drożdżami z dodatkiem 1 łyżki cukru i odstaw na jakieś 10 minut, aż powstanie zawiesina. Po drugie dodaj resztę cukru, masło, sól, trochę mąki i dobrze wymieszaj. Teraz po trzecie wlej mieszankę do reszty mąki i wyrabiaj ciasto jakieś 10 minut, aż będzie miękkie i nie będzie się kleić do rąk. Po czwarte uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski
RafalCookblaszce włożyć do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Wałek wkładamy do zamrażarki na 20-30 minut - ma wyraźnie stwardnieć, by dało się go trzeć na tarce. Schłodzony spód nakłuć widelcem. Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, skrobią ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie
Lekcje w kuchnibyć dość mocno rozgrzana, aby to sprawdzić, włóż końcówkę drewnianej łyżki w oliwę. Jeśli będzie wokół niej bulgotać, to znaczy, że jest odpowiednio gorąca. Nie rób tego palcem ❗❗❗ Po trzecie wrzuć pieczarki i chwilę je pozostaw, rozłożone równomiernie na patelni. Podrzucając patelnią, lub mieszając łyżką, smaż pieczarki, aż stracą wodę i cudownie się zarumienią. Na koniec dopraw je Tajín . Zupa
RafalCookżywo tylko jeden plaster dzikich pszczół, a ten ma chyba wyglądać jak ten z ula :) Składniki: - bulbe - kasza gryczana niepalona Wykonanie: Kaszę mielimy na mąkę. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką gryczaną i wkładamy do foremki, a ją samą do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 30-40 minut
Kryzysowa Książka Kucharskawlewaj cienką stróżka oliwę z oliwek, ciągle mieszaj, aż uzyskasz kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na al dente. Po trzecie wszystkie składniki na gremolate, posiekaj drobno i wymieszaj. Po czwarte sos Tonnato, przełóż do większej, najlepiej metalowej miski. Kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go, bezpośrednio z rondla do miski, nie wyłączając
RafalCookpół łyżeczki suszonego oregano 2 gałązki koperku pieprz sól oliwa extra virgin do polania Ogórek obieramy (ja w sezonie raczej nie obieram ogórków, tylko je bardzo dokładnie myję) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tej samej tarce. Starte warzywa posypujemy porządną szczyptą soli i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie odciskamy
Kardamonovygotuj pod przykryciem, jakieś 20 minut. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na al dente. Mozzarelle pokrój w paski, a bazylię porwij na dość duże kawałki. Po trzecie przelej makaron przez durszlak, ale przenigdy nie spłukuj go zimną wodą 😉Czas złożyć nasze danie, w tym celu potrzebujeny rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po czwarte porwaną bazylię wrzuć
RafalCookcebula zmięknie a szynka pięknie się zarumieni. Po drugie wlej śmietanę, wymieszaj, zagrzej i dodaj bezpośrednio z rondla makaron z odrobiną wody, grzeją całość, aż sos zacznie gęstnieć. Po trzecie dodaj pomidory, wymieszaj, zagrzej, dopraw solą, pieprzem i nałóż, posyp pietruszką i serem, który sam mój drogi czytelniku wybrałeś i zjadaj, sos wygrzebując świeżą bagietką. Smacznego. Zapraszam Cię również
RafalCookwypełnienie naleśników, czy też jako dodatek do deserów. Minimalna liczba składników i prostota przygotowania są niewątpliwe dużą zaletą jabłek z cynamonem. Jabłka prażone z cynamonem są pysznym dodatkiem do tart i kruchych babeczek. Idealnie pasują również, jako nadzienie do szarlotki i ciasta drożdżowego. Jabłka z cynamonem rewelacyjnie smakują zapiekane z ryżem lub w prostszej wersji na zimno z galaretką. Najwięcej
Kuchcik gotujemieszając, aż płyny odparują, odstaw. Po drugie w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie mieszając, grzej jakieś 3-5 minut. Teraz dodaj mleko, zagrzej, ale nie gotuj. Po trzecie zmniejsz temperaturę i dodaj ser i musztardę. Wymieszaj energicznie, 7 razy w prawo i 4 w lewo. W międzyczasie ugotuj makaron na wczesne al dente. Po w czwarte kiedy mieszanka
RafalCooklodówki. Następnie schłodzone ciasto wyciagamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do naszej formy i podpiekamy z obiążeniem (groch ,fasola lub dedykowane specjalne obciążęnie dla tart, które kupicie w każdym sklepie z akcesoriami do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po ok. 20 minutach ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut na złoty kolor
I LOVE LIFEłyżki zimniej wody. Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła 24 cm). Spód dziurkujemy widelcem. Rada: Spód można lekko obciążyć np. grochem (ja tego dziś nie robiłam). Ściągamy go gdy boki
Słodkie okruszkioliwą z oliwek i polej tym warzywa, wymieszaj i gotowe. Po drugie mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i gałką. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść masło. Po trzecie polędwiczki rozkruj na pół wzdłuż, lekko je rozbij, natrzyj dobrze musztardą i obtocz w mące z przyprawmi. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po czwarte połóż polędwiczki na patelnię
RafalCook