Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 198chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. (źródło: www.poradnikzdrowie.pl) Polecam także: Deser z kaszy jaglanej Paluchy jaglane z selerem Sałatka z kaszą jaglaną Tarta z kaszy jaglanej ze śliwkami Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 dag masła lub margaryny 2 jaja 10 dag cukru 25-50 dag suszone śliwki sól
Tradycyjna Kuchnia
Gruszki w syropie własnym z borówkami 219pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna Kuchnia
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 178zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych
Tradycyjna Kuchnia
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 172puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21. Panna cotta 22. Sernik na zimno 23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami 26. Toffi 27. Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 28. Muffinki czekoladowe 29. Torcik waniliowy
Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 223wiśniowym 0 0 19 Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 0 0 20 Muffiny bananowe 0 0 21 Panna cotta 5 5 22 Sernik na zimno 0 0 23 Tarta owocowa 5 5 24 Tęczowy sernik na zimno 23 4 27 25 Tiramisu z truskawkami 0 2 2 26 Toffi 2 3 5 27 Torcik truskawkowy z kremem
Tradycyjna Kuchnia
Kluchy drożdżowe „karotki” 152Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki. i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć
Tradycyjna Kuchnia
Kasza jaglana na słodko z jabłkiem 220smakoszów kaszy jaglanej! Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ½ kg jabłek 3 łyżki masła 1-2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 cukier waniliowy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Mleko zagotować z 1 łyżką masła i z 2 łyżkami cukru, następnie wsypać kaszę i rozkleić. Jabłka obrać, zetrzeć i posłodzić resztą cukru z cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchnia
Wałówka do pracy część 1 432garść słonecznika - uprażonego na teflonowej patelni Sałatka miks - chyba już kiedyś publikowałam podobną na blogu, należy do jednych z "tego co mam w lodówce" :) Składniki: miks sałat z tartą marchewką garść kukurydzy pomidor opakowanie serka wiejskiego Sałatka z tuńczykiem - miks smaków - pomysłodawcą była moja przyjaciółka, bałam się tego połączenia, ale uwielbiam próbować nowych rzeczy ;) jak dla mnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartaletki z suszonymi śliwkami 211wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając go w ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa granola 201dlatego, że jeden powiązany jest z drugim, oba znalazłam na fantastycznym blogu jakim jest http://whiteplate.blogspot.com/ zaczniemy od przepisu na granolę, która jest niezbędna do tarty, a jak pysznie smakuje z jogurtem, mniaaaammmm. nie będę się uzewnętrzniać i przejdę od razu do przepisów ;) Składniki: 200 g płatków owsianych 50g płatków żytnich 100 g słonecznika 50 g sezamu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Faszerowane pieczarki. 249Grzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy
Kuchnia Beaty
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM, MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 1099śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut
Kuchnia w opałach
Wykwintne ciasto z truskawkami 287jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno
Salonik smaków
Ucierane ciasto z rabarbarem 208ostudzić Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie połączyć składniki Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. przepis stąd Ciasto można piec z różnymi
Proste Potrawy
Placki ziemniaczane na szybko 2194czarną godzinę”. Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od SYS możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz(...)sprawia, że nie wydziela się woda, ziemniaki nie ciemnieją. To moje osobiste spostrzeżenia. Acha i nie lepią się do patelni ,jak te starte na papkę. Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii. Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju. Wymieszałam, smażyłam na złoto
Z Kuchni Do Kuchni