BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ 232drożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu (nie trzeba) * sól
Smaczne Zdrowe
Sałatka z bobem i kuskusem 337sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również lecznicze. W medycynie ludowej wykorzystywano go m. in. w leczeniu trudno gojących
Smakowity Blog Kulinarny
Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym 198makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy obieramy ze skóry ,dodajemy do cebuli i rozdrabniamy
R'n'G Kitchen
Suflet z pomidorami i koperkiem 205zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane ,bez nasion) ,posiekany koperek ,żółtka ,dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i wsypujemy tarty parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Z białek ubiłem sztywną pianę ,delikatnie łączymy z masą. Foremki wypełniamy masą i pieczemy
R'n'G Kitchen
Zapiekanka fasolowa 175Jaka fasolka szparagowa najlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru
R'n'G Kitchen
Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 240Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej
Basia w kuchni
Babka z porzeczkami 256kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (opruszamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1,5 godziny
Zainspirowana w kuchni
Bajeczne babeczki z galaretką 245Wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 200 stopni ok 15-20 minut. Babeczki studzimy, wykładamy owoce następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Śmietaną ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch babeczek. Przepyszne
kgwjanczewo
Placuszki a'la tort szwarcwaldzki. 263Puszyste kakaowe placuszki, z czereśniami, ricottą i tartą czekoladą inspiracja Odzwyczaiłam się jakoś od smażenia tych bardziej "zwyczajnych" placków, w krew mi już chyba weszły te cukiniowe, z płatków i inne wydziwiasy, Swoja drogą najlepsze czereśnie w tym sezonie
More food, love and dreams
Babeczki z rabarbarem 214folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam tylko od razu wylepiałam nim foremki do babeczek. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Bardzo drobno kroimy, następnie mieszamy go z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie każdą babeczkę napełniamy rabarbarem i posypujemy mieszanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panierowany camembert z ananasem i serem żółtym 286szybki obiad, ale równie dobrze można go podać na ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę dla gości SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 sery camembert 1 małe jajko bułka tarta 4 plastry ananasa z puszki 4 plasterki sera żółtego 1. Sery przeciąć w poprzek na pół (żeby powstały 4 "kotleciki"). 2. Jajko roztrzepać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy
Kto ugości moich gości?
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 323kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Obraną marchew ścieramy na tarce. Drobno kroimy paprykę, papryczki chili, czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów
Smakowity Blog Kulinarny
Crumble z malinami i mascarpone 236Dostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla”. Znalazłam w niej fajne przepisy na słodkości, a jeden z nich już wypróbowałam, a mianowicie crumble z malinami
codojedzenia
Knedle z czarnymi porzeczkami 234Pozlepiać brzegi i uformować kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i gotować 3-5 minut po wypłynięciu. Ugotowane podsmażyć na maśle roślinnym, posypać bułką tartą, cukrem i cynamonem. Smacznego
greenscarf
Brokułowo-kalafiorowe mielone 273duże cebule 4 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku razowa kasza manna do panierowania kotlecików (możesz zastąpić bułką tartą) odrobina oliwy do smażenia Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj na parze przez około 15 minut. Przełóż do miski i za pomocą praski do ziemniaków zgnieć
Roślinna - blog wegański