tarty - 13589 przepisów (strona:459/906)

Polędwiczki drobiowe w bazyliowej chmurce. 169

lizać! SKŁADNIKI: 30-40 dag, polędwiczek drobiowych 2 jajka primerba bazyliowa 1 łyżeczka grubo mielony czarny lub kolorowy pieprz sól morska grubo mielona 2-3 łyżki mąki bułka tarta 2-3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: przygotowujemy ciasto: łączymy ze sobą jajka, mąkę, pieprz i sól, pesto bazyliowe, polędwiczki lekko zbijamy,  maczamy w cieście, obtaczamy bułką i smażymy

Kuchnia Beaty
Pulpety w sosie koperkowym 159

Pulpety w sosie koperkowym       Składniki: mięso mielone - 500 g  wieprzowo - wołowe cebula - 1 szt tłuszcz jajko - 1 szt bułka tarta - 5 łyżek sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos koperkowy : koperek - 1 pęczek śmietana  36 %- 1 szkl wywar jarzynowy - 600 ml Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz

Kuchnia Danusi
Muffinki z jabłkami 147

wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja miksuję). Dodać cukier, wymieszać. Powinniśmy otrzymać mieszaninę przypominającą bułkę tartą. Jajka lekko ubić. Do mieszaniny mąki dodać jabłka, jajka oraz wlać mleko. Delikatnie wymieszać. Ciastem wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
,,Tarta z dyni” 143

Przedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy(...)lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła

Podróż w kulinaria
SUSHI 171

czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi.  S os sojowy jest potrzebny  do maczania tych rozkosznie pysznych małych kawałeczków,  które

potrawyregionalne
WYPASIONY MIELONY :) 180

zimno. Proszę bardzo zapodam go Wam... Mięsko wołowo-wieprzowe zmieliłam. Dodałam pokrojoną natkę pietruszki  podsmażoną, pokrojoną drobno cebulkę, czosnek,jajka,sól,pieprz. bułkę tartą Wymieszałam wszystko ręcznie. Uformowałam kotleciki i usmażyłam. Do tego ziemniaczki,buraczki i obiadek gotowy ;-) Smacznego

potrawyregionalne
MURZYNEK CIASTO 158

masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem  i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję

potrawyregionalne
ZEBRA CIASTO 177

drugiej dwie łyżki mąki. I tak powstały dwa ciasta - ciemne  i białe.        Blachę o średnicy 23 cm natarłam masłem, posypałam tartą bułką i  na jej środek wlewałam na przemian po łyżce każdego ciasta.  Piekłam około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

potrawyregionalne
CIASTO BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI 158

brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam masę na blachę. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam na cząstki i układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 244

Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku. Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem

potrawyregionalne
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 165

masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek  i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą  i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 165

minut do lodówki. W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki. Wyjęłam ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta. Ułożyłam na nim śliwki. Zmieliłam migdały. Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki. I jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam

potrawyregionalne
SZARLOTKA CIASTO 171

tarce o grubych oczkach. Posypałam cynamonem. I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki. Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka. Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 149

sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z  nich twardsze części. I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE 150

czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru. Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego

potrawyregionalne