Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 195puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka
Apetyczna babeczka
Kabaczek panierowany 248muszę Wam powiedzieć, że jest to prawda, smaki się zmieniają. Bardzo mi smakował. A Wy lubicie takie panierowane kabaczki? Składniki: 1 kabaczek 2 jajka 1 łyżka śmietany bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć miękki środek, a następnie pokroić go na plastry o grubości 0,5 cm. Jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę
O kuchni z uczuciem
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 199proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce: - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia co dnia
Najszybsza szarlotka 176szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę do lodówki. Następnie
Kuchnia co dnia
Klops wieprzowy na kanapki 279jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam
Kuchnia co dnia
Szarlotka pachnąca orientem 193cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy
AZgotuj!
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 195jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach
AZgotuj!
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 245żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki nasion fenkułu świeża mięta pokrojona na paseczki 1 tarta marchew na dużych oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj
AZgotuj!
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 218łososia 2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną na zakwasie
AZgotuj!
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 167Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi
AZgotuj!
Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 223najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser. 4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek 3 goździki polenta woda sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody Oczyść mięso posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki
AZgotuj!
Uczta morska na talerzu 217zgoda:) Składniki ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz sól oliwa z oliwek papryczka chilli rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki
AZgotuj!
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 215cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut. Krem: Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita
AZgotuj!
Tarta malinowa z kremem karpatka 223leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników Ciasto: szklanka krupczatki ćwierć kostki masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy żółtko Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka
AZgotuj!
Tarta pomarańczowa z Sunquick 215teraz to i mango i inne egzotyczne smaki. Mnie wpadło do głowy, żeby ten koncentrat użyć do kremu. I jest przepyszny. Pomarańczowy, ma śliczny pastelowy kolor. Moja rada: tartę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż na początku ciasto jest twarde. Pod wpływem wilgoci z kremu nawilgnie i będzie ja można jeść. Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru pudru(...)łyżki zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód ciasta widelcem lub obciążyć fasolą. Piec 20- 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć i dobrze wystudzić
AZgotuj!