niż początkowo zakładałam, gdyż szafran należy do najdroższej przyprawy świata. Nic dziwnego skoro powstaje z krokusów. Składniki: Filet z kurczaka ( pojedynczy, duży ) Szafran Bułka tarta 1 jajko Mleko Sól Biały pieprz Śmietana słodka 18% Mąka Bulion/woda Wykonanie: Szafran namaczamy w gorącej wodzie, kilka minut. Fileta z kurczaka siekamy drobno nożem. Do bułki tartej ( około ¼ szklanki ) dolewamy niewielką
Smaki Ewysłodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE CIASTKO! Mini tarty PROSTO Z PIEKARNIKA! Ciastko jest przepyszne - łosoś, szpinak z serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz ciasta francuskiego(...)obiegiem). Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym rozkładamy szpinak, kawałki wędzonego łososia oraz słodką kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przed końcem pieczenia na każdym ciastku rozkładamy plastry sera camembert. Wyjmujemy z piekarnika. Na ciepłych mini tartach rozkładamy resztę sera feta. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz czerwonym pieprzem
VioletoweKucharzeniedodatkami, by zyskać zupełnie odmienione mielone. Składniki dla 4 osób: 500 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 jaja 4-6 łyżek zimnej wody 3 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami
Pełny talerzwięc wykorzystałam je do roladek z serem. Smak był zaskoczeniem. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. 500 g schabu Sól Pieprz Słodka papryka 200 g żółtego sera Kilka liści sałaty masłowej 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Schab myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką
VioletoweKucharzenieMini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta
Podróż w kulinariasłodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób(...)ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać
Nie tylko w kuchniłyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu(...)Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyłyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu(...)Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenychodził za mną od dawna, a piątek i post to dobry pretekst by go przygotować. Czy makaron z serem na słodko to też smak Waszego dzieciństwa? Makaron z serem można przygotować na różne sposoby: z bułka tartą, masłem i cukrem, można dodatkowo polać makaron posłodzoną śmietaną lub jogurtem, oraz jak wcześniej wspomniałam(...)polać skwarkami wytopionymi z boczku (nie podczas postu), oraz bardziej oszczędnie polać podsmażoną cebulką. Przepis na najlepszy Makaron z serem na słodko. Składniki 400 g makaronu pszennego 250 g sera białego, twarogu 50 g masła i bułka tarta (opcjonalnie) sól cukier do posypania, u mnie trzcinowy opcjonalnie – gęsta śmietana lub jogurt Jak przygotować Makaron z serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Tort makowo-orzechowy Tort niespodzianka, który upiekłam z okazji urodzin mojej bratowej. Jakie było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało
moj przepis nażółtego sera 50 g kiełbasy z indyka 0,5 dużej czerwonej papryki 4 pomidorki koktajlowe żółte 100 ml słodkiej śmietanki 12% 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich blaszka do tarty o śred. 28 cm Przygotowanie: Ciasto wyjmujemy z opakowania i wylepiamy nim blaszkę. Warzywa myjemy i osuszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmaczne danie obiadowe. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano odrobina chili sól pieprz olej do wysmarowania blaszki Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w roztrzepanym jajku
Kuchnia u Bietkimojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka
Zakątek rozkoszy kulinarnychintensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków. Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną cytrynową polewą nutą, słodkim gęstym sosem cytrynowym oraz kawałkami bezy i tarty. Całość stanowi piękne wykończenie deseru w sam raz na upalne dni. Lody są bardzo delikatne w smaku i zarazem bardzo słodkie, dlatego wspaniale współgrają
Z miłości do słodkościspód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek(...)orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu, nie polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo
moj przepis naTarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego! **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale(...)PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami
La grande e la piccola cuocaSkładniki na spód: 130 g cukru drobnego do wypieków 2 żółtka 150 g miękkiego masła 3 łyżki mleka szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka
My Culinary Art