tarty - 13589 przepisów (strona:494/906)

Deserowa zapiekanka bułkowa z jabłkami 166

bardziej, ze rodzina dość często zostawia mnie z większą ilością czerstwego pieczywa, a to smaczny pomysł na jego zagospodarowanie. Na drugi raz nie posypię jednak wierzchu bułką tartą, bo okazało się to zupełnie niepotrzebne. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z pieczarkami 281

podzielić się przepisem :) Zapraszam na kruchy placek z lekko pikantnym nadzieniem. Główne składniki to pieczarki i natka pietruszki, ale istotną rolę odgrywa również tymianek, który rewelacyjnie uzupełnia smak tarty. Spróbujcie koniecznie - pychota. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli  150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka

Domowa Cookierenka Agi
Pieczony omlet ze szparagami 129

foremkach i posypać pokruszoną fetą. 5. W miseczce roztrzepać jajka razem z przyprawami i serkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przelać masę do foremek. 6. Mini tarty wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. Podawać na ciepło. Źródło/ Inspiracja: stokolorowkuchni.blox.pl

Domowa Cookierenka Agi
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 264

cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody

Domowa Cookierenka Agi
.941. przyszedł na mnie czas 158

owsianka na mleku sojowym z tartą pietruszką w słoiku po domowej tahini, podana z tahini~ Ponieważ tahini zakryło cały wierzch mam dla Was zdjęcie owsianki, która nie zmieściła się do słoiczka i zjadłam ją z garnuszka :D Dziękuję za kciuki i wszystkie miłe słowa wczoraj ;) Co do konkursu - przygotowałam dokładnie to, co wczoraj dodałam jako śniadanie ;) Jedynie jeszcze

breakfast of dreams
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 145

godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 185

mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy ciasto

chili & sugar
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 216

mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto

chili & sugar
tradycyjny sernik krakowski 184

wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej

chili & sugar
Babka kukurydziana 115

leży i nie czeka zbyt długo :) Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Najlepiej po godzinie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić jak się sprawy mają

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 118

pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z królika według Danusi 177

Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego

Marder&Marder Manufacture
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 205

podsmażamy. A w międzyczasie: W miseczce rozrabiamy żółtka z mascarpone. Cukinię kroimy na plasterki. Camembert również (kilka plasterków odłożyć - będą potrzebne na końcu). Parmezan ścieramy - chyba że już tarty kupiliśmy.  Mascarpone z żółtkami dodajemy do szpinaku. Smażymy dalej jeszcze trochę. Jak uznamy, że już dość to dno naczynia żaroodpornego spryskujemy oliwą, dajemy na to cieniuteńką warstwę szpinaku

Marder&Marder Manufacture
Muffiny marchewkowe 126

puszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Pissaladiere 144

się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż

Marder&Marder Manufacture