tarty - 13589 przepisów (strona:766/906)

Polędwiczki w sosie ketchupowym 354

ząbki czosnku 1/2 szkl oleju 1/2 szkl ketchupu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki dżemu lub powideł Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Solimy i oprószamy pieprzem.Cebulę trzemy na tarce o większych oczkach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Mieszamy olej, ketchup, dżem i sos sojowy. Łączymy to z cebulą i czosnkiem.W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian mięso

Olikowa kuchnia
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 341

ostrzejsze od chilli, czy jalapeno. Jeżeli Nigella mówi dodaj 2 łyżki jalapeno, dodaj 1/4 łyżki (nawet łagodzenie śmietanką, a później posypanie świeżą miętą nie pomogło). Hmm było jakieś po trzecie ale zapomniałam. Cudownie pachnie, smakuje, a nazwa intryguje na tyle, że od razu chce się spróbować

Brzuszki Łakomczuszki
Roladki drobiowe z pieczarkami 337

razem post zacznę od chwalenia się – zostałem Doradcą Smaku Miesiąca: klik. Znowu trzecie miejsce, tak jak w papirusowym konkursie:) Wracając do tematu. Dzisiaj połączenie piersi z kurczaka z mięsem mielonym. Zrobienie takich roladek nie jest skomplikowane, a bardzo ładnie prezentują się na talerzu i doskonale smakują. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 205

Kobieca kuchnia makaronowa" to były moje trzecie w życiu warsztaty, i bardzo cieszę się, że mogłam wziąć w nich udział. Tu chciałabym podziękować ekipie z agencji PR Synertime, która o mnie pamiętała zapraszając uczestników oraz oczywiście Lubelli. Na całą fotogalerię zapraszam na FB. Powitali nas reprezentanci agencji i Lubelli - przemiłe, uśmiechnięte osoby. W pokoju czekał już na nas poczęstunek

Pasja Smaku
Cytrusowa lemoniada herbaciana 174

siorpałam przesmaczny, gorący napój :) Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie z chińskim przysłowiem ludowym: Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów...Dodam jeszcze na marginesie, że bardzo spodobało mi się ascetyczne podejście SKWORCU do kwestii opakowania. Przezroczysta, hermetycznie zamknięta torebka z herbatą oznakowana została jedynie niewielką nalepką, zawierającą

Grunt to przepis!
Pomarańczowy duet 240

przygotowania mojego pysznego sosu.  Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już

Sajkofanka smaku
Wytrawne muffinki 264

oliwek ·                     2 łyżki sezamu Wykonanie: Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.Na koniec dodajemy pokrojone

Mia Cucina Sofieta
Na co dzien i od swieta 150

ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie.Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent.Podoba

Przysmaki Karolki
Ryba z reklama w tle 168

oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie:Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem.Pomidory zaparzyc we wrzatku, przelac zimna woda i obrac ze skorki, przeciac na pol, wydrozyc gniazda nasienne. Miazsz pokroic w kostke.Listki bazylii posiekac.Krem fasolowy

Przysmaki Karolki
Na slodkie popoludnie 162

, Przyznam, ze do ostatniej chwili nie bylam pewna czy tegoroczny Dzien Jablka bedzie z moim udzialem. Tak sie jakos sprawy potoczyly, ze nie bardzo mialam czas

Przysmaki Karolki
Kotlety z tuńczyka z sosem aioli 279

zaskoczyła mnie po pierwsze składem, bo produkt okazał się w 100 procentach roślinny bez żadnych dziwnych, chemicznych dodatków, po drugie smakiem, bo na chrupiącej bułeczce  smakował rewelacyjnie, a po trzecie świetnie się wkomponował w smak przygotowanych potraw takich jak poniższe kotlety z tuńczyka. Tak wiec zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Penne prawie carbonara wg Buni 248

klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu i tak jak u nas co dom to modyfikacja. Czas: 30  minut Składniki

Buniabaje w kuchni
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 183

pierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały sos po takim pieczeniu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 156

przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.DRUGIE MIEJSCEMagda za szarlotkową kawę.TRZECIE MIEJSCEJustyś za warzonkę.CZWARTE MIEJSCECake Caprice za domowy Baileys.PIĄTE MIEJSCEOna za lasagne z cynamonem.Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane do wysyłki, piszcie na poracoszjesc@gmail.com _____________________________________________________ Zbliżają się

Pora coś zjeść
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 234

hiszpańskie winnice założyli 3 tysiące lat temu Fenicjanie na poΠudniu Hiszpanii, w rejonie miejscowości Kadyks i Jerez.Obecnie roczna produkcja wina sięga w Hiszpanii 48 milionów hektolitrów, co daje jej trzecie miejsce w Europie po Francji i Włoszech.Branża winiarska jest bardzo ważna dla hiszpańskiej gospodarki. Pomijając oczywisty element ekonomiczny, należy wspomnieć, że daje zatrudnienie ogromnej rzeszy ludzi.Co ósmy pracownik zatrudniony

W kuchni Karmel-itki