tarty - 13589 przepisów (strona:464/906)

Mój pierwszy chleb 143

drożdże. Następnie dodać płynne składniki: miód, oliwę i wodę. Wyrabiać około 10 minut. Podczas wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć w niej ciasto, dokładnie upychając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać sezamem. Wstawić

Codzienne Gotowanie
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 154

mialy to byc ziemniaki, por i bekon. Takie zestawienie w kuchni brytyjskiej jest dosc czesto spotykane, choc musze przyznac, ze nic podobnego jeszcze nie przygotowywalam, moze za wyjatkiem tarty porowo - bekonowej , ktora bardzo smakowala mojemu tacie.  Tym razem z powyzszych skladnikow postanowilam przygotowac zapiekanke. A tych nie przekonanych do porow, zapewniam ze Wam zasmakuje. K. tez zbytnio

Codzienne Gotowanie
Ciasto z cukinia 144

skladniki: make, cynamon, galke muszkatolowa, sode, proszek do pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki. Suche skladniki dodac do mokrych i dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta, wlac do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo godzine, lub do czasu az patyczek wkluty w ciasto bedzie suchy. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dietetyczny klops 181

było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 142

Idealny jako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować

Mango Papaja
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 335

przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę, posypać na wierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak

VegUlka
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 186

Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie wysmarować olejem i posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek). 2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
Klasyczne knedle ze śliwkami. 189

ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy

Rozpustne gotowanie
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 205

Karol Okrasa: Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Sposób przygotowania: Przygotuj: piekarnik nagrzany do 180°C, blaszkę, papier do pieczenia

WojnaNaSmaki.pl
Placek śliwkowo-kokosowy 187

wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40  ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagielnik z konfiturą truskawkową 202

momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn.  Tortownicę wysmarować delikatnie olejem i oprószyć tartą bułką. Ciasteczkową masą wyłożyć dno formy, docisnąć. Podpiekać ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo dodawać

Kuchnia Ellie
Pierś kurczaka z pieczoną papryką i mozarellą 153

Dawno nie było drobiu. Dzisiaj prosty przepis na pierś kurczaka z piekarnika. kilka piersi kurczaka 1- 2 pieczone papryki tarty ser mozarella sól pieprz Trzeba zacząć od upieczenia papryki. Ja robię to zawsze przy okazji, kiedy piekę coś innego, dorzucam do piekarnika kilka papryk. Ważne, żeby papryki dobrze się upiekły, skóra miejscami powinna być czarna

Polska Zupa
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 170

czosnek- ilość zależy od Ciebie pieczarki- około 400 g sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa  parmezan tarty- niekoniecznie, ale jak jest , to niebo w gębie! Opcjonalnie buraki ćwikłowe- ja mam zawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie

Z Kuchni Do Kuchni
ucieraniec porzeczkowy z galaretkową śmietaną... 150

galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować na blaszce obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście i schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Frittata z ziemniakami i łososiem 161

czubate łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Ziemniaki ugotować na miękko. Wystudzić. Jajka z mlekiem i śmietaną zmiksować na jednolitą masę. Naczynie do tarty wysmarować olejem. Na spód wyłożyć 3 ziemniaki pokrojone na plastry, zalać połową masy jajecznej. Następnie na całości rozłożyć plastry łososia. Ponownie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Wylać pozostałą masę jajeczną

kulinarnyswiatdomi