mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki (30%) ser żółty sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy
e-PrzepisyKulinarnejajka 1 1/2 szklanki bułki tartej natka pietruszki garść vegety 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz
Lawendowe NieboTARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę(...)migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem; - tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, najlepiej w trakcie pieczenia zmieniać intensywność podgrzewania z obustronnego tylko na dół, aby od dołu tarta była dobrze podpieczona. Po wyjęciu tartę należy posypać płatkami czekoladowymi Decorada Delecta . SMACZNEGO
MintTasteSkładniki: 500 g polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek bułki tartej; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki płatków kukurydzianych; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć(...)roztrzepać widelcem jaja. Dodać mleko i przyprawy (curry, ostrą i słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli) i wymieszać. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody
Gospodyni MiejskaGalette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze
Oryginalny smaksłodki i pyszny deser zrobiłam przypadkiem gdy robiłam tartę z owocami . Ponieważ zrobiłam trochę więcej Crème Pâtissière i miałam jeszcze trochę truskawek, postanowiłam połączyć oba te składniki. Rezultat okazał się rewelacyjny. Słodki,pyszny po prostu palce lizać. Składniki: 6 żółtek 600 ml mleka 100 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej truskawki cukier do truskawek Wykonanie: Żółtka
Mama GotujePyszna tarta, rozpływa się w ustach. Nie za słodka mimo karmelu. Polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego i pokrojonego w małe kostki 80 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Oblepić spód tarty moja o średnicy
Kubki smakupołączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i odłożyć do wystudzenia. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć
Tradycyjna Kuchniakiełbasy chorizo -3 czerwone papryki -2 puszki pomidorów -5 ząbków czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -1 cebula -1 pszenna bagietka -2 l bulionu -60 g tartego sera żółtego -opcjonalnie: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie Bagietkę porwać na kawałki i podpiec w piekarniku do chrupkości. Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać
Zielona Kuchniapieczarki w zestawie z mięsem to połączenie, które zawsze się sprawdza. Dziś zapraszam na zapiekane polędwiczki drobiowe. 400g polędwiczek drobiowych 250g pieczarek 1 cebula 100g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Polędwiczki obsypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę posypane. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania
Szefowa kuchnizapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na niedużej ilości rozgrzanego oleju od odparowania wody
Szefowa kuchnimniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą. Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane grzyby włożyć do naczynia(...)piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego dania surówka z marchewki na słodko. Gdyby było trochę za gęste podlać wrzącą wodą i rozmieszać. Smacznego
Kuchnia Pokoleńząbki czosnku 350-400 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 – 1 i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki natki pietruszki mielona słodka papryka sól, pieprz opcjonalnie – garść tartego sera olej/masło Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Boczek kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki
Smaki Na Talerzujest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 500 g pieczarek 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, koperek 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor
My simple kitchenłyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej Dodatkowo 20 g sera żółtego tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 2 łyżki kaszy manny Rukola Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól
Gotowanie PatkiTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas
Fitsweet.meWięcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki
O kuchni z uczuciemcebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko, majeranek, doprawiamy ostrą i słodką papryką, pieprzem i solą. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Całość razem smażymy
Delusional TrineTarta jak z najlepszej cukierni :) Na słodkim czekoladowym spodzie owsianym znajdziemy kremową masę kokosową z przyjemnie chrupiącymi wiórkami. W przygotowaniu ciasto jest bardzo szybkie. Polecam na letnie popołudniu kawy :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować na gładką, lepiącą masę. Przełożyć do formy o średnicy 18 cm i wylepić dokładnie
Chocolate Muffin BlogTarta dla miłośników słodyczy i… orzechów. Mam nadzieję, że po świątecznych i noworocznych szaleństwach w kuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów
Fitsweet.meTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas
Fitsweet.meZnowu wege, znowu bezglutenowo, znowu... pysznie i słodko! :) Mam nadzieję, że skusicie się na kawałek smacznej tarty czekoladowej na bazie lekkostrawnej tapioki. Polecam! Składniki (na formę 12x36 cm): Spód: 1 czubata szklanka orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych) lub 1 szklanka ziaren słonecznika 1 czubata szklanka wiórków kokosowych łyżka kakao 1 duży dojrzały banan Nadzienie: 1/2 szklanki granulek
Domowa Cookierenka Agimięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny - łyżka oliwy - sól morska, pieprz(...)wszytsko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester, musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone. Uprzednio przygotowane cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym z wody, która
Cook&Lovenawet często musimy zrobić coś na szybko. U mnie wtedy rewelacyjnie sprawdza się ciasto francuskie. Dodać możemy co lubimy i na słono i na słodko rewelacja. Tym razem w formie tarty z brokułem, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, indykiem i mozzarellą. Pycha :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 brokuł kilka pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów starta
kruche babeczkipytało kiedy znowu :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżeczka oregano szczypta kurkumy papryka suszona słodka sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1. Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, żeby nam się połączyły. Ręcznie formujemy małe pulpeciki. 2. Smażymy na oleju kokosowym, przekładamy na talerzyk. Składniki
kruche babeczkisuszone pomidory. Składniki: 5-6 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4 suszone pomidory garść oliwek sól pieprz tymianek szczypta słodkiej wędzonej papryki oliwa 2 łyżki tartego sera posiekany szczypiorek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić ziemniaki, smażyć na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały
