Miałam zrobić sobie przerwę z blogiem, ale jak na mnie przystało, potrafię zmienić zdanie w ciągu minuty. To jedno z niewielu rzeczy, które przynosi mi... satysfakcję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJa wspominałam w ostatnim wpisie, we wtorek wieczorem wybraliśmy się do teatru pod gołym niebem. To już trzeci raz, a z pewnością nie ostatni, z roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy byłam mała, mieszkaliśmy z Rodzicami w domku w cichej i spokojnej dzielnicy Szczecina... Obok domu był ogród, który kiedyś wydawał mi się ogromny, a im
Słodko-Słony Świat IlonySernik nowojorski – sernik New Yorker. Chyba najlepszy sernik na świecie. Kremowy, aksamitny, wręcz satynowy. Bardzo lekki. Pieczony, ale podawany na zimno. Gładki, rozpływający się w
Pociąg Do KuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotuj Się Kto MożeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Korniszonkizabiorą domowe śniadanie także do pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami(...)ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniaLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i
Kuchnia MagdaLenyniezwykłym wyczuciem estetyki, ale również swoją modyfikacją — zastąpiła klasyczną polewę maślaną oryginalną polewą z budyniu na bazie soku z marchwi i galaretki pomarańczowej. Dla mnie czad! NAJLEPSZY POMYSŁ Jako trzecie w kolejce chciałbym nagrodzić niezwykle zdolne bliźniaczki — Angelikę i Monikę (znane z bloga Candy Pandas - tam też najdziecie ich przepis), które zaszalały z przepisem na Lizaki choinki z ciasta(...)szczęścia nie popłakałam i nie posmarkałam. Wkładam (nie na łopacie drogi bracie:) ale na widelcu do buzi to westchnienie i jakie pierwsze me wrażenie? Kula złocista, wdzięczna, wręcz niesłodko zdaje się miodna- jesteś Ty "Jagło" -niezawodna. Więc uszczknę kuli jaglanej wraz z magicznym sosem, no tej łagodności z tajemnicą na końcu mam już, już! Pod nosem! I.... poszło! Powoli
Food Squarespotykamy je w każdym domu. Ba! Często nie wyobrażamy sobie bez ich udziału dziennego menu dziecka. Co sprawia, że są tak popularne? Na pewno cena i dostępność, a po trzecie wygoda. Możemy je kupić w każdych delikatesach, a nawet w osiedlowym spożywczaku. Ich przygotowanie jest niemal błyskawiczne, a niektóre jedynie wyciągamy z opakowania i przerzucamy na talerzyk dziecka. Omamieni(...)właściwości błonnika.W przypadku popularnych deserków mlecznych sprawa wygląda jeszcze bardziej ponuro. Przeanalizowałam etykietę bardzo lubianego orzechowego deseru dla dzieci, który przyznam szczerze, że i mi bardzo smakuje, choć słodkich serków i deserów w ogóle nie lubię. Określenie orzechowy to dużo powiedziane, gdyż orzechy laskowe stanowią w nim „aż” 0,5%, dwa zagęstniki E, skrobia modyfikowana, która powoduje
W Kawiarencewinnice założyli 3 tysiące lat temu Fenicjanie na poΠudniu Hiszpanii, w rejonie miejscowości Kadyks i Jerez. Obecnie roczna produkcja wina sięga w Hiszpanii 48 milionów hektolitrów, co daje jej trzecie miejsce w Europie po Francji i Włoszech. Branża winiarska jest bardzo ważna dla hiszpańskiej gospodarki. Pomijając oczywisty element ekonomiczny, należy wspomnieć, że daje zatrudnienie ogromnej rzeszy ludzi. Co ósmy pracownik(...)www.castellana.com.pl Wino i jedzenie. Wina kwaskowate (białe, różowe i niektóre czerwone) mogą zrównoważyć wyrazisty smak posiłków. Czasem sprawiają też, że jedzenie wydaje się bardziej słone. Z kolei słodkie potrawy podane z tego typu winem złagodzą jego kwasowość i sprawią, że będzie miało delikatniejszy i bardziej owocowy smak. Czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu mogą spowodować, że lekkie posiłki będą
W kuchni Karmel-itkiKiedyś opowiedzieli mi o tym, jak sie poznali. Połączyły ich przeciwieństwa. Im dłużej ze sobą byli, tym rzadziej się rozstawali. On zawsze pamiętał o jej urodzinach
Raj dla PodniebieniaMaślany, zażółcony dynią, osłodzony powidłami, pyszny place k drożdżowy Tym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę , dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne Dyniowe słodkie wypieki . Nie posiłkujemy się jednym przepisem, każdy piecze dowolną słodkość, warunkiem jest zawartość dyni, jako głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki(...)Moje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną Izioni
Grunt to przepis!ginu. Jeśli szykujecie gulasz w sezonie grzybowym warto połowę (albo odrobinę więcej) pieczarek w przepisie zastąpić świeżymi, młodymi, jędrnymi podgrzybkami – maślaki w tym wypadku będą za miękkie, kurki za słodkie a borowiki za słabe w smaku – zginą przytłoczone innymi smakami. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek włókien w zgrabną kostkę o boku 2,5cm. Lekko solimy, mocno pieprzymy(...)gulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C . Gulasz podajemy w głębokich miskach w towarzystwie purée ziemniaczanego (u mnie z dodatkiem dużej ilości tartej gałki muszkatołowej i prażonej cebulki), mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa
Karo in the KitchenSzybki deser bannoffee bez pieczenia – przygotowanie zabiera tylko kilkanaście minut, chyba, że na bieżąco przygotujecie dulce de leche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np
Pociąg Do Kuchni