ny do deserów, podczas degustacji tworzył parę z creme brulee. Wina próbowaliśmy na degustacji prasowej zorganizowanej przez Lidl. Degustacja odbyła się w restauracji dwie trzecie m editerranean fusion
królestwo garów
CHŁODNIK 202łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki
RAROSSA
Czy aby na pewno zdrowe? 241Syrop glukozowy, cukier, tłuszcz roślinny, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), proszek owocowy, witamina C, naturalny aromat, wyciąg roślinny jako środek barwiący. Pierwsze miejsce - oczywiście cukier! Drugie miejsce...znów cukier? Trzecie - olej. Jest i witamina C, gdzieś na szarym końcu. Nasuwa się pytanie - czy warto truć dziecko cukrem w imię dostarczenia mu niewielkiej ilości witaminy C, którą z powodzeniem można przemycić
Powiedz dietom nie
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - cz.3, wrażenia - proces oczyszczania, waga i samopoczucie 218jedzenia w ciągu dnia, co czasem się zdarza). Po drugie, od rana wiał wtedy okropny wiatr, od czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Smażony ser z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 263niedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona
Jedzeniomania
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1791Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także brokuła. Przygotowujemy sos. Śmietanę z jogurtem mieszamy z jajkami. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser żółty trzemy na tarce i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, dodajemy sos i pozostałe składniki. Wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp
Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z selera i gruszek 181cytryny 2 jajka 5 korniszonów 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki natki pietruszki S&P Jajka gotujemy na twardo. Seler trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Korniszony i gruszki kroimy w grubszą kostkę, jajka drobno siekamy i dodajemy do selera. Drobno siekamy natkę pietruszki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kotlety krojone z kurczaka 184gęstego ciasta naleśnikowego) S&P Będziemy potrzebować dużą miskę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (ok.1cmx1cm). Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz natkę pietruszki. Do miski trzemy żółty ser i wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę, majonez i pomału mleko, mieszamy aż ciasto będzie miało gęsta konsystencję. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na 30min. Rozgrzewamy dużą patelnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak z suszonymi pomidorami 217Słyszałam całkiem dobre opinie na temat przepisów aktualnie podawanych przez sieć sklepów Lidl i świetnie znanych dwóch kucharzy... Koleżanka przygotowała tartę z łososiem i zachwalała... Skusiłam się i faktycznie była tak dobra, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystko zniknęło... Kolejny przepis jaki wypróbowałam to kurczak z porami i pomidorami. Do tego przygotowałam surówkę z cukinii z przepisu Jamiego Olivera
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Lemon Curd z żółtek 219masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze
Jedzeniomania