Uwielbiam brać udział w cukierniczych szkoleniach i warsztatach. To właśnie z takich słodkich warsztatów wychodzę z głową przepełnioną nowymi pomysłami. Tak było i tym razem na słodkich warsztatach z marką E.W EDEL w warszawskiej Pracowni Czekolady przy ul.Szpitalnej 8 , zlokalizowanej w zabytkowej kamienicy imienia Emila Wedla. W miejscu tym dawniej mieściła się Fabryka Czekolady. Warsztaty odbyły się w niesamowicie zimny(...)SKŁADNIKI: * 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel * 80 g cukru kryształu I * 80 g żółtek * 100 g cukru kryształu II * 240 g białek DODATKOWO: * masło do wysmarowania foremek * drobno tarta czekolada JAK ROBIMY? Żaroodporne foremki smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy czekoladą. Odstawiamy, by zastygło. Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Ostra na SłodkoCzy pianki marshmallow można wykorzystać do czegoś innego niż uzupełnienie gorącego kakao czy kawy? Wychodzi na to, że tak :) Eksperymentalny krem do ciasta
sama złodyczspód: 350 g herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową: 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru (karmelizowane gruszki są słodkie, więc dosypujcie stopniowo, do smaku) 4 jajka 2-3 gruszki ekstrakt waniliowy 2-3 łyżki gęstej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny szczypta imbiru i/lub pieprzu 2-3 łyżki masła(...)kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady. Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo
KUCHARNIAJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka za to, z racji swoich wymiarów, świetnie nadawała się do kuchennych inscenizacji z lalkami Barbie! Dzisiaj wyrosłam i z Barbie, i z nienawiści do brukselki – jak się skubaną zapiecze i odrobinę podkręci(...)widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się skarmelizuje i przypiecze. W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym i jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki
Karo in the KitchenPyszny i łatwy do przygotowania sernik kokosowy z ananasem bez pieczenia. Sernik jest przyjemnie wilgotny i niezbyt słodki, więc nawet osoby liczące kalorie śmiało mogą po niego sięgnąć. Ananas z galaretką świetnie smakuje z wiórkami kokosowymi dodanymi do sera. Sernik na zimno jest lekkim, kremowym i delikatnie orzeźwiającym deserem. Przygotowanie sernika kokosowego bez pieczenia jest naprawdę bardzo proste i gdyby(...)puszcze, należy go tylko zagotować razem z sokiem, uzupełnić wrzątkiem do 600 -700 ml i dosłodzić według uznania, a dalej postąpić tak, jak opisałam wyżej. Zobacz również: tarta z ananasem
Kuchcik gotujeNic nie jest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci
Kuchnia PaulettesCieszę się bardzo, że mam, mimo iż mieszkam w UK dostęp do pachnących lasem polskich jagód :)) To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki
Walijskie PichcenieWalentynki wcale nie musi być słodko, bo nie samym deserem się żyje ;) Dla mnie jest najważniejsze, żeby mój domownik zjadł porządne, zbilansowane i zdrowe śniadanie. Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego(...)serca wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty garść roszponki kilka plasterków
Quinoa Raz!Imbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej
Kuchnia MagdaLenyChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej(...)trakcie przygotowywania składników być może się zawahacie, czując intensywny zapach fasoli. Nie bójcie się jednak, gotowe ciasto będzie naprawdę smaczne, a fasola nie będzie w nim wyczuwalna. Po trzecie: jest zaskakujący. Koniecznie podajcie to ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia
Proste-przepisy.plangielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru – karp. Ponadto na stole musi się znaleźć coś słodkiego – w moim domu obowiązkowo sernik z pomarańczami i białą czekoladą oraz kutia z bakaliami. Aby tradycja została zachowana, a jednocześnie wigilijny stół nie był nudny, zachęcam do eksperymentowania(...)nasza kuchnia nabrała nowoczesnego kunsztu, możemy bawić się strukturą składników. Suszone grzyby można zmielić na puder i w ten sposób wzbogacić walory smakowe kapusty z grochem lub śledzi. Po trzecie na rynku pojawiło się wiele nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin
Cztery Fajerywydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się jeden z nich, a są to - między innymi - francuska tarta cytrynowa, creme brulee, panna cotta, tort szwardzwaldzki, Othello, Georgina i parę innych niezłych kwiatków ). Objadłam się za wszystkie czasy, ale naprawdę niemożliwością jest oprzeć się takim wspaniałościom. Tymczasem(...)pączki, posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Tak sobie myślę, że chociaż nie zjadłam ani jednego pączka, to i tak szczęście będzie mi sprzyjać. W końcu tyle słodkiego, które w siebie dzisiaj wcisnęłam, nie może przejść bez echa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęsto zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką tartą lub smażone z ziołami, spróbujcie tych- pieczonych w paprykowych chipsach. Kurczak jest łatwo dostępny i tani. Szybko się go robi. Gorzej niż z dostępnością tego mięsa jest tylko z jego jakością(...)wlewamy oliwę, cały czas dynamicznie mieszając. Sałatę polewamy sosem i mieszamy. Już szybciej się nie da. Mnie wystarczy na obiad jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie TopChips z Bieronki) papryka
Karo in the KitchenWypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie(...)odstawiamy do wystygnięcia. Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru trzcinowego garść kawałków ekologicznego imbiru kandyzowanego Symbio 2 szczypty cynamonu Rababar myjemy i kroimy w drobne kawałki, imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Przeładamy na rozgrzaną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon. "Gotujemy" na średnim ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć
Zawsze głodna!Kajmakowy sernik gotowany na kruchym, dwukolorowym cieście, w którym znalazł się kajmak i orzechy. Smaczne ciasto kajmakowe składające się z kilku pysznych warstw. Idealny sernik na
https:KKuchniaMniam