tarta - 42848 przepisów (strona:2225/2857)

Prosta babka cynamonowa 143

mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce

Ze smakiem i z pasją
Historia na talerzu, czyli co jadał Juliusz Cezar? 160

kuchni wkradały się nowe przyzwyczajenia i składniki. Z kolei Rzymianie przemycali swoje tradycje innym krajom. Dzięki nim w Brytanii zaczęto jadać groszek, por czy rzepę. Popularna była tarta szparagowa. Przodkowie Włochów jedli w miarę zdrowo. Dużo w ich diecie owoców i warzyw. Dania były urozmaicone i kolorowe W smaku pewnie były podobne, bo do wszystkiego dodawany był liquamen

Przepisy Aleksandry
Jabłuszka zamknięte w słoikach 222

Musiałam zrobić coś z jabłkami, które dostałam. Było ich sporo i nie sposób byłoby wszystkie zjeść. Część wykorzystałam do  tarty , ale sporo jeszcze zostało. Postanowiłam je uprażyć i zapasteryzować. Oto mój przepis... Prażone jabłuszka Potrzebujemy: 6 sporych jabłek 0,5 szklanki cukry (lub trochę więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka myjemy i obieramy

Ratunku obiad
Zapowiadany tort 202

smarujemy kremem. Gdy pokryjecie cały tort, a jeszcze trochę Wam zostanie, możecie zrobić z kremu dekoracje (o ile macie szprycę, ja chwilowo nie posiadam). Gotowy tort ozdabiamy np. tartą czekoladą i wiśniami. Przed podaniem koniecznie schładzamy w lodówce minimum 2-3 godz. Dobrze jest go zrobić dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia o wiele lepiej będzie się kroił

Ratunku obiad
Angielskie ciasto ucierane 206

łyżce mleka, cały czas miksując.   Ciasto przekładamy do tortownicy (każdą formę, inną niż silikonowa, należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać mąką/bułką tartą) i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na jakieś 5 min. Później można je wyjąć

Ratunku obiad
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 183

niewyłożonej papierem formy, najlepiej silikonowej, ponieważ ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej, płaskiej formie do tarty, ale polecam również tortownice i inne formy ze zdejmowanymi bokami). Wyrównujemy powierzchnię. W cieście można porobić szpatułką zygzaki, by uwolnić duże pęcherze powietrza, które podczas pieczenia mogą zaburzyć równomierne rośnięcie

Ratunku obiad
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 235

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego

Miksturownik
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. 251

W niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym

Miksturownik
Babka cytrynowa z makiem. 296

wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję, ale tradycyjną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Smacznego

Miksturownik
Czekoladowa trufla na orzechowym spodzie z malinami 207

Dzisiaj znowu coś na deser, tym razem czekoladowego i śmietankowego, bo takie było zapotrzebowanie;) Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Prawie jak ciasto, czyli kasza jaglana zapieczona z musem owocowym i figą 198

figa na wierzch         * musu było trochę za mało w stosunku do ilości kaszy Zrobiłam w foremce 24x12, ale następnym razem zrobię w foremce do tarty, bo wtedy spód będzie niższy - mój wyszedł ciut za wysoki . Kaszę ugotowałam wg Pięciu Przemian, czyli tak: 1. na wrzątek wsypałam uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę (sł) 2. dodałam cynamon

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 187

będę łyżeczką z foremki - dobrze, że się z nikim nie założyłam;) Przepis był na tortownicę o śr. 28 cm i z tego wyszło bardzo niskie ciasto w rodzaju tarty.  Ja tym razem wyjątkowo nie zmniejszyłam ilości składników (poza słodzikiem, bo było 3/4 szklanki cukru w przepisie), a zrobiłam w formie o śr. 20 cm i wyszło wysokie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Otrębowe kulki z bananami i bakaliami 196

Parę dni temu zrobiłam co ś w rodzaju tarty z jabłkami na ciekawym otrębowym spodzie. Wyszła bardzo smaczna, tylko niepokazowa ; ) Ale w trakcie mieszania (i próbowania) tej spodniej masy przyszło mi do głowy, ż e to będzie te ż ś wietna baza do zrobienia kulek, których dawno, oj dawno nie robiłam. Dodałam więc bakalii i zrobiłam na niedzielny

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 191

kcal. Zapraszam na stronę internetową firmy:  http://www.sonko.pl/ Tu znajdziecie mnóstwo ciekawych informacji i porad. A takie danie przygotowałam - ryż z kotlecikiem z piersi kurczaka i świeża tarta marchew z odrobiną śmietany. MOJA OPINIA: Ryż smaczny, prosty w przygotowaniu. Nie musimy martwić się, że będzie się kleił, on zawsze wyjdzie idealnie sypki. Niezastąpiony w kuchni, zarówno

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 148

jasną masę.  Mąkę pszenną połącyć z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - wymieszać. Dodać bakalie - wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Piec 45 minut w 200 stopniach

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania