Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 282woreczkiem chilli z cukrem. W Surat Thani Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym, Wrzucone na głęboki olej... Bardzo smaczne i chrupiące. Usmażone w pancerzach. Dzień bez zdrowego kokosa to dzień stracony :) w moje kolejne urodziny mogłam sobie pogrillować
Jemy Pijemy
Gotowana rzodkiewka 202Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć z garnka i chwilę podsmażać na maśle. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z bułką tartą uprażoną na maśle
Jemy Pijemy
Piegusek 169delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową. Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze 180°. v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false
Mania Wypiekania
Babka piaskowa 150wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC . Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - Dania na każdą okazję
Mania Wypiekania
Babka kakaowo-cynamonowa z orzechami włoskimi 183Dodać resztę składników (jajko, cukier, mleko, dżem, cynamon) i wymieszać. Wlać stopione masło i wsypać pokrojone orzechy. Ponownie wymieszać. Blachę "keksówkę" wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową
Mania Wypiekania
Babka cytrynowa 168startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę można upiec zarówno w formie z kominkiem jak i w keksówce. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest
Mania Wypiekania
Babka piaskowo-makowa 198utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane
Mania Wypiekania
Biszkopt z kremem i malinami 200połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę! Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie
Mania Wypiekania
Szarlotka 177folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor. W tym czasie
Mania Wypiekania
Szybkie ciasto ze śliwkami 164tłuszcz. Wymieszać ręką i chwilę wyrobić, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta). Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni. Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii
Mania Wypiekania
Babka z dynią i rodzynkami 180dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać rodzynki i wymieszać łyżką. Formę w kształcie babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej smarować masłem). Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Mania Wypiekania
Ciasto gryczane z żurawiną i orzeszkami ziemnymi 172pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Żurawinę i orzeszki ziemne pokrój na drobne kawałki. Dodaj orzeszki i żurawinę do ciasta. Ciasto przelej do "keksówki" wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut (aż do "suchego patyczka") w temp. 180 stopni. Wykonanie polewy: Śmietankę zagotuj i dodaj do niej gorzką czekoladę
Mania Wypiekania
Ciasto z buraczków ćwikłowych 189składniki wsypujemy partiami do jajecznej masy. Mieszamy, a następnie dodajemy buraczany mus. Całość miksujemy. Przelewamy do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 70-80 minut w temperaturze 175 stopni. Po godzinie pieczenia na wierzchu ciasta nakładamy kawałek folii aluminiowej, by ciasto zbyt nie wyschło. Środek ciasta powinien pozostać lekko
Mania Wypiekania
Babka caffe latte 221części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dosypujemy kakao i mieszamy, a do trzeciej kawę i porządnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Najpierw nakładamy cześć z kawą, potem część z kakaem, a na końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy
Mania Wypiekania