samemu zmielić krótko przed parzeniem albo świeżo mieloną z ekspresu. Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek L 8 łyżek cukru 200 g orzechów włoskich mielonych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 0,5 l zimnej kremówki 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody
Ala piecze i gotujemasła 400 ml jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 20 dag sera żółtego tartego Przygotowanie: Ziemniaki obieramy,myjemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Tłuczkiem lub przez prasę przeciskamy ziemniaki. Kiełbasę obieram ze skóry, kroję w kostkę. Do miski przekładam ziemniaki, dodajemy masło, sól
Gotowanie PatkiBułeczki doskonałe na śniadanie, zasmakują z pewnością dzieciom i dorosłym. Szybko można przygotować bez specjalnych zdolności kulinarnych. Składniki 4 bułki podłużne 4 jajka 150 g sera żółtego tartego papryka żółta i czerwona, każdej po połowie kilka plastrów szynki lub salami sólo,pieprz kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę i wędlinę pokroić … Czytaj dalej Bułeczki zapiekane
gotuj ze mnąnawet początkujących kucharzy. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu linguini lub spaghetti 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek łyżka masła 1 mała papryczka chili 6 łyżek tartego parmezanu 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente
Smaczna Stronaplasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut. Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem. Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą
Smaki Na Talerzuowsiane muffiny z orzechami i jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć, zakochać się w zdrowszej wersji A jak Wam zabraknie kalorii polejcie gotowe smakołyki polewą czekoladową i obsypcie np. tartymi orzechami 16 muffinek mi wyszło. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie 80 g suszonych
Zasmakuj Kuchnizielonym groszkiem. Składniki: 2 podwójne śledzie marynowane 1 puszka groszku konserwowego 0,5 puszki konserwowej kukurydzy pęczek rzodkiewki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jabłko garść tartego sera żółtego majonez pieprz, sól Marynowane śledzie, cebulę, rzodkiewkę, jabłko, jaja oraz czosnek należy pokroić w kostkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy groszek, ser i kukurydzę. Całość doprawiamy solą
Słodki ZakątekOdzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab w sosie Schab
Moja smaczna kuchniałyżki budyniu śmietankowego 120g płatków migdałowych Polewa: 150g białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% 30g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Masa
Szalona Kuchnia Ewelinysera, może być lekko obeschnięty, i 2-3 ugotowane ziemniaki? Jeśli tak, to już możecie pomyśleć o takich kotlecikach :) Ryż można pominąć, ewentualnie dodać jak będzie potrzeba bułki tartej. Składniki : 2 średnie zmielone ziemniaki ok. 10 dag startego żółtego sera 1 jajko 2 łyżki ugotowanego ryżu natka pietruszki sól, pieprz czarny, ostra czerwona papryka olej do smażenia
Proste Potrawyłyżki orzeszków pinii (możecie użyć także obranych migdałów lub płatków migdałów, ja użyłam prażonych orzechów nerkowca) 3 łyżki tartego parmezanu (możecie użyć także pecorino lub grana padano) szczypta soli morskiej szczypta cukru pieprz czarny świeżo mielony kilka łyżek oliwy extra vergine - użyjcie jeśli Wasze pomidory były w oleju słonecznikowym
cucinareroku rządzą jak zawsze mojej kuchni . Domownicy je uwielbiają więc tym bardziej zapraszam je na obiad . Żeby nie wiało nudą czasami robię z nich jakieś ciekawsze danie niż tylko tarte czy zasmażane . Ekskluzywny buraczek , to prawdziwa uczta dla podniebienia , faszerowany fetą , miodem , serwowany z chrupiącymi kawałeczkami pikantnego bekonu.. Mniam Polecam jako pyszną i ciekawą przystawkę do obiadu
Ogrodnik w podróży