Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 234przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka
Kuchnia Ellie
Tarta na ciastkach czekoladowych z mascarpone i truskawkami 254było czasu na zrobienie czegoś słodkiego a jak już przyszedł dzień wolny i siły na zrobienie czegoś słodkiego to naszłą mnie ochota na zrobienie tarty na spodzie z ciastek, jak na pierwszy raz wyszła dobrze i wszystkim w domu smakowało, napewno jeszcze nie raz ją zrobię ;) A oto przepis na to cudo :) Składniki: Spód: 340 g ciastek czekoladowych
Motylkowa Kuchnia
Z masą budyniową i śliwkami 171ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy
Motylkowa Kuchnia
Zebra 191gazowaną). Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego. Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź
Motylkowa Kuchnia
Biszkopt podstawowy 241sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka
Motylkowa Kuchnia
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 341liść laurowy) sól, chili, czarny pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana
MarciochaKucharzy
Sernik zebra 454Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto
My Culinary Art
Proste muffinki jagodowe 279masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko
Ciastkozercy
Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato 251Kolejne pyszne i szybkie danie z kuchni włoskiej. Pangrattato to po prostu bułka tarta ale tutaj doprawiona i chrupiąca. Makaron niskobiałkowy który tu użyłam wystarczy wrzucić na wrzącą osoloną wodę na 2 - 3 minuty i jest gotowy. Sos serowy robi się tyle aż rozpuści się ser czyli dość szybko. Polecam serdecznie pyszny makaron we włoskim stylu. Spaghetti
Moje Małe Czarowanie
Roladki schabowe nadziewane cukinią i amarantusem 239cukinia ok 20 cm - pęczek ziół zielonych : - pietruszka lubczyk tymianek oregano - sól - pieprz - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać przyprawą do wieprzowiny - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce posolić zostawić aż puści sok przełożyć
W królestwie smaków Beaty
Sernik z serków homogenizowanych 745przestudzonej margaryny 1 budyń waniliowy 3 białka ubite na sztywno Wykonanie: Blaszkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem, spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową
psgotujemy
Tarteletki ze śmietaną i owocami 252Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić
Z miłości do słodkości
Sernik krakowski 374później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta (z odłożonej
Mania Wypiekania
Makaron z jarmużem i pomidorami suszonymi 322Składniki: 20 dag makaronu pełnoziarnistego około 8 liści jarmuży około 10 sztuk pomidorów suszonych oliwa (użyłam oliwy z pomidorów suszonych) 3 ząbki czosnku garść pestek słonecznika tarty parmezan Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek. Liście jarmużu dowolnie porwać usuwając twarde łodygi. Pomidory pokroić w paski. Jarmuż, pomidory i pestki
Qchnia po prostu