się chociaż trochę zetnie. Ozdobić tartą czekoladą. Smacznego :) Moja wersja panny cotty może wydawać się trochę skomplikowana :) Jeżeli ktoś chce na prawdę prosty deser to wystarczy do szklaneczek rozlać czekoladową kremówkę, a po stężeniu wylać pomarańczową galaretkę. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery Tagged: czekolada , kremówka , soki owocowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamSuper prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie. Składniki: Tarta: 2 jaja 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
Truskawkowa Fiestawolno się przejadać! Po trzecie... pij wodę Przed posiłkiem warto wypić szklankę wody, dzięki temu zjemy mniej. Do posiłku również należy wybierać czystą wodą mineralną, a także niesłodzone herbaty oraz napary z ziół, które przy okazji wspomogą trawienie. Należy bezwzględnie unikać słodkich napojów gazowanych, przetworzonych soków owocowych oraz wysokoprocentowych alkoholi i kolorowych drinków. Po czwarte
Kuchnia MagdaLenylodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. Mus owocowy: 1 większa łodyga rabarbaru, 1 melon gala
Codzienna kuchnia niecodziennaborówką do mięsa, żurawiną ze słoiczka jak i suszoną. Składniki: 1 ser Camember 1 jajko bułka tarta olej do smażenia borówka/ żurawina do podania Ser przekrawamy w pół aby powstały dwa krążki, maczamy w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej robimy to bardo dokładnie, aby ser nie wylewał się na patelnie. W razie konieczności należy powtórzyć czynność(...)celu osiągnięcia grubszej panierki. Krążki kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 min z obu stron. Układamy na talerzu podajemy z owocowym sosem lub ze świeżymi owocami ( jagody, żurawina, winogrono). Można podawać z tostami z masłem.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościrodzinna firma.produkująca przeciery warzywne i owocowe. Firma współpracuje regularnie z tymi samymi rolnikami dzięki czemu jesteśmy pewni, że kupujemy zdrowe i naturalne przeciery. Misję firmy odzwierciedla motto: "Jamar... zdrowo z natury" . Składniki: 500 G mięsa wieprzowego 1 cebula szczypta papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego pieprz(...)pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodać masło, oregano i paprykę w proszku. Wymieszać i podsmażyć ok 1-2 minut. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety
Kuchnia w oparachjajka od zielononóżki), 3 -4 łyżki świeżo tartego hucuła, pecorino lub parmezanu, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), sałatka: garść listków rukwi wodnej, kilkanaście malin, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy), 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), szczypta soli, oliwa Szpinak oczyścić
królestwo garówszerokiej szklanki i zalac alkoholem, posypac odrobina tartej galki muszkatolowej. Pijany srubokret: 40ml czarnej wodki (Eristof) sok pomaranczowy lod Wysoka szklanke napelnic lodem, wlac sok do polowy wysokosci, a nastepnie po odwroconej lyzeczce , delikatnie wlac wodke, tak aby utworzyly sie dwie warstwy. Straszne Martini: 40ml czarnej wodki (Eristof) ciemny sok owocowy, najlepiej czarne Frugo, lub sok z czarnej porzeczki
Codzienne Gotowaniejesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej po ok 600 g śliwek(...)strony skórki płytko nacinamy w kilu miejscach. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułka tartą. Dachówkowato układamy owoce nacięciami do góry. Mieszamy cukier z cynamonem i połową mieszanki posypujemy owoce. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w 200 st.C. Po upieczeniu posypujemy resztą cukru
Dzieje kuchennej WiewióryGdybym miala zrobic liste owocowych szlagierow to zdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego, ze nie potrafie przejsc obojetanie obok straganow z tym czerwonym przysmakiem.Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym(...)pismie "Maxi Cuisine" znalazlam przepis z cudownym zdjeciem, ktore kusi za kazdym razem gdy nie nie spojrze.Niestety nasz głód truskawek okazal sie tak wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec poczeka na kolejna dostawe niezbednego skladnika.Tymczasem udalo mi sie wczesniej przygotowac pyszne racuszki z truskawkowym sosem. O tych racuszkach pomyslalam kilka dni temu gdy bedac
Przysmaki KarolkiPyszna tarta bez pieczenia i bez miksera? Mam na to pomysł. Biała czekolada, ricotta, moc owoców i ciasteczkowy spód! Musisz wypróbować! Składniki: 150 g ciasteczek czekoladowych 30 g masła 250 g ricotty 100 g białej czekolady 250 g owoców letnich - u mnie czereśnie! 2 łyżki galaretki owocowej (u mnie wiśniowa) Ciasteczka rozbić tłuczkiem na piasek, dodać roztopione masło
coolinarnyrabarbar wymieszany z galaretką, na górę – pokrojone truskawki (obrazek jak zawsze się powiększa, klikajcie!). Budujemy rant tarty, zaginając go do środka i formując wysoką falbankę tak, żeby nadzienie nie wykipiało na wierzch. Podczas pieczenia owoce puszczą sok i będą mocno buzować. Tartę smarujemy rozmąconym jajkiem lub słodką śmietanką i wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Pieczemy(...)minut aż ciasto się zezłoci. Studzimy w uchylonym piekarniku, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje dopiero po całkowitym ostygnięciu. To ciasto to 8 średnich porcji. Jest mocno owocowe, dzięki rabarbarowi lekko kwaskowate. Cudnie rubinowoczerwone i obłędnie pachnące od truskawek. Możecie podać je z kulką lodów waniliowych, będzie jeszcze pyszniej! I truskawki i rabarbar lubią wanilię, nie żałujcie sobie :) SKŁADNIKI
Karo in the KitchenDodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić
Z miłości do słodkościJak ten czas szybko leci. Niedawno zaczely sie wakacje, mialam nadzieje, ze bedzie leniwie. Tym czasem kartki w kalendarzu przewracam szybciej niz w ciagu roku szkolnego
Przysmaki Karolki