Jedne z moich ukochanych świątecznych ciasteczek.Jak już się spróbuje to nie można poprzestać na jednym lub dwóch, zostało mi zaledwie kilka sztuk :)W przyszłym tygodniu czeka
bistro mamaW tym roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj
bistro mamaRogaliki migdałowe, O TE WŁAŚNIE nie doczekały świąt.Wczoraj zrobiłam więc nowe na bazie tego przepisu, ale trochę zmodyfikowane. Zamiast migdałów - dałam zmielone orzechy, a do
bistro mamaMoja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO
bistro mamaZostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam
bistro mamaA raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej »
bistro mamaCo zrobić na szybko kiedy koleżanki z pracy zapowiedzą się z wizytą?Nie miałam jak wyjść na zakupy, padał deszcz, mąż w pracy...ale jak zwykle
bistro mamaSłodkie maleństwa w wymiarze 3D.Takim domkiem można sprawić radość ukochanej osobie, zanieść jej rano gorący kubek kawy do łóżka...lub kakao, gdy osoba jeszcze malutka :)Czytaj
bistro mamaMój osobisty testowy sezon przedświąteczny uważam za otwarty!Lubię smakołykami cieszyć się przez cały grudzień. Zawartość tych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym
bistro mamaSłynne niemieckie ciasteczka.Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.Przeczytałam, przygotowałam składniki i dostałam olśnienia:coś z tym przepisem jest nie tak...brakuje
bistro mamaTo bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka
bistro mamaPierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!!Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :)♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥Pierniczki od
bistro mamaPrzepis wyszperałam w moim zeszycie z czasów liceum.Pewnie przepisałam go z jednego z czasopism poradnikowo-domowo-kulinarnych.Oczywiście nie było tam wzmianki o amarantusie,a zamiast daktyli były
bistro mamaTakie serniki lubię. Ciężkie i gęste.Wystarczy jeden kawałek, żeby nasycić sernikowe żądze ;)Ale ten jeden kawałek potrzebuje naszego czasu i pełnej celebracji.Z tym sernikiem to
bistro mamaDziś sama o sobie powiem - zwariowałam :)Zamiast poprasować zaległą stertę ubrań,zamiast zaszyć się pod kocem z książką, podczas Franiołkowej drzemki...Idę do kuchni zrobić sobie
bistro mama