tarta - 42848 przepisów (strona:2227/2857)

BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 173

dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze. Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko lekko posmarowałam ją olejem kokosowym) Piec w temp.180*C ok.50 minut ( sprawdzić patyczkiem) Wyjąć z formy i jeszcze letnią polukrować ( nie będzie

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 301

objętość (u mnie rosło prawie 2h). Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół) Gdy chcemy uzyskać piękny żółty

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 211

ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 248

ciasto odstawało od miski i od ręki. Wlać roztopione, przestudzone lekko masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku

Smaczne Zdrowe
KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 226

pomocnicy. ;-) Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię (ok.5). Moje były polane tylko stopionym masłem ale można również podawać ze stopionym masłem z bułką tartą ; z kwaśną śmietaną lub posypane ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 520

przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła  3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód

Sajkofanka smaku
Zdrowa słodycz 232

miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów.  To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna przekąska.  Wypróbujcie koniecznie! :)  Tarta mocno bakaliowa z miodem   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Sajkofanka smaku
Schab z morelami 186

rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy w nim otwór tak, aby nie przebić drugiej strony. Do środka wkładamy suszone morele na przemian z masełkiem.Owijamy grubą nicią

Sajkofanka smaku
Torcik różany 228

przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła

Sajkofanka smaku
Zapiekanka 451

przygotowanie jej to pikuś - jeszcze szybciej znika z talerza ;)  Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo słodkie - zatem może to również idealna propozycja na deser? ;) Zapiekanka marchewkowo - ziemniaczana 6 dużych marchewek  5 dużych

Sajkofanka smaku
Baranek orzechowy 157

pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć  do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań

Ala piecze i gotuje
Czekoladowy zajączek 149

przesianą  mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić uszy) do 2/3 wys foremki.Piec w 160 st około 25 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.Po wyjęciu zostawić na 10 min i wyjąć zajączka

Ala piecze i gotuje
Babka cytrynowa 285

cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy

Ala piecze i gotuje
Torcik ucierany z truskawkami 355

małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką. Masę wymieszać na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 27 cm  wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą .Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem

Ala piecze i gotuje
Ciasto odwracane z mirabelkami 213

esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę do tarty z wyjmowanym dnem na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Na papierze rozsypać 2 łyżki cukru i ułożyć umyte i wypestkowane mirabelki. Na mirabelki wylać ciasto

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania