tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kupicie,ale na targu widzialam jej sporo.Naprawde warto sie za nia rozejrzec.Przechowuje sie rownie dobrze,bo w lodowce przetrwa nawet do 6-ciu tygodni.Prawde mowiac to moje zaledwie trzecie spotkanie ze swieza zurawina,bo jednak ta suszona jest popularniejsza.Zrobilam konfiture do mies i syrop do koktajli.Wszystkie przepisy udane.Goraco polecam dzisiejszy przepis. Skladniki : schab okolo 1 kg200 g swiezych zurawingarstka zurawiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Właściwie to łososia lubię pod każdą postacią… jako samodzielne danie, ale także w tartach czy zapiekankach. Jest dobry na okazyjne/wyjątkowe kolacje a także na codzienne posiłki. Dzisiaj proponuję zapiekankę z łososiem, ziemniakami, szpinakiem i brokułami. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia
UgotujmyTo.plnastępna roślina w doniczce nie zmieni nastroju na świąteczny a drzewko jest za małe, żeby cokolwiek udźwignąć… a ja nie wyobrażam sobie świąt bez udekorowanej choinki…Po trzecie dwie choinki to nie jest opcja do zaakceptowania…I w czasie jak będę się zastanawiała co zrobić z tym fantem-choinką to chętnie podzielę się przepisem na korzenne śledzie
UgotujmyTo.plparu zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru. A po trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje w tej wersji to niestety brak właściwych krakersów
UgotujmyTo.plciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło, jajka, mąkę, mleko, cytrynę i wanilię! Naprawdę, do złudzenia przypomina dobry sernik:) A po trzecie... magicznie szybko znika ze stołu!:) Nim się obejrzycie, w Waszym domu rozegra się walka o ostatni kawałek!:)))) Ciasto jest bardzo rzadkie przed wsadzeniem do piekarnika i najważniejszą sprawą jest
Słodko-Słony Świat IlonyWyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasto francuskie!Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej.Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale
Ostra na Słodkołyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z masłem. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy.Białka ubijamy , dodajemy sól , delikatnie mieszamy z ciastem.Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.Wędlinę kroimy w kosteczkę.Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę.Podsmażamy razem z cebulką na niewielkiej ilości
Ostra na Słodkooczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ). Ser trzemy na tarce. SOS : Roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy. CAŁOŚĆ: Farszem mięsnym
Ostra na Słodkoseler mały – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka – 3 łyżki* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Warzywa obieramy , trzemy na tarce na dużych oczkach.Dodajemy jajko , mąką oraz przyprawy.( Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 2 łyżki mleka ).Całość dokładnie mieszamy i smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju!Odsączamy
Ostra na Słodkomąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* dżem brzoskwiniowy – ok. 150 g * cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).Wycinamy trójkąty średniej wielkości.Na szeroki koniec każdego
Ostra na Słodkozrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych przeze mnie bakalii i jeszcze większą ilością jajek.Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych.Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze torcik czekoladowy z musem oblany przepyszną czekoladą , którą przygotowana przez
Ostra na Słodkokroimy na części.Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej
Ostra na Słodkołyżki* jajko L – 1 szt* mleko ( u mnie sojowe ) – 2 łyżki* sól – do smaku* pieprz – do smaku* oliwa / olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej
Ostra na Słodko