propozycja niskowęglowodanowa. To co? Skusicie się? Składniki na 2 porcje : 2 średniej wielkości cukinie 1 pojedyncza pierś z kurczaka o wadze ok. 140g 2 małe lub 1 duża czerwona cebula (biała też będzie ok) 1 łyżka oliwy 30g tartego parmezanu suszona bazylia i oregano do smaku sól, pieprz Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć(...)nasienne. Nie obierać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym muśniętym odrobiną oliwy. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Według mnie
Dietologszklanki mąki pszennej 1/2 opakowania drożdży szczypta cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól i pieprz farsz 1 filet z kurczaka podwójny szczypiorek natka pietruszki 15 gad sera żółtego tartego sól i pieprz do mięsa:sól , pieprz, papryka, czosnek granulowany 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia dodatkowo 50 m mleka suszona bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min. W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane. Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję. Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku. Ciasto
Gotowanie Patkiszkl wody sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników 200-300 gr pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach(...)kurczaka, kroimy na kawałki nożem a następnie blendujemy na gładką masę ( ja użyłam końcówki blendującej od miksera ) dodajemy do masy przesmażone pieczarki z cebulką. Przyprawiamy do smaku. 4. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 5. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej
Gotowanie...to proste !Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz
Kuchnia MagdaLenyPieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą
Kuchnia MagdaLenyłyżki oliwy z oliwek (dodatki - można puścić wodzę fantazji) - 2 ząbki czosnku - 300g brokuła - połowa wędzonej piersi kurczaka (można zastąpić szynką lub podsmażonym kurczakiem) - połowa małej cebuli - 1 pomidor - 1/4 papryki - pół szklanki tartego sera żółtego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki tymianku Przygotowanie: 1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie(...)następnie pokroić na małe kawałki. 2. Kurczaka, cebulkę, pomidora i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Połączyć suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę, jajko oraz jogurt i wszystko wymieszać. 4. Do masy dodać brokuły, kurczaka, cebulkę, pomidora, paprykę i ser. Wszystko wymieszać. 5. Wypełnić foremki masą i piec
two broke sistersSkładniki 2-3 filety z kurczaka estragon, lubczyk, sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 450 g mrożonego szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w dowolne kawałki (u mnie paseczki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i skropić odrobinę oliwą (dokładnie wymieszać). Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka min z każdej strony(...)wymieszać. Formować kulki a następnie docisnąć od góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody i trzymać na ogniu, aż do wypłynięcia. Ja podałam z tartym parmezanem, odrobiną kiełków z brokuła i ziołowym kurczakiem w sosie grzybowym.. Smacznego
Gaździnka warzyimprezy i większe spotkania. SKŁADNIKI : 5-7 udek z kurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii czosnek według uznania 2 jajka + bułka tarta do panierowania(...)przecinamy na pół. Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy na drugą stronę
Kulinarne Fantazje MarioliDevolay z masłem i serem (z puree ziemniaczane) Skłądniki: (na dwie porcje) Devolay: - 2 duże piersi z kurczaka - 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm) - 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm) - jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane: - 4-5 ziemniaków -1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki(...)Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały. Gotowe mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut. (na obrazku
Gotuj Z Muzykąprzepadam za udkami kurczaka z piekarnika, ale takie smażone/duszone lubię bardzo. Jeżeli Wy również lubicie duszone udka kurczaka, zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Mięso wychodzi delikatne i aromatyczne, a sos pyszny. Dodatek cebuli, boczku i szpinaku robi robotę Przepis jest prosty i stosunkowo szybki do przygotowania. To świetny pomysł na obiad. 4-5 udek kurczaka bez kości 1 duża(...)koniec dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietankę i dusimy całość, aż sos wyraźnie się zredukuje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan oraz świeży szpinak. Podgrzewamy dalej, aż ser się roztopi, a szpinak „zwiędnie”. UWAGI: nacinanie kurczaka nie jest krokiem koniecznym, ale dzięki temu przyprawy łatwiej wnikają w mięso. Jeśli nie czujesz się pewnie w trybowaniu kurczaka
Smaki Na Talerzutarta - bo bez kruchego ciasta a w wersji fit:) Polecam na zdrowy obiad. 400g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka 1kg cukinii 2 cebule 3 jajka 1 pęczek koperku 150g tartej mozzarelli 4 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki
Szefowa kuchniSkładniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko(...)papryczką, jajami, bułką tartą, żurawiną, słonecznikiem i sokiem z cytryny przekładam do misy i wyrabiam doprawiając do smaku solą i pieprzem. Połowę masy przekładam do keksówki i dosyć dokładnie uciskam aby pozbyć się maksymalnie powietrza z masy. Na tą masę układam w dwóch rzędach pokrojoną w 4 paski połówkę piersi z kurczaka i przykrywam resztą masy znów dosyć
Mechanik w kuchnipiersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)dodać czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi oczyścić i umyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać podsmażoną ale zimną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Foremkę aluminiową wsmarować masłem. Obłożyć z wszystkich stron boczkiem. Wyłożyć połowę mięsnej masy, ułożyć ugotowany(zimny) makaron, wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć z wszystkich
Ala piecze i gotujeskomplikowanego. Największą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego! Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz i sól do smaku Wykonanie
Lubczyk i Waniliapół łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć(...)minuty), zestawić z ognia. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać Do robota kuchennego dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce
Cooking for Emily