tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:87/562)

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 237

chodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki żółtego sera oregano Sos pomidorowy: szklanka wody 100 g śmietany  1 kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Papryki kroimy(...)podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną. Sos: Do garnuszka dajemy kostkę rosołową i zalewamy ją wrzątkiem

My simple kitchen
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 133

miodu 1 jajko opcjonalnie jakieś bakalie (ja niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mini-tarty z pieczonymi buraczkami 77

blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny

Milion Smaków
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 132

Tarta z rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu

Kulinarne Inspiracje
Tarta z jabłkami i gruszką pod posypką z orzechów i płatków owsianych z sosem czekoladowym. 188

Tarta; tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka

BaRepas
Kotlety schabowe 198

obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety z obu stron posypujemy solą

paapilotkaa
Pierogi z jabłkami 216

Dzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi(...)jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej nabijać - no cóż można rozgnieść trochę widelcem ;p. ja preferuje mimo wszystko jabłka prażone. Pierożki wypełniamy jabłkami

Lubczyk i Wanilia
Tarta z dynią 118

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)   Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Marzec - kuchnia chińska 179

Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się  kurczak w winie  oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli  creme brulee   i  tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów

W kuchni wieczorem
Pieczarki faszerowane serami i pomidorami 110

plastry sera żółtego łyżka kwaśnej śmietany 1 nieduży pomidor garść świeżej bazylii kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku pół niedużej czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej sól i pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrałam ze skórki( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam  surowe jajka

Gosia gotuje
Leniwe kluski serowe 327

kiedy miała nadmiar białego sera. Tak tez robię i ja. U mnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi.  Leniwe kluski serowe   SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą 180

chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy.  Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce

Bon Appetit Małgorzaty
Tartaletki „Ptasie gniazdka” 166

Wielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej.  

Oryginalny smak
Tarta limonkowa 547

Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :) Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm. Składniki na ciasto

Ciastkozercy
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA 157

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna.  Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad :-) Składniki:  fasolka szparagowa 1 łyżeczka soli odrobina cukru do smaku  bułka tarta masło

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania