tarty - 13589 przepisów (strona:481/906)

Makaron z jarmużem i pomidorami suszonymi 290

Składniki: 20 dag makaronu pełnoziarnistego około 8 liści jarmuży około 10 sztuk pomidorów suszonych oliwa (użyłam oliwy z pomidorów suszonych) 3 ząbki czosnku garść pestek słonecznika tarty parmezan Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek. Liście jarmużu dowolnie porwać usuwając twarde łodygi. Pomidory pokroić w paski.  Jarmuż, pomidory i pestki

Qchnia po prostu
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 161

puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka

Apetyczna babeczka
Kabaczek panierowany 218

muszę Wam powiedzieć, że jest to prawda, smaki się zmieniają. Bardzo mi smakował. A Wy lubicie takie panierowane kabaczki? Składniki: 1 kabaczek 2 jajka 1 łyżka śmietany bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć miękki środek, a następnie pokroić go na plastry o grubości 0,5 cm. Jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę

O kuchni z uczuciem
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 165

proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce:  - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu  Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia co dnia
Najszybsza szarlotka 147

szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie:   Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę do lodówki. Następnie

Kuchnia co dnia
Klops wieprzowy na kanapki 225

jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam

Kuchnia co dnia
Szarlotka pachnąca orientem 165

cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy

AZgotuj!
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 149

jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach

AZgotuj!
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 210

żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki nasion fenkułu świeża mięta pokrojona na paseczki 1 tarta marchew na dużych oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj

AZgotuj!
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 185

łososia  2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki  Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną na zakwasie

AZgotuj!
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 133

Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach.  Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi

AZgotuj!
Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 162

najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser.  4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek  3 goździki polenta woda  sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody  Oczyść mięso  posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki

AZgotuj!
Uczta morska na talerzu 169

zgoda:)  Składniki  ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet  fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz  sól oliwa z oliwek papryczka chilli  rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki

AZgotuj!
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 170

cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut.  Krem:  Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita

AZgotuj!
Tarta malinowa z kremem karpatka 188

leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników Ciasto: szklanka krupczatki ćwierć kostki masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy żółtko Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka

AZgotuj!