Torcik kawowy z mascarpone 214żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli
Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 208mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe z bakaliami 184kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzie
Frittata makaronowa 307dodatkiem majonezu, pomidora i przypraw za pomocą mątewki. Masą taką zalewamy odcedzony makaron i dobrze mieszamy aż cały makaron połączy się z jajkami. 2. Formę do tarty o śr. ok 20 cm smarujemy tłuszczem (margaryną) i wylewamy masę jajeczno- makaronową. Na wierzch układamy plasterki sera mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp
Kuchnia w czekoladzie
Brzoskwiniowiec z masą makową 236jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego
Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy 230domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej 200 g margaryny 100 g cukru
Kuchnia w czekoladzie
Lody truskawkowo-jogurtowe z kawałkami owoców 175Sezon na truskawki w pełni, więc postanowiłam skorzystać i wypróbować mój nowy sprzęt, jakim jest maszynka do lodów. Tym bardziej że pozostało mi troszkę kremu do tarty. Nigdy nie jadłam u kogoś domowych lodów, więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :) Składniki: Na 6 porcji: 100ml śmietanki
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Leśny romans" 246piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części. 2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy
Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 281dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Powoli przesiewamy do piany i mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (tylko spód) tortownicę. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty. 2. Krem Śmietankę ubijamy
Kuchnia w czekoladzie
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 273łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa(...)wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne! Rozkładamy na talerze. Danie szybkie i pyszne gotowe. Przed podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu! Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchni
ozory w sosie chrzanowym 185następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim kawałki ozorów. Następnie do ozorów dodajemy tarty chrzan, smażymy przez pół minuty i wlewamy słodką śmietanę. Całość gotujemy, pozwalając by śmietanowo chrzanowy sos zgęstniał. P rzyprawiamy solą, oraz pieprzem a następnie wykładamy
Miód i pieprz
(Nie)banalne naleśniki 2258patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać! Farsz 1: Żółty ser – tarty lub w plastrach Rozdrobnione liście sałaty lub rukoli Pokrojone pomidory lub pomidorki koktailowe Sól Można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane
Patchwork
Chleb pszenno-żytni z maślanką 255ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach
Grunt to przepis!
Szarlotka 248mleko, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach ( ja ciasto "rwałam" na małe kawałeczki). Piec w temp 180*C około
Garnkowe fanaberie