połączenia się składników. Na pierwszym cieście rozsmarowujemy 2-3 łyżki powidła śliwkowego a na nim rozsmarowujemy 1/2 część masy i kładziemy drugie ciasto. Powtarzamy warstwę powidła i masy. Kładziemy trzecie ciasto lekko dociskając. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami. Cisto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem aby zmiękło i nabrało smaku. składniki na polewę: 100 g masła
Domowy Smak Jedzeniarozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, wrzuć boczek, podsmaż go dość mocno, następnie wrzuć pokrojone na kawałki krewetki i smaż przez dosłownie, minute – dwie, odłóż na bok. Po trzecie rybę obierz, usuń skórę i ości czy też kości, i podziel na mniejsze kawałki, oczywiście rybę, nie skórę i kości – ości. Po czwarte paprykę pokrój na kawałki, szalotkę podobnie
RafalCookcukrem (lub miodem) to uniwersalne rozwiązanie, które pasuje do większości tortów. Jego podstawową zaletą jest bezbarwność oraz wyważony, słodko kwaśny smak. Idealnie sprawdzi się do nasączenia biszkoptów w tartach dla dzieci. Proporcje ustalamy indywidualnie w zależności od słodkości oraz kwaskowatości, jaką chcemy uzyskać. Poncz z wody, cytryny i cukru doskonale sprawdzi się do biszkoptów posmarowanych bitą śmietaną. Słodka herbata
Ania gotujenieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć ryż i chwilę go podsmaż. Po drugie wlewaj stopniowe bulion, aż ryż go wchłonie, i ponownie dolej, cały czas mieszaj. Po trzecie kiedy ryż będzie niemalże gotowy, dodaj peste, wymieszaj i grzej, aż uzyskasz pożądana konsystencję. Po czwarte wyłącz grzanie, dodaj masło, Parmigiano Reggiano, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i przykryj, na jakieś
RafalCooksmażymy z dwóch stron na patelni. Cebulę kroimy w półplasterki, a seler i marchewkę (z czego tej drugiej musi być znacznie więcej, w ogóle najwięcej ze wszystkich warzyw) trzemy na tarce o grubych oczkach. Smażymy wszystko, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy zmięknie, dodajemy trochę koncentratu i podsmażone grzyby. Dusimy chwilę razem
Kryzysowa Książka KucharskaTamaryndowiec i odrobinę wody, wymieszaj, dodaj pastę z imbiru i czosnku, wymieszaj i grzej, aż sos lekko zgęstnieje. Włóż Imbir i czosnek, wlej oliwę do blendera i zmiksuj. Po trzecie dodaj kawałki ryby, delikatnie wymieszaj i grzej, aż ryba się zagrzeje. Na koniec nałóż, dopraw czarnuszką i zajadaj. Proste prawda… 𝘼𝙡𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖 𝘾𝙚𝙧𝙖𝙢𝙞𝙘𝙨 & 𝙍𝙖𝙛𝙖𝙡𝙘𝙤𝙤𝙠. Z naszych pasji powstała seria
RafalCookziemi, jeśli jest, grzyby Shimeji lepiej nie myć, by nie nasiąkły wodą. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej wrzuć grzyby i podsmaż je dość mocno. Po trzecie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, wymieszaj i grzej jeszcze przez chwilę. Po czwarte na drugą część patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż przez chwilę, aż czosnek się zarumieni. Po piąte wymieszaj
RafalCookdodaj odciśnięty z wody jarmuż, dopraw solą, pieprzem, wlej kubek wody i zblenduj na jednolitą masę. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na wczesne al dente. Po trzecie wlej zawartość blendera do dużego rondla, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, a kiedy Bucatini będzie gotowe, przełóż je bezpośredni z rondla do drugiego rondla z sosem. Po czwarte mieszaj
RafalCookkurkumę i sok z cytryny. Całość blenujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy drobno posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem, mieszamy łyżką i gotowe. Smacznego! Polecam również nasz przepis na tartę dyniową bez pieczenia
Marder&Marder Manufactureczosnku i gałązki rozmarynu. Grzej i smaż, całość, aż czosnek będzie pod prażony, ale oczywiście niespalony. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na wczesne al dente. Po trzecie dopraw masło koprem włoskim, pieprzem i chioplte, wymieszaj i dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Po czwarte, przed dodaniem makaronu bezpośrednio z rondla, usuń czosnek i gałązki rozmarynu z patelni
RafalCookgofry . Wykonać krem cytrynowy. Dodać jako nadzienie do naleśników. Zobacz prosty przepis na naleśniki . Wykorzystać jako nadzienie babeczek lub pączków . Posmarować górę ciasta. Posmarować blat biszkoptu do tortu. Wypełnić tartę cytrynową. Poniżej wafle z mleka w proszku posmarowane lemon curd . Możesz też wafle wysmrować samym lemon curdem (zagęszczając skrobią ziemniaczaną). Wskazówki Lemon curd ma lekko cierpki i kwaśno słodki smak
Ania gotujeciast miodowych smaruję powidłami śliwkowymi. Na powidłach układam drugie ciasto miodowe. Na cieście rozsmarowuję połowę masy budyniowej. Układam biszkopt. Na biszkopt wykładam drugą część masy. Rozsmarowuję masę i układam trzecie ciasto miodowe. Wierzch ciasta smaruję przygotowaną polewą i posypuję płatkami migdałowymi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam miód wielokwiatowy, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze . Miód to idealny dodatek do ciast
Tradycyjna kuchnia Kasiwstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 25-30 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody. JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Mamy mieć 1,5 kg startych jabłek. Jabłka prażymy do gładkiej konsystencji ok 15 minut (czas prażenia zależny jest od odmiany jabłek, jak jabłka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumoździerzu. Masala Murgh Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, wrzuć posiekaną cebulę i liście laurowe, chwilę podsmaż. Po drugie dodaj sos, wymieszaj i chwilę grzej. Po trzecie wrzuć pokrojone i bez skórki pomidory, wymieszaj i dodaj mięso. Po czwarte mieszaj i grzej, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie dobrze ugotowane. Na koniec nałóż lub zajadaj prosto z gara
RafalCooktrochę boczniaków i postanowiłem przyrządzić danie koreańskie. Składniki: - boczniaki - cebula - czosnek - marchewka - sezam (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a marchewkę w cienkie paski lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Możemy posypać sezamem
Kryzysowa Książka Kucharska