Domowa masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc swoje ulubione dodatki
Pyry na GazBardzo puszysty, lekki, wilgotny... przepyszny. Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy
Pyry na GazKapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek
Pyry na GazPierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko
Pyry na GazBarszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień
Pyry na GazNajlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku! Składniki: Na spód: 250g
Pyry na GazDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś ostatnio na blogu bardzo serowo, to chyba dobrze, prawda? Serniki to jeden z najmniejszych działów na blogu, a przecież tak bardzo je wszyscy lubimy. Dlatego
Słodkie PrzyjemnościTym razem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie! Sałatka rybna Babci Jańci. Składniki: 0,75 kg
MiksturownikLekka, zdrowa i smaczna sałatka. Zapewne jej smak i wygląd zaskoczy niejednego gościa. A do tego robi się ją w 15 min.:-) Czego chcieć więcej... Składniki
IMPRESJA SMAKUSą to ulubione ciasteczka wnuków jednej z naszych członkiń, piecze je bardzo często, a najstarsza wnuczka która odziedziczyła po babci zdolności kulinarne często pomaga jej
kgwjanczewoCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniaBiszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na
kuchcikowniaChoć do Gwiazdki zostało jeszcze kilka tygodni, a aura na zewnątrz jest stanowczo jesienna... udzieliło mi się szaleństwo sklepowych witryn, które już od dłuższego czasu wręcz
maniapieczenia