ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynkałyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Kokilkę smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb
Kuchenny Skrawek NiebaEKOLOGIA Używając szklanego dzbanka filtrującego Dafi, zużywasz miesięcznie tylko jeden wymienny filtr zamiast kilku "zgrzewek" wody w plastikowych butelkach, dbasz dzięki temu o środowisko naturalne, ograniczając odpady PET. Po trzecie ESTETYKA Nowoczesne dzbanki filtrujące są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Opływowy i delikatny kształt wraz z wysokiej jakości technologią działania tworzą produkt, który w kuchni jest przydatnym wyposażeniem
Z Kuchni Do Kuchnidusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwona paprykę, niedżo- max. płaska łyżka na talerz. Kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro i serwujemy z ...winem najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnipróżniowy Dafi vacuum wyposażony jest w specjalną silikonową uszczelkę, która zapewnia wyjątkową szczelność. Po drugie OSZCZĘDNOŚĆ Dzięki pojemnikom próżniowym nie marnujemy produktów spożywczych i przedłużamy żywotność rzeczy wartościowych. Po trzecie FUNKCJONALNOŚĆ I ESTETYKA Nowoczesny kształt i odpowiednio dobrana kolorystyka sprawiają, że pozostawione na wierzchu pojemniki bardzo łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni. Zróżnicowana pojemność umożliwia odpowiedni dobór w zależności
Z Kuchni Do Kuchniściereczkę, zagotowałam wodę, zmniejszyłam płomień na najmniejszy, aby były widoczne tylko pęcherzyki powietrza, ale żeby woda się nie gotowała. Do wrzącej wody wstawiłam szynkowar. Poziom wody sięgał ponad dwie trzecie pojemnika szynkowaru. Chodzi tu o to aby woda nie dostała się do wnętrza szynkowaru. Mój model nie ma otworu, który by umożliwiał mi zmierzenie temperatury wnętrza mięsa, na tamtą chwilę
Blondynka Gotujepysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już
Sajkofanka smakukapary, pieprz kolorowy do smaku, 4 listki lubczyku świeżego, olej rzepakowy, ¼ cytryny. Przygotowanie: Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch
Moniki Smakołykiryżu zależy dobrze zrobione sushi. Trzeba w odpowiednim czasie wyczuć moment i zdjąć garnek z gazu ;) Potem ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta
bastalenaproduktu. Jeśli miałabym ustalić kolejność testowanych dżemów to najbardziej smakował mi ten z porzeczek, później właśnie ten z agrestu i kiwi, a z brzoskwini dałabym trzecie miejsce. Wszystkie dżemy są nisko słodzone, pasteryzowane. Opakowania mają szklane. Sok Pomarańcza - Dr Witt z wit. C z aceroli i pomarańczy o poj. 300 ml. Ten smak jest
Proste Potrawyjabłka i majonez. Sałatę traktujemy trochę inaczej niż zazwyczaj tzn. zamiast rwać rękami na mniejsze kawałki szatkujemy jak kapustę. Cebulę kroimy tradycyjnie w drobną kostkę, jabłka (najlepiej ładnie zaczerwienione) trzemy na grubej tarce razem ze skórką. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy. Gotowe
Praktyczna pl5szklanki mąki2 łyżki zmielonego siemienia lnianego1/3 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki brązowego cukru1/2 szklanki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru waniliowego180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach.Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem.Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie.W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię lniane, sodę,sól, cukier, kakao
W kuchni Karmel-itkipyknie , widać jak podnosi się do góry..ale sam moment tego pyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniepierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj, (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić
Delicious TitbitsWczoraj w sklepie zauważyłam piękne figi i nie mogłam się im oprzeć. Kupiłam cztery bez pomysłu co z nimi zrobić dalej. Dzisiaj rano wymyśliłam tartę z mąki gryczanej z kozim serem, figami i szynką dojrzewającą ale robiąc śniadanie figi nawinęły mi się pod rękę i poszły do owsianki. Wyszło cudownie! Przepyszna, sycąca, słodziutka. Składniki: 1 łyżka miksu śniadaniowego (każdy chyba
Brzuszki Łakomczuszki