tarty - 13589 przepisów (strona:749/906)

Ciasto zebra 494

podzielić na 2 częś ci. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Tortowni cę lub kek sówkę, wysmarować masłem i wysypać bułką tart ą (lub wyłożyć papi erem do pieczenia). N a środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniwo rozlewać) . Piec ok. 1 godziny

CookYourself
Kruche ciasto z budyniem, z białą czekoladą i borówką amerykańską/jagodami 141

problemu ciacho. Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej? Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem.   'kruche ciasto z budyniem z białej czekolady i borówką amerykańską/jagodami' Składniki: *  ciasto: - 2 żółtka - 0,5 szklanki cukru

CookYourself
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 150

temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy ze skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę

kgwjanczewo
Surówka z kapustą pekińską i kiełkami do obiadu 237

kapusty pekińskiej i odrobiną kiełków. Składniki - 1/2 główki kapusty pekińskiej - 2 marchewki - mała garstka kiełek ( ja dodałam lucernę, rzodkiewki i pszenicy) - cukier, sól, pieprz Wykonanie: Szatkujemy kapustę, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, dorzucamy kiełki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem (dodajemy tyle samo cukru co soli). Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Wielkanocne ciasteczka kawowe 184

płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 200 st. C. przez 12 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Ostatnio, gdy odwiedzałam wyżej wymienioną koleżankę, przyniosłam ze sobą tartę wielkanocną zrobioną w szkole. Całkiem ładna była, moim zdaniem. Mam do Was pytanie - bylibyście zainteresowani postem o moich szkolnych dokonaniach? Zdjęcia mam co prawda średnie, robione telefonem, ale moim zdaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto bardzo czekoladowe z chili 182

czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia.  Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką

W poszukiwaniu inspiracji
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 420

miseczki z żelatyną dodaję po łyżce masę serową. W sumie dwie łyżki i tak zahartowaną żelatynę wlewam do masy serowej i miksuję. I teraz była szybka akcja, bo dwie trzecie masy wyłożyłam do miseczek i obręczy. W dwóch większych obręczach tylko do połowy. Wyrównałam masę serową. Do miski z pozostałą masą serową wlałam 40 ml likieru advocat i zmiksowałam ponownie

Blondynka Gotuje
Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 222

Gruszki to chyba moje ulubione owoce. Najczęściej zjadam je tak po prostu, na surowo, bez kombinowania. Czasem jednak robię tartę >>klik  lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik   Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik  Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą 260

jogurt 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku i oregano sól i pieprz świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki wraz z cebulą obieramy. Umytą cukinię, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i cukru. Wyrabiamy masę, na patelni rozgrzewamy  olej, łyżką kładziemy placuszki, które smażymy z obu strona na złoty

kgwjanczewo
Tofucznica jalapeño ze szpinakiem i pieczarkami 210

pierwsze sól kala namak, która nada jajeczny smak. Po drugie płatki drożdżowe, które zlepią wszystkie składniki i sprawią, że Twoja tofucznica będzie miała głęboki i sycący smak. Po trzecie kurkuma dla odpowiedniej kolorystyki. Pozostałe dodatki to dowolna kwestia, warto eksperymentować i próbować nowych smaków. Ja miałam pod ręką resztkę szpinaku i pieczarki. Wykorzystanie resztek pozostawionych w lodówce warzyw daje

Roślinna - blog wegański
domowa żytnio-pszenna pizza z pieczarkami.czosnkiem,cebulą,serem,jajkiem i z sosem chilli... 223

następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym 254

proporcji, a zaczęłam polegać na własnym smaku. Zdecydowanie lubię kwaśny smak octu balsamicznego i sobie go nie żałuję. Daję też więcej fety, no i cały pęczek natki pietruszki. Zamiast trzeć buraki na tarce, wolę pokroić je na duże, mięsiste kawałki, które lepiej "dźwigają" aromat użytych dodatków. Zamiast octu balsamicznego możecie użyć glassy balsamicznej, która jest od niego słodsza, łagodniejsza

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z dynią 141

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)   Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gofry na maślance 174

Jestem gofroholikiem i się tego ab-so-lut-nie nie wstydzę! ;) To już trzecie gofry, które robię. Przepis na moje ulubione znajdziecie TUTAJ <KLIK> , a na gofry belgijskie TUTAJ <KLIK> . Ten przepis jest na gofry na maślance. Znaleziony w pędzie w jakiejś gazecie (nie wiem jakiej, mam tylko zdjęcie przepisy ;)). Dobre, ale nadal moim faworytem pozostaną

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!