Obiad gotowyMocno orzechowa. Z jednej strony kremowa, z drugiej chrupiąca. Świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak Święta w rodzinnym gronie, elegancka kolacja we dwoje czy słodki Sylwestrowy akcent na stole. Świąteczna tarta orzechowa Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDzisiaj nadaję do Was z łóżka. Z rozgrzewającą herbatą (z eksperymentalnym syropem) i termometrem u boku. I ostrzegam… dzisiaj jestem bardzo sfrustrowana bo cały mój
gotować!spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula 155 g pieczarek 2 suszone pomidory 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam gęstego typu greckiego, Bakomy 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz, vegeta natur, słodka papryka, bazylia, lubczyk ząbek czosnku świeży koperek drobno posiekany 1/3 szklanki wody do sosu (opcjonalnie) oliwa z oliwek do smażenia kilka drobno posiekanej sałaty rzymskiej
Zasmakuj Kuchnifarsz z pieczarek i sera z dodatkiem świeżego koperku. Składniki: 6 naleśników 600 g pieczarek 120 g tartego żółtego sera 1 średnia cebula bułka tarta do panierki jajko sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk garść świeżego koperku drobno posiekanego masło klarowane Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone w kosteczkę pieczarki oraz cebulę. Duś chwilę, następnie dodaj
Zasmakuj KuchniEkspresowa tarta śliwkowa z kremem krówkowym i słodką pianką :) Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami
Tradycyjna KuchniaU mnie w domu jada się mizerię na słodko-kwaśno , gdzie ogórki starte są na dużych oczkach tarki. Tym, którzy nie znają mizerii na
Anielska Kuchnia Aniryby . Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości - wyjmujemy je. Kroimy rybę na plastry o szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety
Anielska Kuchnia Ani{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Tarta truskawkowa","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-13 07:38:18","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content
KucharzycaSłodko-słone, lekko pikantne skrzydełka to idealna przekąska do podgryzania w trakcie meczu. Smak zawdzięczają aromatycznym składnikom marynaty, w której poza sosem sojowym znalazł się imbir, czosnek, papryka, cynamon, olej sezamowy i miód. Możecie upiec je w piekarniku lub korzystając z trwającego sezonu grillowego wrzucić je na ruszt, pamiętając aby obracać je od czasu do czasu(...)skrzydełek kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka tartego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu sól pieprz 3 łyżki sezamu szczypiorek Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, dzielimy na części- przecinamy w miejscach zgięcia. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Z miodu
Smakowity Blog Kulinarnypokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Marioliszybkie i proste, oraz tanie (w sam raz na studencką kieszeń :D). Zachęcam do spróbowania. Pulpety: 0,5kg mięsa mielonego cebulka ze szczypiorkiem papryka słodka jajko sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta 1-2 łyżki mąki ser żółty masło Cebulkę i szczypiorek drobno kroimy, mieszamy z resztą składników i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej
Idę coś wszamaćminucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól pieprz papryka ostra papryka słodka Panierka 2 jajka sól bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmielić przez maszynkę wraz z serem lub przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
O kuchni z uczuciemczasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem i przepisem SKŁADNIKI: 100g tofu marchewka łyżka mielonego lnu 2 łyżki chia szałwii przyprawy: imbir, curry, pieprz ziołowy, słodka papryka, czarnuszka WYKONANIE: marchewkę obieramy- trzemy na tarce na najmniejszych oczkach startą marchewkę blendujemy z tofu i przyprawami- do uzyskania gładkiej konsystencji do zblendowanych składników dodajemy mielony len i chia całość przekładamy
healthy dreamssoczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka tarta Sos: 2 puszki pomidorów 1 ząbek czosnku 2 cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 czyli pól
W kuchennej krainiekupnych i dynie rosną u nas w ogrodzie. Taki warzywny recykling ;). DYNIA MAKARONOWA - PRZEPIS PODSTAWOWY Składniki: Dynia makaronowa Jajko Mały kubeczek śmietany 12% 15 dag tartego żółtego sera Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze
Kuchnia w szuwarachSałatka z buraczków i jabłek Nie wiem co Wy pamiętacie ze szkolnej stołówki ale ja pamiętam tarte buraczki z jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki. Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole. Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe 1 cebula
Eli Gotowaniesmakuje w takiej formie bardzo, moja mama natomiast pokręciła nosem, ale też ona średnio przepada za ciastami z rabarbarem. Polecam to ciasto wszystkim miłośnikom kwaśno-słodkich smaków i wielbicielom rabarbaru! Rustykalna tarta z rabarbarem 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być też inna pszenna) 2 łyżki miodu (bądź 4 łyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego
Przepysznik - BLW i nie tylkozapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem. Rozkładamy roladki łączeniem do dołu w naszykowanej formie(...)nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa pieprz sól czosnek granulowany SKŁADNIKI SOSU MARINARA 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 ząbki czosnku
Karo in the KitchenTarta grejpfrutowa jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Pachnąca cytrusami, idealna na lato dzięki rześkiemu smakowi. Z kolei zimą przypomina lato. Prosta, szybka, na pysznym
Pociąg Do Kuchnichodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki żółtego sera oregano Sos pomidorowy: szklanka wody 100 g śmietany 1 kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Papryki kroimy(...)podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną. Sos: Do garnuszka dajemy kostkę rosołową i zalewamy ją wrzątkiem
My simple kitchenmiodu 1 jajko opcjonalnie jakieś bakalie (ja niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćblogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny
Milion SmakówTarta z rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu
Kulinarne InspiracjeTarta; tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka
BaRepasobiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety z obu stron posypujemy solą
paapilotkaaDzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi(...)jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej nabijać - no cóż można rozgnieść trochę widelcem ;p. ja preferuje mimo wszystko jabłka prażone. Pierożki wypełniamy jabłkami
Lubczyk i WaniliaDynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :) Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów
W kuchni wieczoremplastry sera żółtego łyżka kwaśnej śmietany 1 nieduży pomidor garść świeżej bazylii kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku pół niedużej czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej sól i pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrałam ze skórki( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka
Gosia gotujekiedy miała nadmiar białego sera. Tak tez robię i ja. U mnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi. Leniwe kluski serowe SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki