tarta - 42848 przepisów (strona:2268/2857)

Granita Cytrynowa i brioszka 74

możemy robić Granite Cytynową Po pierwsze wsyp cukier do rondla, wlej wodę, zagotuj i gotuj, jakieś 5 minut, aż cukier się rozpuści. Po drugie pozwól mieszance przestygnąć. Teraz po trzecie dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj, wlej do płaskiego pojemnika i schowaj do zamrażalnika. Pamiętaj ❗ by co jakieś 30 minut, wymieszać granitę. Noc nie noc 😉 ustaw budzik, wstawaj

RafalCook
Focaccia Pecorino Romano 72

wymieszaj mąkę z solą, oregano i kiedy powstanie zawiesina, wlej ją do mąki. Bardzo dobrze wymieszaj i ugniataj, aż powstanie idealne ciasto, w razie potrzeby dodaj mąki. Teraz po trzecie uformuj piękna kulę i włóż do czystej miski. Polej łyżka oliwy, przykryj i odstaw na jakieś 90 minut. W międzyczasie ser Pecorino zetrzyj na grubych oczkach. Po czwarte formę wysmaruj

RafalCook
Tradycyjne żelazko czy generator pary? Co wybrać? 102

firanek). Dodatkową zaletą jest fakt, że generator pary nie wpływa negatywnie na żywotność prasowanego materiału, bo nie wyciera go tak szybko jak tradycyjne żelazko (tu nie ma mechanicznego tarcia, tu działanie oparte jest na parze). Dobry generator pary pozwala na ciągłe prasowanie nawet do 2 godzin. Jak działa generator pary? Dużo osób zastanawia się nad tym jak właściwie działa generator

Słodkie okruszki
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza FILM 131

dokładnie mieszamy. Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lasagne alla Bolognese 71

kupny 😉 Sos beszamelowy ⤵️ Po pierwsze rozpuść masło w rondelku. Uważaj by nie przypalić ❗ Po drugie dodaj mąkę, intensywnie mieszaj i chwilę grzej, by mąka straciła mączny smak. Teraz po trzecie wlej ciepłe mleko, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie lekko gęstnieć, zdejmij z palnika, dopraw solą, pieprzem i gałką, wsyp Parmigiano-Reggiano (jakieś 80-90 gram

RafalCook
Tiramisu Włosko-Irladzkie  81

pierwsze mascarpone wymieszaj z cukrem. Po drugie ubij śmietanę na gęsta i puszystą masę, czyli bitą śmietanę 😉 W międzyczasie otwórz Guinnessa i zrób łyka. Resztę wlej do miseczki. Po trzecie dodaj likier kawowy do mascarpone. Wymieszaj i połącz całość z bitą śmietaną. Po czwarte zamocz biszkopty na dosłownie 5-7 sekund, by nie rozmiękły za bardzo i włóż do pojemnika

RafalCook
Tagliatelle alla Bolognese 74

dente, ponieważ będziemy je jeszcze chwilę podgrzewać na patelni. Drobna uwaga, możesz dodać do ragù śmietany lub wody z gotowania makaronu, ja dodałem jakieś pół kubka wody. Po trzecie po dodaniu wody, zagrzej całość i kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośrednio z rondla na patelnię. Wymieszaj i grzej, aż sos oblepi makaron. Pamiętaj, że Tagliatelle alla Bolognese nie może

RafalCook
Ragù Bolognese 77

rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wiesz skąd 😉. Wrzuć guanciale, a kiedy dość mocno się podpiecze, dodaj posiekne warzywa i chwilę je smaż, aż lekko zmiękną. Po trzecie dodaj mięsa mielone, wymieszaj i grzej, aż zmienią kolor na lekko brązowy. Teraz wlej wino, wymieszaj, zeskrob to co przylega do patelni i pozwól odparować alkoholowi. Po czwarte wlej passatę

RafalCook
Amatriciana – Matriciana 72

płatki chili i grzej, aż pomidory się rozpadną. W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie na wczesne al dente, ponieważ będziemy go jeszcze chwilę grzać na patelni. Po trzecie kiedy pomidory się już rozpadną, dodaj guanciale i odrobinę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj i zagrzej. Bezpośrednio z rondla dodaj makaron, wymieszaj, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu i grzej

RafalCook
Saltimbocca alla Romana 69

oliwą z oliwek z Domu Oliwnego 😉 i dodaj kilka lisków szałwii. Po drugie jeśli mięso jest cieniutkie nie musisz go rozbijać, jeśli nie lekko je rozbij. Teraz po trzecie dopraw mięso tylko pieprzem, bo prosciutto jest dość słone. Po czwarte połóż dwa plasterki prosciutto obok siebie, na środek połóż eskalopki z indyka, kilka listków szałwii i zawiń w prosciutto

RafalCook
Deser kawowy czyli Crema di caffè 85

kiedy przestygnie schować je do lodówki na jakieś 2 godziny. Po drugie śmietanę ubij z cukrem, by powstała bita smietana. Schowaj ją na jakąś godzinę do lodówki. Teraz po trzecie wlewajac powoli espresso do bitej śmietany, cały czas ją ubijaj, by powstał puszty kawowy krem. Najlepiej schować go ponownie do lodówki. Na koniec nalej odrobinę likieru kawowego do szklanki, dodaj

RafalCook
Kontakt z dietetykiem w diecie online: jak to wygląda? 75

zmodyfikowany. Skuteczna dieta online – taka, nad której przebiegiem będzie czuwał specjalista to niezwykle ciekawa i coraz popularniejsza alternatywa dla tradycyjnej formy porad, które odbywają się w gabinecie dietetyka. Po trzecie – propozycja ćwiczeń Jeśli lubisz trenować, nie wahaj się wspomnieć o tym specjaliście, który komponuje Twój plan odżywiania. Ćwiczenia są wręcz integralnym elementem walki z dodatkowymi kilogramami. Kontakt ze specjalistą, który

codojedzenia
Risotto z borowikami i prosciutto 69

każdej strony, uważaj by ich nie spalić, tylko podpiec dość mocno, by były chrupkie. Przełóż na talerzyk i odstaw. Kiedy przestygnie, połam na mniejsze kawałki. Teraz po trzecie dodaj kolejne trzy łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego i wrzuć posiekaną drobno cebulę, wymieszaj i chwilę podsmaż. Teraz dodaj ryż, również wymieszaj i smaż, aż ryż lekko zmieni kolor

RafalCook
Caprese In un bicchiere 87

położyć na chwilę na durszlak. Po drugie żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj ją do pomidorów. Dobrze wymieszaj i schowaj do lodówki, aż będzie sztywna 😉 Teraz po trzecie mozzarelle pokrój na mniejsze kawałki, dodaj odrobinę oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego 😉 i ugnieć widelcem, lub jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję, użyj blendera ręcznego. Schowaj ją do lodówki

RafalCook
Spaghetti alla Carbonara 64

szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. W międzyczasie zagotuj doprawioną solą wodę w wysokim rondlu i gotuj makaron na wczesne al dente, ponieważ będzie on jeszcze chwilę dochodził na patelni. Po trzecie bardzo ważne, połóż guanciale na zimną patelnię i ustaw na średnią temperaturę, by tłuszcz wytapiał się stopniowo. Pamiętaj nie dolewaj i nie dodawaj żadnego oleju lub masła ❗ Po czwarte kiedy

RafalCook

Proponowane wyszukiwania